SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

het Bretoense vrouwtje

Publicatie: | Luc Declerck

‘Ik kom hier nu al vijf jaren’, zei het vrouwtje aan het tafeltje naast me. ‘Je suis une rescapée, monsieur. Ik ben een overlevende.’ Ze had kort en stug kastanjebruin haar met witte strepen dat naar alle kanten uit haar schedel opschoot, waardoor ze een beetje op een kwajongen leek. Ze was klein van gestalte en broodmager. Ik schatte haar halverwege de veertig. Ze boog het hoofdover het rietje in haar glas rosé wijn, opende voorzichtig de mond, liet het rietje erin glijden en sabbelde erop. ‘Het gaat langzaam beter. Iedere dag een beetje meer zonneschijn.’

We genoten op het terras van Latifa’s bar van de middagzon, die de laatste dagen van september nog gul schijnt beneden de Loire. Al vlug bleek uit ons gesprek dat we allebei dezelfde dag begonnen waren aan de drie weken durende kuur. Al in de Middeleeuwen, zo stond te lezen in de folders van het Office du Tourisme aan de overkant van het plein, was het lokale bronwater vermaard voor zijn heilzame werking bij huidaandoeningen en geslachtsziekten.

Zoals iedereen hier pleegt te doen, bekeken we eerst discreet elkaars benen. Ik had een bermuda short aan, en ze zag dat het bij mij nogal meeviel. Ze droeg zwarte leggings die onnodig de nadruk legden op haar spichtige beentjes die net als haar armen krampachtig over elkaar gekruist waren, alsof ze het koud had. Naast haar zat haar vriend ogenschijnlijk afwezig in de verte te staren, maar geen woord van ons gesprek ontging hem. Hij wist dat ze behoefte had aan praten, veel praten, ook met wildvreemden zoals ik.

Latifa vulde het bodempje bosbessenlikeur aan met witte wijn. Ze bleef maar schenken tot aan de rand van het glas, op de manier van een Hollandse waard die een jeneverborrel inschenkt. Ze wil haar klanten niet oplichten, glimlachte ze. Ik glimlachte terug, met de bedenking dat ze de gebruiken van de ongelovigen aan wie ze haar brood verdient niet goed kent, en dat die lacune niet aanzet tot krenterigheid, maar tot het tegenovergestelde.

Mijn buurvrouwtje had helderblauwe ogen. Voor zover ik kon zienwas de bovenste helft van haar gelaat het enige wat gespaard was gebleven van de vlammen. Wanneer zoiets voorvalt, zei ze met een lijzige en hese stem, slaat een mens in een reflexde handen voor de ogen. Die ogen van haar had ze bijzonder mooi ingelijst met oogschaduw op de oogleden en onder de wenkbrauwen, blush, eye-liner, en een laagje mascaralangs de onderste wimpers. Haar wenkbrauwen waren netjes getrimd en met haar prachtig gekrulde wimpers keek ze me aan als een reekalfje. Ik had geen idee hoe ze het voor elkaar bracht met minder dan één gave hand. Hoe dan ook, het resultaatwas verbluffend. Mijn aandacht, opgeëist door haar betoverende blik,werd afgeleid van de misvormdeneus, de ingevallen mond die maar aan één kant dicht ging, de gezwollen bovenlip en de onnatuurlijk bolle wangen die kennelijk waren opgevuld met weefsel van haar billen of haar buik.

Haar kromme vingers grabbelden in een pakje Marlboro. Ze wrong haar mond tot een grimas dat het midden hield tussen een lach en een traan, en stopte moeizaam een sigaret tussen haar lippen. Ik gaf een vuurtje met haar aansteker. Ze droomde weg en pafte als een bakvisje dat haar eerste sigaret proeft. Ze vertelde me wat ze allemaal heeft meegemaakt sinds die noodlottige dag. Door hoeveel doktershanden ze is gegaan, hoeveel huidtransplantaties ze heeft doorstaan, en dat ze over een maand weer naar het hospitaal moet, maar dat ze er geen zin meer in heeft. Ze haalde haar smartphone boven en toonde me foto’s. Van voor en na elke operatie. Ik zag hompen verschroeid vlees, zwarte metalen draden die door haar vingers staken, en de lichaamsdelen die ik niet kon plaatsen volgden elkaar op. Als ze mijn beduusde blik zag, trok ze haar T-shirtje op en toonde me de plek. Ze bleef maar swipen, ook nadat ik met een handgebaar duidelijk had gemaakt dat het niet meer hoefde.

 

Ik zag ze daar iedere dag zitten drinken en roken, tot Latifa om kwart voor twee haar maaltijd bracht. Ze raakte hem nauwelijks aan. ‘Ik kan niet goed slikken’, zei ze. Ik wilde dat best geloven, maar ik wist ook dat overmatig alcoholgebruik de eetlust bederft. Ze woonde aan de Bretoense westkust, waar de oceaan het hele jaar door ongenadig beukt op de rotsen van roze graniet. Ik stelde me een dorpje voor gehuld in een hardnekkige zeenevel, waar zwijgzame vissers haar nastaren vanuit hun huizen van grijze natuursteen. Niet de beste biotoop voor een schriel en gekwetst vogeltje. Gelukkig heeft ze haar vriend. Een goedmoedige beer die vele jaren ouder is en bijna twee keer zo groot, die haar onrust bezweert met zijn zachte ogen. ‘Il était légionnaire, monsieur ’, zei ze fier. ‘Hij heeft de hele wereld rondgezworven. Hij heeft veel Franse levens gered.’

 

 

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
14.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een prachtig verhaal, Luc.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Prachtig sfeervol verhaal, Luc!
De beschrijvingen zijn erg goed, heel knap.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
mooi verhaal - heb ik tot het eind toe met interesse gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.