Marco Janssen

Heeft geluk ook een prijs?

© Marco Janssen op 16.12.2022.

Gehaast verlaat ik het kantoor aan de Koningskade, ik moet de trein naar Utrecht CS halen om 20:55 vanaf Den Haag Centraal. Het is iedere keer hetzelfde liedje, ook vandaag weer. Te veel werk en te weinig uren in een dag. Fatsoenlijk een trein halen, zodat je jezelf niet een ongeluk hoeft haasten, is er niet bij. Ik doe het zelf, moet gewoon ook eerder weggaan.

Snel de spullen ingepakt om 20:30. De jas aantrekken doe ik in de lift, terwijl deze te langzaam naar beneden zakt. Er is tijd genoeg vanaf de 15de etage om jezelf aan te kleden. Eenmaal op straat is het donker en koud. De Koningskade is druk met auto’s die, vanaf de A12 via de Zuid-Hollandlaan, de kruising opdraaien. Ik moet lang wachten bij de verkeerslichten. Ik heb minder dan 20 minuten om de trein op spoor vijf te halen.

Terwijl ik wacht bij de kruising hoor ik ineens een gedempte stem. Onverstaanbaar voor mij door het voorbij razende verkeer. Ik kijk om me heen. Er staat een jonge vrouw een meter of drie bij me vandaan. Ze is, net als ik, de enige op dit tijdstip bij de oversteekplaats. Omdat ik haar wat te lang en vragend aankijk, kijkt ze geïrriteerd terug. Tot de vraag, wat zegt u?, komt het niet. Ze moet het wel geweest zijn, maar wat zei ze?

De verkeerslichten bij de zebra springen plots op groen en in een snelle draf steek ik over naar het Malieveld. Ik loop alleen, vluchtig over het voetpad langs de bomen. Wanneer ik naar links kijk, zie ik het donkere gapende gat van het Malieveld. Plots hoor ik opnieuw de gedempte stem. Weer versta ik niet wat er gezegd wordt. Ik kijk om me heen, maar zie niemand. Althans, niemand die dichtbij genoeg is. Ik begin te twijfelen aan mezelf. Is er iets met me?

Ik loop verder langs het paviljoen en zo Koekamp binnen. De ganzen liggen stil in het koude donkere water. De bankjes langs het voetpad zijn leeg. Met een ferme pas loop ik door, richting het station. Als ik moet wachten bij de oversteekplaats van de Bezuidenhoutseweg hoor ik opnieuw de gedempte stem. Weer onverstaanbaar, maar ik realiseer me nu dat het onder me vandaan komt.

Op het moment dat ik buk om mijn nieuwsgierige oor op de tegels van het voetpad te leggen, knalt er ineens een Mercedes-SUV over de lage betonblokken. Op zijn zijkant vliegt deze over mij heen en landt op zijn dak achter me op het fietspad. Als ik verschrikt en trillend opsta, hoor ik de stem ineens weer. Dit keer heel duidelijk: “Je staat bij me in het krijt, gozer”. Ik kijk weer om me heen, maar de paar mensen die er zijn, rennen naar de SUV. Onwaarschijnlijk dat zij het geweest zijn.

De trillingen lopen me over de rug, wat is dit? Als door een naald gestoken, steek ik ineens de Bezuidenhoutseweg over en zorg ik dat ik als de wiedeweerga op dat perron terechtkom. Ik denk niet na, wil alleen maar weg, naar huis. Ik besef me nog niet helemaal wat er zojuist allemaal gebeurd is. Wanneer ik met de trein het station verlaat richting Utrecht, prent ik mezelf in dat het toeval was. Nee, het was geluk, ja dat was het. Geluk dat ik bukte, om te luisteren. Maar waar naar precies? Ik krijg het koud bij de gedachte, ben ik doelbewust geholpen? Maar door wie of wat? En erger, tegen welke prijs?

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  16.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  ik ben het met Henk eens. Een verhaal met potentie. Op dit moment zitten er nog te veel herhalingen in bijv 'snel'; verbindingen die nog niet kloppen; foutjes her en der. Ik ben benieuwd wat je ervan gaat maken.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Marco Janssen 16.12.22
   Dank je wel Elsbeth. k ga hier naar kijken en aanscherpen. "Foutjes" bedoel je taalkundig of in de lijn van het verhaal? Dank je voor je feedback.
   • Marco Janssen 16.12.22
    @ELF Weer wat aangepunt. De techno-objecten zijn weg. De stations blijven omdat die een locatiebepaling doen. Langer doorwerken en eerder vertrekken nu anders opgelost. Ik moet daar een punt maken van "geen ongeluk" krijgen.
   • Elsbeth Boom 16.12.22
    @marc0janssen zeker beter. Maar probeer objecten minder te benoemen. Wat voegt Apple Watch, Macbook ed. toe aan het verhaal? Dit geldt ook voor de stations ed., het mag nonchalanter, ze krijgen nu te veel aandacht, alsof de richting van de trein het verhaal bepaalt.
    Het is absoluut een spannend gegeven. (en eerder vertrekken na een dag langer doorwerken?, dat spreekt elkaar toch tegen?)
   • Marco Janssen 16.12.22
    @ELF Poging twee, Elsbeth..
   • Elsbeth Boom 16.12.22
    @marc0janssen graag gedaan, en ik ben benieuwd naar de volgende versie.
   • Marco Janssen 16.12.22
    @ELF Ja Elsbeth, dit helpt enorm. Ik ga hiermee aan de slag. Heel erg bedankt.
   • Elsbeth Boom 16.12.22
    beide. Kijk naar hoofdletters bijvoorbeeld. En soms blijf je 'hangen', zoals de 2de alinea, en juist het laatste stuk versnel je en vlieg je erdoorheen. Dus tempo is een dingetje. begrijp je wat ik bedoel?
  16.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Het verhaal is wel aardig, maar het komt wat slordig geschreven over. Verbetering mogelijk volgens mij.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Marco Janssen 16.12.22
   Dank je wel Henk voor je feedback. Ik ga er naar kijken. Ik weet nog niet helemaal wat je als slordig ziet. Komt ook door mij onervarenheid. Kun je wat concreter zijn?
   • Marco Janssen 16.12.22
    @Henk edit: vraagteken past nu wel via de Macbook.... vaag... gisterenavond op de iPAD niet meer.... bijzonder...
   • Marco Janssen 16.12.22
    @Henk Ja dat vraagteken paste niet meer in te titel... De site beperkt de lengte van de titel.. dat "de" was eerst "een". Ik vertel het later terug. dus dan is het voor mij "de" stem geworden omdat ik het wist.
   • Henk 16.12.22
    Zie ook reactie van Elsbeth, maar bijvoorbeeld de titel zou ik afsluiten met een vraagteken. Bij "hoor ik ineens de gedempte stem" zou ik een gedempte stem zeggen i.p.v. de. succes!
  • Marco Janssen 16.12.22
   Hallo Henk, er zijn nu drie slagen overheen gegaan. Misschien vindt u het zo verbeterd?
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 198
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Dagstarts en Hoshin Kanri - Bert Teeuwen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.