Elle Hart

Gul

© Elle Hart op 17.01.2023.

 

James en Gillian gaan met hun vrienden Felix en Claire uit eten. Er is een nieuw restaurant in de buurt gekomen en er is een lovende recensie in de lokale krant verschenen. Met name Felix is nogal een fijnproever en hij laat vooral geen mogelijkheid onbenut om zijn kennis van de Franse keuken en goede wijnen te etaleren. Ze hebben om acht uur in het restaurant afgesproken. Gillian komt de trap af. Ze draagt een goudkleurige jurk met bijpassende pumps. James houdt zijn adem in.‘Je ziet er prachtig uit, schat.’
‘Dank je, maar voordat we gaan wil ik nog wel even wat kwijt. Denk erom dat jij niet weer de rekening betaalt, James.’
James haalt zijn schouders op. ‘Ach, wat maakt het nou uit. Wij kunnen het ons makkelijk veroorloven.’ Gillian reageert kregelig. ‘Zij ook, James. Ze doen alleen maar of ze armlastig zijn, maar geloof mij dat zijn ze echt niet. Claire kwam laatst uit een peperdure modezaak in de Hoofdstraat. Ze zag mij niet. Ze had twee tassen bij zich, James. Twee tassen! Een leuk jurkje koop je daar niet onder de tweehonderd euro.’
‘Misschien moest ze iets voor iemand ophalen?’ oppert James. Gillian klakt demonstratief met haar tong.Yeah right.’

Als ze bij het restaurant arriveren zijn hun vrienden er al. Het wordt een gezellige avond. De sfeer is los en ontspannen. Felix zit op zijn praatstoel. ‘Kies jij maar de wijn’, zegt James.
Felix begint eerst een tamelijk langdradige verhandeling over een druivensoort. Na veel wikken en wegen kiest hij uiteindelijk de duurste wijn op de kaart. Twee flessen later zit de stemming er goed in. Het dessert is een luchtige bavarois met passiefruit. Een met bladgoud bedekt stoofpeertje maakt het af. ‘Gewoon een kunstwerkje. Bijna zonde om op te eten,’ zegt Claire. Ze pakt haar smartphone en maakt een foto. Het valt Gillian op dat ze de allernieuwste en duurste iPhone heeft. ‘Goh Claire. Daar kun je ook professionele foto’s mee maken, toch?’ Claire lacht een beetje schaapachtig. ‘Weet ik veel. Ik geef er niets om. Felix koopt dat voor mij.’

‘Ik zeg koffie met Armagnac.’ Felix zijn gezicht is inmiddels vuurrood. James wenkt de bediening en even later is iedereen voorzien van een espresso met Armagnac.
Felix wrijft vergenoegd over zijn dikke buik. ‘Wat hebben we het hier toch goed in Nederland, jongens. Mensen hebben altijd wat te zeiken. We hadden verdomme ook in een schuilkelder in Oekraïne kunnen zitten.’ ‘Wat je zegt, Felix. Mooie woorden om de avond mee af te sluiten.’ James geeft een seintje aan de bediening. Even later ligt een leren boekje met gouden opdruk op de tafel. James wil zijn pas pakken, maar zijn vrouw is hem voor. Ze schuift de rekening richting Felix en Claire. ‘Lieverds, James en ik waarderen deze gezellige avond enorm. Jullie vriendschap betekent heel veel voor ons. Echt iets om dankbaar voor te zijn. Heel hartelijk bedankt voor jullie uitnodiging.’

James voelt een paniekaanval opkomen.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 123
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Rolf Berentsen: Eerst maar eens zestig worden!

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.