Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 813

Mr. Hamlet, I presume?

In het Museo Egizio in Turijn, waar onder andere de vondsten van Giovanni Battista Belzoni worden tentoongesteld, ligt een eenzame schedel humeurig de zaal in te kijken. Hij is bevrijd uit de stoffige mummie die ernaast ligt.
Luguber? Nee, hij kijkt vanuit zijn eigen hiernamaals de bezoekers met doordringende ogen aan. En dat valt hem niet mee want zijn eeuwige grafrust is geschonden. Met zijn holle ogen houd hij alles in de gaten, er is niets wat aan zijn alziende aandacht ontsnapt. Het eindeloze komen en gaan van de Amerikaanse wetenschappers, de Franse kunstpausen, de Britse adel van de koude kant, een kudde Duitse studeerkamerprofessoren en een Italiaanse gigolo op jacht naar prooi. Maar natuurlijk ook de leergierige studenten van het plaatselijke gymnasium.
‘Opa, waar denkt ie aan?’
‘Ik denk dat hij terugdenkt aan zijn onbezorgde jeugd in Aswan en aan zijn werk als opzichter in de steengroeven van de obeliksen. En aan zijn lange en gelukkige huwelijk en zijn kinderen. De meetkunde van Euclides van Alexandrië of de algemene relativiteitstheorie en zijn onverwachte dood in de oase bij Al Fayyum. De hongerige grafrovers door de eeuwen heen waarbij steeds meer graven van zijn vrienden van vroeger werden geplunderd, waardoor hij steeds eenzamer achterbleef.’
‘Goh opa, wat bent u toch knap!’
‘Nou dat valt wel mee, een encyclopedie weet véél meer. Vraag dat maar aan meneer Diderot. En nu ligt hij in deze vitrine te kijken naar alle kermisklanten die dagelijks, tegen een kleine symbolische vergoeding, naar zijn mombakkes mogen komen kijken. Hé kijk Pelle, er staat nog een bordje naast: niet aaien.’
‘Ja dat is waar, maar hij kijkt zo lief uit zijn ogen.’
‘Janee, een mummie is geen huisdier!’
De schedel bloosde even.
Nou, gaan jullie nu maar wieberen! Zit mijn haar goed? Ik wil me nog even opdirken want ik heb straks na sluitingstijd nog een afspraakje met een hupse hofdame uit het Oude Rijk. Neenee, niet via zo’n moderne dating-site van jullie, maar gewoon met een ouderwets handgeschreven briefje via de suppoost van de begane grond. Ik moest wel eerst even al mijn moed verzamelen maar het zal mij benieuwen of ik nog steeds evenveel sjans heb zoals toen. Pardon my french. To be or not to be! Tralalalala.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© monsieur Robert
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 292
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Mr. Hamlet, I presume?"

Geschreven door monsieur Robert . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!