1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  970 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Handel

Publicatie op : 20-12-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Handel

248 Hits.

            Lastdier, zo word ik wel genoemd. Niet omdat ik een last ben, maar omdat ik lasten draag. Zo lang ik me kan herinneren draag ik van alles op mijn rug. Voor mijn baas. Mijn baas bindt, op en aan een bouwsel van stokken die met stroken stof aan elkaar gebonden zijn, balen wol, zakken meel, gedroogde kikkererwten. Daar bovenop komen manden met vijgen, doeken met dadels, netten met sinaasappels. En water, in kruiken en zakken, voor onderweg.

              Mijn baas is zo slecht nog niet. Als we alleen over het pad sjokken, zingt hij voor me. Of hij vraagt me om raad.

              ‘Ai, waarom ziet ze me niet staan? Weet jij het? Ik werk en ik sloof en ik koop haar gouden oorbellen. Of in elk geval glimmen ze als goud. En wat krijg ik? Nog geen heimelijke blik, nog geen giechel kan eraf. Snap jij vrouwen?’

En dan zucht hij.

En ik zwijg.

              Ik ben goed in zwijgen. In betrokken zwijgen om precies te zijn. Dat heeft me in het leven al ver gebracht. Praten, dat kan iedereen. Maar zwijgen, dat is zo makkelijk niet. En betrokken zwijgen is al helemaal een kunst. Naast zwijgen ben ik ook goed in begripvol kijken. Dat is geen verdienste, dat is gewoon mijn bouw. Grote, diepdonkere ogen met een zweem wit er omheen en lange, lange, eindeloze wimpers. Dat hebben de meeste lastdieren. En de meeste bazen vermoeden er diepe, diepe gedachten achter. Dat valt meestal wel mee, die diepte, maar dat maakt niet uit.

              Vandaag is anders. Vandaag kwam een man naar mijn baas toe en hij begon zacht maar dringend met hem te praten. Mijn baas was eigenlijk niet zo van die man gediend, dat kon ik zien aan hoe hij stond: met zijn armen over elkaar geslagen, en hij keek steeds weg van die man.

              Maar de man laat zich niet wegkijken. En hij blijft praten. Nu lijkt het wel of de man begint te huilen, zijn schouders schokken, hij lijkt opeens veel kleiner en legt een hand op de arm van mijn baas. Die begint aan zijn baard te trekken en hij buigt zich een beetje naar de man toe. Ik ken mijn baas, ik heb hem vaak genoeg aan het werk gezien als hij iets moest verkopen. Hij staat nu op het punt om toe te geven.

              De man is heel erg blij, omhelst mijn baas zelfs. Mijn baas is een beetje verrast en duwt hem zachtjes weg. Mijn baas vindt het fijn als ik mijn neus in zijn nek duw als hij mij borstelt, maar dat ge-omhels vindt hij altijd een beetje veel van het goede. De man loopt weg, mijn baas komt naar me toe.

       ‘Luister, jongen, je zult me even moeten missen, maar de handel is slecht op het moment. Die kerel bood een té mooie prijs. Die kan ik niet laten lopen. Bovendien heeft hij je veel harder nodig dan ik. Hij heeft beloofd dat hij je goed zal behandelen en hij brengt je bij me terug, dat heeft hij gezworen op zijn God en op het leven van zijn vrouw, Maria, die zwanger is.’

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Getuige
361
Lezen?
Bitterballen bij de dood
343
Lezen?
Vos
293
Lezen?
Altijd geschreven met een Hoofdletter
292
Lezen?
De eerstwachtende
292
Lezen?