Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

337 Hits

Publicatie op:
I truly wish he killed me
Letterlijk dan. Van binnen ben ik lang geleden al gestorven. Ik heb levenslang, of beter gezegd; de doodstraf. Gevangen en verstrikt in een nachtmerrie die geen nachtmerrie blijkt te zijn... het leven gaat door. Ik steek nog maar een sigaret op. Of twee.
 
Aangifte doen: het lijkt voor buitenstaanders een logische stap voor wat je is aangedaan, maar dit is niet zo vanzelfsprekend. Sprookjes bestaan niet. Sterker nog, de waarheid is keihard. De gesprekken met mijn mede fier bewoners echoën na in mijn bovenkamers en ik kan het maar moeilijk loslaten. Aangifte doen? Verdachte(n) aangehouden. Dader(s) oppakken en veroordelen. Rechtvaardigheid? Gerechtigheid? Genoegdoening?
Het klinkt te mooi om waar te zijn… Sprookjes bestaan niet. Punt.

Het eerste wat er bij me opkomt, is het gebrek aan bewijs. Jouw woord tegen het zijne. Een hiaat in de wet als je het mij vraagt. Complexe juridische zaken of niet, het zijn voor de slachtoffers pijnlijke en ingrijpende gebeurtenissen. Je komt in een rollecoaster van emoties terecht.

Aangifte doen is emotioneel erg zwaar: tot in de details wil de politie alles weten. Dit is in het kader van het strafrechtelijk onderzoek ook gewenst, want des te meer informatie des te groter de kans op bewijsmateriaal.
Eerst de drempel over om aangifte te doen: wat haal ik me op de hals? Word ik wel geloofd? Maak ik wel een kans? Wat als ik de dader(s) weer onder ogen moet komen? Wat als de dader(s) erachter komt waar ik ben en wraak neemt? Een aangifte is definitief. BAM. Eenmaal aangifte gedaan van een strafbaar feit? Kan deze niet meer ingetrokken worden.

De politie gaat de zaak onderzoeken en uiteindelijk is het aan de officier van justitie om te beslissen of de verdachte vervolgd gaat worden. Als blijkt dat een zaak bewijstechnisch te ingewikkeld is en er vooraf al grote problemen worden voorzien om de zaak ‘rond’ te krijgen, kan de officier van justitie de zaak seponeren. In normaal Nederlands: geen vervolging instellen tegen de verdachte. Auw.
 
Dan heb je eindelijk de moed verzameld, omdat je gerechtigheid wilt voor de afschuwelijke dingen die je zijn aangedaan en dan krijg je het bericht dat de officier de zaak gaat seponeren.
 
Nog even wat keiharde feiten: uit CBS-cijfers van enkele jaren geleden blijkt dat van slechts elf procent van alle zedendelicten melding wordt gemaakt. En daarvan leidt slechts drie procent tot aangifte. Die enkele daders die uiteindelijk achter de tralies verdwijnen, is dat nou gerechtigheid? Oké, die ikganietscheldenvandaag-mensen zitten in ieder geval achter slot en grendel.
Mocht de officier de zaak voorbrengen en je beschikt over een goede advocaat. Dit is echt super belangrijk in deze complexe zaken, dan stuit je op het volgende probleem: Art. 342 lid 2 Wetboek van Strafvordering: kort samengevat staat er: 1 getuige is geen getuige. Het bewijs dat de verdachte het feit heeft begaan kan door de rechter niet uitsluitend worden aangenomen op de verklaring van 1 getuige. Tsja.. In de meeste gevallen is het jouw woord tegen dat van de dader(s)… Bewijsprobleempje? Gevalletje achter gesloten deuren verhaal?
Er is steunbewijs nodig, maar wat als dit na jaren niet meer aanwezig is? DNA? Ook weg? Het is niet zo kort door de bocht zoals ik het hier schets, want er wordt per concreet geval beoordeeld en gekeken naar de bewijsvoering. Dat is in een aantal zinnen onmogelijk uit te leggen en anders wordt dit een heel saai juridisch blog (gaap). Maar… feit is en blijft wel dat vele vrijspraken volgen wegens gebrek aan bewijs. Een dubbele klap. Door het hele emotionele proces van aangifte doen, alles oprakelen, de angsten, het verdriet en als klap op de vuurpijl: vrijspraak.
 
Wij hebben levenslang, ik heb levenslang.
Gerechtigheid is een sprookje en sprookjes bestaan niet.
 
H.o.p.e 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "I truly wish he killed me"