Voor schrijvers, door schrijvers
Kort verhaal

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 743

Het complot

Het is ochtend. Ik sta op en loop naar beneden. Er klopt iets niet. Ik ben niet thuis, ik ben in het huis van mijn zus. Maar hoe kom ik hier? Mijn man zit beneden aan de keukentafel.
“Ik heb lekker ontbijt voor je gemaakt, schatje. Kopje koffie?”

Ik zeg dat ik dat lekker vind en eet gezellig met hem. Maar na het ontbijt vind ik het ook wel welletjes: ik wil naar huis.

“Maar je bent thuis,” zegt hij.

“Erg grappig. Ik meen het, ik wil naar huis.”

“Lieverd,” herhaalt hij, “je bent thuis.”

Ik begin chagrijnig te worden.

“Ik ben niet thuis! Ik zie toch zeker wel dat ik in het huis van mijn zus zit?!”

“Nee, schatje, wij wonen hier.”

“Je brengt me thuis en wel nu!”

Hij slaakt een diepe zucht maar doet uiteindelijk wat ik vraag. Hij helpt mij in mijn jas, trekt zijn eigen jas aan en we gaan, op weg naar huis. Gelukkig maar want ik voel me niet helemaal lekker.

Even later stoppen we. We gaan het huis van mijn zus weer in. Ik snap het niet helemaal maar volg hem. We kijken wat tv en eten weer wat.

“Kom, nu gaan we echt naar huis,” zeg ik tenslotte.

“Schatje, je bent thuis.”

Hij zoekt ruzie? Dan kan hij die krijgen! Ik geef hem de volle laag. Hoe kan hij hier nu doodleuk zitten en me zo proberen voor de gek te houden? Maar hij weigert halsstarrig naar huis te gaan. Ik zoek het nummer van mijn dochter maar kan dit niet vinden. Hij heeft het verstopt! Hij heeft alle telefoonnummers verstopt! Hoe moet ik mijn dochter nu zeggen wat hij aan het doen is? Hoe moet ik nu om hulp vragen?

Dagenlang houdt hij me gegijzeld in het huis van mijn zus. Waar is ze eigenlijk? En al die tijd beweert hij dat we thuis zijn. De hufter! Niet alleen dat, hij heeft ook al mijn geld afgepakt. Als ik het terugeis, zegt hij dat ik het alleen maar kwijtraak. Soms geeft hij me wat, maar zodra ik niet kijk pakt hij het af en heb ik weer niets. Ik voel me verdrietig, boos en enorm machteloos. Mijn bankrekeningpas heeft hij ook afgepakt.

Gelukkig weet mijn dochter me eindelijk te vinden. Ik vertel haar dat hij me gegijzeld houdt en dat ik een echtscheiding wil. Ik vraag haar om hulp. Ze kijkt me meelevend aan en zegt dat mijn man me niet gegijzeld houdt, dat ik wel degelijk thuis ben. Natuurlijk. Ze is zijn dochter, ze is trouw aan haar vader.

“Kijk naar de meubels, mam,” zegt ze. “Zijn dat jouw meubels?”

Ik knik. Ja, dat zijn mijn meubels. Hij heeft onze meubels in het huis van mijn zus gezet, dat is wel duidelijk. Maar ziet mijn dochter dan niet dat dit niet ons huis is? Weet ze dan niet dat dit niet eens mijn dorp is, maar het dorp van mijn zuster? Wanhopig vraag ik haar hiernaar.

“Mam, kijk eens naar achter, naar buiten. Je zuster en haar man hebben een moestuin, nietwaar? Met sla en andere groenten. Is er in deze tuin een moestuin? Dan weten we dat jij gelijk hebt.”

Ik kijk. Er is geen moestuin.

“Nee, dit lijkt op mijn tuin. Daar staat ook mijn roos. Die ken ik goed.”

“Mam, hoe denk je dat ik je gevonden heb? Ik ben de weg naar huis gereden. Ik kwam daarbij langs het bordje van jullie dorp, niet dat van je zus.”

“Dat zal wel,” grom ik. Ik weet tenslotte wel beter. Ik weet toch zeker wel dat dit niet mijn huis is? De zon staat verkeerd, de schaduwen vallen anders. Ze zit natuurlijk in het complot. Het complot van mijn man om me voor gek te laten verklaren zodat hij van me af is. Dat wil hij al heel lang. Daarom wil ik nu echt een echtscheiding.

Ik ben zo moe. Zo enorm moe, ik voel me niet erg lekker. Al wat ik wil is in mijn eigen bed slapen. Maar ik ben in het huis van mijn zus. Mijn zus is op vakantie, heeft mijn dochter gezegd. We moeten op het huis van mijn zus passen tot ze terug is. Ik heb nog steeds geen geld. Mijn man geeft me geld, maar pakt het steeds weer af. Ik probeer het te verstoppen maar hij vindt steeds mijn schuilplaatsen. Het is zo moeilijk, ik wil zo graag weer naar huis en mijn eigen leven weer leiden. Gewoon weer naar mijn werk in mijn eigen dorp, gewoon weer onder de mensen zijn. Kan iemand me alsjeblieft naar huis brengen?

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Maaike Vissers
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 54
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Het complot"

Geschreven door Maaike Vissers . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...