Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

182 Hits

Publicatie op:
Handel

            Lastdier, zo word ik wel genoemd. Niet omdat ik een last ben, maar omdat ik lasten draag. Zo lang ik me kan herinneren draag ik van alles op mijn rug. Voor mijn baas. Mijn baas bindt, op en aan een bouwsel van stokken die met stroken stof aan elkaar gebonden zijn, balen wol, zakken meel, gedroogde kikkererwten. Daar bovenop komen manden met vijgen, doeken met dadels, netten met sinaasappels. En water, in kruiken en zakken, voor onderweg.

              Mijn baas is zo slecht nog niet. Als we alleen over het pad sjokken, zingt hij voor me. Of hij vraagt me om raad.

              ‘Ai, waarom ziet ze me niet staan? Weet jij het? Ik werk en ik sloof en ik koop haar gouden oorbellen. Of in elk geval glimmen ze als goud. En wat krijg ik? Nog geen heimelijke blik, nog geen giechel kan eraf. Snap jij vrouwen?’

En dan zucht hij.

En ik zwijg.

              Ik ben goed in zwijgen. In betrokken zwijgen om precies te zijn. Dat heeft me in het leven al ver gebracht. Praten, dat kan iedereen. Maar zwijgen, dat is zo makkelijk niet. En betrokken zwijgen is al helemaal een kunst. Naast zwijgen ben ik ook goed in begripvol kijken. Dat is geen verdienste, dat is gewoon mijn bouw. Grote, diepdonkere ogen met een zweem wit er omheen en lange, lange, eindeloze wimpers. Dat hebben de meeste lastdieren. En de meeste bazen vermoeden er diepe, diepe gedachten achter. Dat valt meestal wel mee, die diepte, maar dat maakt niet uit.

              Vandaag is anders. Vandaag kwam een man naar mijn baas toe en hij begon zacht maar dringend met hem te praten. Mijn baas was eigenlijk niet zo van die man gediend, dat kon ik zien aan hoe hij stond: met zijn armen over elkaar geslagen, en hij keek steeds weg van die man.

              Maar de man laat zich niet wegkijken. En hij blijft praten. Nu lijkt het wel of de man begint te huilen, zijn schouders schokken, hij lijkt opeens veel kleiner en legt een hand op de arm van mijn baas. Die begint aan zijn baard te trekken en hij buigt zich een beetje naar de man toe. Ik ken mijn baas, ik heb hem vaak genoeg aan het werk gezien als hij iets moest verkopen. Hij staat nu op het punt om toe te geven.

              De man is heel erg blij, omhelst mijn baas zelfs. Mijn baas is een beetje verrast en duwt hem zachtjes weg. Mijn baas vindt het fijn als ik mijn neus in zijn nek duw als hij mij borstelt, maar dat ge-omhels vindt hij altijd een beetje veel van het goede. De man loopt weg, mijn baas komt naar me toe.

       ‘Luister, jongen, je zult me even moeten missen, maar de handel is slecht op het moment. Die kerel bood een té mooie prijs. Die kan ik niet laten lopen. Bovendien heeft hij je veel harder nodig dan ik. Hij heeft beloofd dat hij je goed zal behandelen en hij brengt je bij me terug, dat heeft hij gezworen op zijn God en op het leven van zijn vrouw, Maria, die zwanger is.’


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Handel"

© L.M. Spooren
21.12.20
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: