Voor schrijvers, door schrijvers
Poëzie

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 650

Haat-liefde

De ondergaande zon kleurt de vlakke zee rood. Hij slaat zijn arm stevig om haar schouder De stevige greep voelt onprettig,
‘He, rustig aan, je drukt me fijn.’
Zijn omarming verslapt iets. Af en toe kan hij heel bezitterig en jaloers zijn. Zijn jaloezie leidt hem soms tot waanzin en die momenten is ze bang voor hem.
Deze zomer gaan ze trouwen, maar ze twijfelt steeds meer over het voorgenomen huwelijk. Zijn wisselende stemmingen geeft haar een dubbel gevoel.
Ze is gelukkig en toch voelt ze zich ongemakkelijk in zijn aanwezigheid.
In het dorp heerst euforie over het aanstaande huwelijk, iedereen is blij voor ze. De positieve geluiden over haar toekomstige man en de momenten dat hij lief voor haar is maken het haar moeilijk de situatie objectief te bekijken.
Hij laat haar los en ze wandelen hand in hand verder.

Zijn gezicht staat nors. Er zit hem duidelijk weer iets dwars.
‘Wat is er?’ zucht ze, voorbereid op de stortvloed aan woorden die ongetwijfeld  komen gaan.
Hij zwijgt en versnelt zijn pas. Genoodzaakt versnelt ze haar pas ook tot ze buiten adem is.
‘Stop’, en ze grijpt hem bij zijn arm.
Hij stopt en draait zijn hoofd weg. Ze pakt hem beet en draait zijn gezicht naar haar. Hij huilt. Deze emotie is haar vreemd, ze heeft hem nooit eerder zien huilen.
Een beklemmend gevoel overvalt haar, want zijn betraande ogen zijn leeg en kil. Hij kijkt haar indringend aan.
‘Hoer’, en hij grijpt haar bij de bovenarmen.
Angstig probeert ze los te komen uit zijn greep. Dat wakkert zijn woede verder aan en hij slaat haar met de vlakke hand in het gezicht. Ze valt achterover in het zand. In een beweging valt hij boven op haar en ontneemt haar alle bewegingsvrijheid. Met één hand houdt haar armen boven haar hoofd in bedwang.
‘Hoeveel mannen zijn er geweest? Hoeveel?’ vraagt hij met zijn gezicht in haar haar.
Ze geeft geen antwoord op zijn vraag, want haar antwoord is niet het antwoord wat hij wil horen.
Haar stilzwijgen is voor hem een bevestiging dat zijn vermoeden juist is en met zijn vrije hand stompt hij haar op het lichaam.
‘Hou op, alsjeblieft’, huilt ze. ‘Ik heb geen ander, nooit gehad, jij bent voor mij de enige.’
Hij stopt met slaan en kijkt haar aan.
‘Geen ander? Ik heb je gezien dus lieg niet tegen me.’
Zijn van haat verwrongen gezicht doet haar rillen. Ze probeert zich een situatie te herinneren die zijn woorden staven, maar die herinnering blijft uit. Hij slaat haar opnieuw.
‘Niet doen’, huilt ze nu zachtjes, ‘je doet me pijn.’
Hij stopt met slaan en rolt van haar af, haar armen blijven gevangen boven haar hoofd.
‘Ik heb je gezien met Rob’, fluistert hij zachtjes.
Ze haalt machteloos haar schouders op, tegen deze waanideeën kan ze zich niet wapenen. ‘Ik heb Rob gezien, beroepsmatig, ik ben zijn huisarts.’
Zijn boosheid wakkert aan. ‘Huisarts en liefje.’
Hij spuugt haar vol in het gezicht. Ze rukt haar handen los en staat op. Ze kijkt naar de man op de grond. Dit is niet de man van wie ze houdt. Met zijn lege blik en verwrongen gezicht is hij een vreemde geworden. Een man met wie ze geen toekomst heeft, iemand wiens fantasie zijn valkuil is geworden. Haar houding is veranderd, ze is niet langer bang voor hem.
Hij staat op en voelt dat hij zijn macht over haar kwijt is. Hij stopt zijn handen in zijn broekzak en maakt met zijn voet een kringetje in het zand. Zijn gezicht is uitdrukkingloos.
‘Het is over tussen ons’, mompelt hij. ‘Ik maak je kapot’, en met afgezakte schouders sloft hij door het mulle zand richting huis.

Ze heeft hem sinds de avond op het strand niet meer gezien. De sporen van zijn onnavolgbare woede zijn duidelijk zichtbaar op haar lichaam en haar vrienden reageerde geschrokken.
Tegen beter weten in had ze hem bescherming genomen en verteld dat ze van haar paard was gevallen. Liegen was eerder niet nodig geweest, want verder dan een lichte tik was hij nooit gegaan. Ze kende zijn donkere kant, maar zo zwart als de avond op het strand was voor haar ook nieuw.

De dagen worden weken, de wonden zijn geheeld. Het huwelijk is geannuleerd en de voorbereidingen zijn gestopt.
De dorpelingen zwijgen. Ze voelt de ogen in haar rug. Ze ziet de gesprekken verstommen als ze in de buurt komt. Niemand heeft behoefte aan haar verhaal.
Haar beste vriendin vertelt haar dat ex-vriend rondbazuint dat ze hem ontrouw is geweest. Niet alleen vertelt hij over haar ontrouw, maar beweert hij ook dat ze een heks is.
Ze moet erom lachen. Na een paar dagen wordt het haar duidelijk dat hij haar werkelijk beschuldigt van hekserij. Ze is stomverbaasd. In haar beleving bestaan hekserij niet, wel mensen die zich een heks noemen.  Haar vrienden doen lacherig over zijn bewering dat ze een heks is, maar naarmate de tijd verstrijkt komen ze steeds minder langs.
Zijn lasterpraat doet zijn werk. Haar praktijk loopt leeg, haar vriendenkring wordt steeds kleiner en de band met haar beste vriendin is minder hecht geworden.
Het besef dat de vriendschap voorbij is komt wanneer ze haar ex het huis van haar vriendin ziet binnengaan. Beschadigd verlaat ze het dorp en betrekt een huisje aan de rand van het bos. Haar praktijk heeft ze ondanks alles goed kunnen verkopen en het bedrag van de overwaarde voorziet haar voorlopig van een inkomen.
Ze start een opleiding tot psychiater. Ze is nieuwsgierig geworden naar het gedrag van mensen.
De dagen zijn eenzaam. Op de universiteit maakt ze nieuwe vrienden, maar ze mist de diepgaande gesprekken met haar vroegere vrienden.
Ze mist haar vroegere leven, ze mist haar vriendin, ondanks het verraad. Helaas is haar vertrek uit het dorp is voor hem niet genoeg.
Hij blijft leugens verspreiden. De dorpelingen zijn bang voor haar geworden.


Rennend als een opgejaagd dier vlucht ze het dichte bos in. Achter haar een woedende menigte en blaffende honden die haar steeds dieper het bos in jagen.
De grond is scherp en oneffen, haar bloten voeten branden en laten een bloedspoor achter op de gevallen bladeren.
Haar lange blonde haar wappert achter haar aan, losgerukte plukken haar blijven achter in de takken van de bomen. Tijd om de pijn te voelen is er niet, ze moet door.
Haar ademhaling is ongecontroleerd, de pijn in haar zij wordt steeds erger, maar ze mag niet opgeven. Het idee om levend verbrand te worden geeft haar extra krachten.
Ze versnelt haar pas en rent nog dieper het bos in. De geluiden achter haar vervagen en lijken van steeds verder weg te komen. Het is aardedonker. De hoge dichte bomen vormen gezamenlijk een donker dak en sluiten de zon uit. Even snakt ze naar adem als haar knieën in aanraking komen met de harde grond, maar zonder verder na te denken veegt ze het rode vocht van haar knieën en vervolgt ze al struikelend haar weg. Het geluid achter haar is verstomd. Onzeker blijft ze stilstaan en kijkt gedesoriënteerd om zich heen. Haar ogen wennen niet aan het donker en wanhopig laat ze zich languit vallen. Het is doodstil, de enige waarneembare geluiden zijn het kloppen van haar hart en haar onregelmatige ademhaling. Haar ogen worden zwaar, haar ademhaling rustiger.


‘Heks, vuile smerige heks’, verschrikt kijkt ze op, verblind door de vele fakkels.
Grommende honden bijten haar genadeloos, stokslagen dalen neer op haar hoofd en rug. Met haar handen beschermt ze haar gezicht. Iemand trekt haar handen weg en doet een touw om haar nek. Door een flinke ruk aan het touw wordt ze gedwongen op te staan. Op haar kapotte blote voeten volgt ze het touw, haar handen beschermend tussen het touw en haar nek om de druk op haar keel te verminderen. Haar vechtlust is gebroken. De ellende van de afgelopen maanden is te veel geweest. Zowel lichamelijk, als geestelijk is ze op.
De hetze van haar ex-vriend heeft zijn werk gedaan.


Te midden van de opgestapelde houtblokken, vastgebonden aan een paal, bekijkt ze de omstanders. Haar vrienden en bekende staan te wachten op het vonnis.
De van haat vertrokken gezichten schreeuwen om haar dood. Men wil haar straffen. Geïndoctrineerd door één persoon, mee gesleurd in zijn waanzinnigheid.
Angst voor het vuur heeft ze niet. De pijn kan nooit heviger zijn dan de pijn die ze nu al voelt. Verraden door iedereen.
Haar opponent steekt het vuur aan en geeft haar een knipoog.
De menigte is stil.
Het vuur slaat snel om zich heen, de hitte is verschrikkelijk. Wanneer het vuur haar lichaam heeft omwikkelt kijkt ze voor de laatste keer in de lege ogen van haar ex-geliefde.
‘Ik vergeef je’, een traan druppelt over haar wang, ‘maar heb ook medelijden met je, want wat je zaait zal je ook oogsten’.

Dit artikel delen?
Auteur: ©Anita Vlietman
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 250
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Haat-liefde"

Geschreven door Anita Vlietman . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!