Annika van Lij

Handenbindertje Clair

© Annika van Lij op 08.01.2023.

Het is een koude vrijdagavond rond 18:30, als een Franse familie zich klaar maakt om verder te reizen naar huis. Ze waren bij familie in Nederland geweest en even gestopt bij een wegrestaurant voor de wc, broodje en drinken. Dan opeens paniek! In de gang met de jassen aantrekken zijn ze opeens Clair kwijt! Hun tweejarige dochtertje, een handenbindertje, stuiterbal en Duracell batterij. Clair haar ouder roepen haar maar nergens te bekennen. Hun twee kinderen van vier en negen helpen mee. De ergste en engste gedachte spoken meteen door het hoofd van moeder Mathilde. Zoeken en roepen.

Minuten lang duurt het en dan opluchting. Mathilde ziet een kindje staan bij een groot raam met uitzicht op voorbij rijdende auto’s. Dat is Clair, te herkennen aan haar spijkerbroek en een grijs truitje. Donkerblonde haren die aan de onderkant krullen. Ze roept naar haar man en kinderen dat ze gevonden is. Bij Clair aangekomen zegt Mathilde streng dat ze bij hun moet blijven. Clair kletst hele verhalen over wat ze ziet en wijst er ook vrolijk naar. Mathilde lacht erom en zegt maar ja, praten doet Clair nog niet veel. Samen kijken ze naar de auto's op de snelweg. Clair blijft maar wijzen en beweegt haar heupen heen en weer. Een fijne gedachte dat Clair is afgeleid, doet ze bij haar een warme bruine must op en die gaat ver over de oren. Een bruine winterjas met bloemetjes gaat met moeite aan en als laatst een sjaaltje. Mathilde hoorde vaak dat er niet meer kan en veel mensen keken hun ook aan dat ze het niet snappen. Want een speen met speenkoord en doek eraan wordt aan de jas vastgemaakt. Clair pakt haar speentje en kijkt er naar. Kijkend naar mama en die knikt lachend ja. De speen gaat in zonder schoon te maken. Na het handje te hebben gepakt lopen ze terug naar het gezin. Hun zoon en dochter doen ook de jassen aan, mutsen en sjaals volgend. Als ze gaan lopen blijft Clair opeens staan! Ze wijst ergens naar en trekt haar handje los, Mathilde tilt haar op als ze weer weg wilt lopen.

Wurmend wilt Clair loskomen uit de armen van haar moeder. Die heeft alle moeite ermee, maar ze houdt haar stevig vast! Mathilde doet haar hand onder de jas bij de rug en wrijft over Clair haar rug. Het lijkt te werken en Clair wordt rustig, ze lopen verder. Een gaap klinkt bij de kleine meid. Clair legt haar hoofd op de schouder van haar moeder. Mathilde kijkt naar haar en een kusje op de wang. Haar afgesleten knuffelkonijn erbij. Buiten trekt de vader de jas capuchon over Clair haar hoofd en de handjes in handschoenen. Er staat een koude wind en regent ligt. Via een brug over de snelweg naar de auto. Clair wurmt zich in een warme beschutte positie bij haar moeder. Mathilde beschermt haar door haar hand op het hoofd en de jas capuchon om laag te houden.

Bij de auto tilt Mathilde de kleine meid in haar autostoeltje en de sjaal af. Normaal doen ze jassen uit wat ook veiliger is, maar het is te koud. De jas capuchon gaat wel af en de riemen gaan strak om. Nog een keer een kusje op Clair haar wang als ze gaapt. Mathilde kijkt naar de kleine meid en lacht. 

Seconden in stilte volgt in de auto..
Mathilde kijkt niet naar Clair haar ogen.
Maar ook geen meisjes ogen!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 65
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Mr. Stone - Lis L

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.