Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Het andere klimaat

Publicatie: 21 oktober 2020

Bulderende wind, onstuimige branding. Het is waterkoud, maar door mijn thermokleding ben ik goed beschermd.
Ik ren zo dicht mogelijk langs de kustlijn zonder natte voeten te krijgen. Het zeeschuim ontwijk ik met soms vreemde sprongen; een kinderlijk spelletje dat niet kinderachtig is. Aan de kust ben ik weer even kind.
Een brede, getatoeëerde man met ontbloot bovenlijf rent me tegemoet. Belachelijk met dit weer. Hij showt iets wat ik alleen maar in de koelkast heb: een sixpack. Hij gooit een plastic flesje in zee. Zal ik er wat van zeggen? Even is er oogcontact en houdt hij zijn pas wat in. Ik versnel, vooroordelen worden vaak bevestigd.

De stookolie die we vroeger met stukken zeeschuim van onze voeten schraapten, zie ik niet meer. Schone zee? De plastic soep wordt maar moeizaam opgeruimd. Nog moeilijker is het de mentaliteit schoon te maken.

Ergens in de verte: de strandopgang. Ik heb dorst. Nog even en ik ga drinken, omdat het kan. Bovenaan een bordje met Stiltegebied. De Amsterdamse Waterleidingduinen: een mooi gebied om even bij stil te staan. Het water in mijn bidon komt hiervandaan. De kraan is de laatste stap in een lang en ingewikkeld proces.
Ik neem een slok helder water. De damherten zullen merendeels worden afgeschoten, heeft de politiek beslist.

Ergens in de verste verte sterft een kind door gebrek aan schoon drinkwater. Kraan? Bidon? Thermokleding? Bescherming…?
In de supermarkt treeën met flessen water. Verkeerd afleveradres. Toch? Hoe moeilijk kan een proces zijn?

Stukken karton liggen naast de bak. Een plastic flesje rolt over straat.
Spijbelende kinderen protesteren tegen de klimaatverandering. Ik protesteer vóór een klimaatverandering als ik opzij stap voor een fietser op de stoep. Een kind schopt naar een duif. Ik kan me het woord ‘normaal’ herinneren waarvan de opvatting anders is geworden dan de betekenis.
Aan de gifbekers op Twitter en het lekkende Facebook onttrek ik me. Ik houd me zo stil dat ik de nestels van mijn veters op mijn schoenen hoor tikken. Maar alles heeft een grens.
Ik vraag aan de fietser en het kind: ‘Is dit normaal?’
Hun antwoord is niet normaal. Abnormaal.
Mijn buurjongetje van drie lacht en geeft me een high five. Laat het klimaat alsjeblieft veranderen.

WAARDERING
HITS
406
AANGEPAST: 21-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!