SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Hemels bier

Publicatie: 22.07.2021 | Ronald Falke
Met een brede grijns zet Frits de beugelfles voor me neer, nadat-ie hem eerst met een luide knal voor mij had geopend. Hij geniet zichtbaar van het ritueel, dat voor hem een cruciaal element vormt uit een onbeschreven Grolsch-liturgie. De leer van het het schenken van Grolse bier, tot bijbelse proporties zalig verklaard door onvermogende alcoholisten of door dito mensen met op zijn minst een serieus drankprobleem. En door Frits. Hij hoort absoluut bij de eerste groep. Frits heeft geleerd dat - om te voorkomen dat hij zich jegens anderen moet schamen voor zijn onhebbelijke gewoonte om zo vaak mogelijk zo veel mogelijk veel bier te drinken - je een excuus voor bezondiging kunt vinden door een beroep te doen op de geloofsleer van de knalpot. Een cultus, die zich vaak afspeelt in rokerige kroegen, kantines van verenigingen en barren van jeugdcentra, zalen en kleedkamers van poppodia en donkere rookpleintjes waar niet alleen gerookt mag worden, maar ook mag door zuurrijk onbetamelijk te kotsen gepoogd worden de totaal ontregelde maag- en darmwerking weer enigszins in het gareel te krijgen. Een cultus, die ervoor zorgt dat de ontdekkingsreis door de nieuwe wereld van alcohol en drugs in de puberjaren een prettige en vooral dynamische reis wordt: totaal ongestructureerd zuipfestijnen, gelegitimeerd en daarom met grote tegenzin geaccepteerd door de natuurlijke drang tot experimenteren, leiden maar al te vaak tot zinloze dronkenschappen, luidruchtige en onbegrepen rolmodel-imitaties, kolderieke pogingen tot dansen en tot ontkenning tegen beter weten in van de heersende dronkenschap, kotsrijke katers en in een spaarzaam geval tot volkomen vergeefse pogingen om eerste neukervaringen op te doen met veel te begripvolle leeftijdsgenoten. Het zijn activiteiten die alleen de mensachtigen bedenken en beleven, activiteiten die eigenlijk zouden moeten leiden tot het maken van welgemeende excuses naar de nuchtere buitenwereld en tot diepe reflectie, omdat die activiteiten het hedonisme hoger in de rangorde van belangrijkheid plaatsen dan rationeel nadenken en gezond leven. Zelfmoord op termijn, maar dan wel met een cultureel sausje. Dat culturele sausje is dan ook - voor jong én oud - het excuus én de legitimatie om bij tijd en wijle weer eens deel te nemen aan weer een stap naar uitgestelde zelfdoding of vrijwillige verminking. Deze gedachten schoten door mijn hoofd toen ik die halve literfles Grosch voor me zag. Grolsch bier uit het katholieke bourgondische Groenlo. Wie is er in ‘onze’ regio niet groot mee geworden? Volgens diezelfde wetten van die Grolse ‘geloofsleer’ moet ik de fles nu opnieuw hermetisch afsluiten door mijn vinger zo diep mogelijk diep in de flesopening te duwen, om deze er vervolgens met een licht draaiende polsbeweging weer uit te trekken, zodat het ’plop’-geluid hoorbaar wordt, zoals die ook klinkt bij het ontkurken van een champagnefles. Overigens wordt het Grolse bier gebrouwen in Enschede, maar dat is een nietszeggende terzijde.

WAARDERING

HITS:

470

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.