Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

(N)iemand

Ik schrik op en vraag of er iemand aan de deur heeft gebeld?
Niemand antwoordt.
Het kan ook niet want er is niemand. Niemand meer om te zeggen of er iemand gebeld heeft.
Zal ik dan zelf maar gaan kijken? Ik moet wel, want er is niemand anders.
Ik kom recht uit mijn zetel en besef dat het geen zin heeft naar de deur te gaan. Er zal niemand zijn, net zoals hier niemand is. Ik heb het mij vast ingebeeld.
Van zodra ik mij terug neerzet, hoor ik weer dat geklingel. Is het wel de deurbel? Het is net of er iemand in mijn hoofd zit met een schel in de hand.
Vroeger klonk die deurbel toch anders? In feite weet ik het niet meer zo goed. Ik moet bekennen dat ik niet zo op het geluid van dat ding gelet heb in de tijd dat er nog iemand was die opendeed als er iemand aanbelde.
Er zit nu niets anders op dan weer recht te staan en mij naar de deur te begeven. Die is trouwens niet zo ver verwijderd van de plek waar mijn zetel staat. Ik sta zo in de smalle gang die naar de voordeur leidt en waar ook de steile trap naar de bovenverdieping zich bevindt.
Ik weet niet meer waarom ik vroeger nooit de deur opende als er iemand aanbelde. Ik zou er altijd als eerste kunnen geweest zijn. Als er dan iemand naar de deur liep kwam die vaak van de trap naar beneden gedonderd of uit de achterkeuken aangesneld.
Maar nooit heb ik beseft dat die bel zo een leven maakte.
Wie zou er trouwens aan die klok hangen? De postbode vast niet. Als die al iets voor mij heeft stopt hij het wel in de brievenbus. Die bus is meer dan honderd meter van het huis verwijderd.
De klep van de brievenbus is in het muurtje ingebouwd waaraan het tuinhek is bevestigd. Het tuinhek staat altijd open. Achteraan het muurtje is er een deurtje dat ook nooit op slot is. Daarin zou iemand grote omslagen of zelfs kleine pakjes kunnen deponeren. Neen, de postbode komt heus niet tot aan het huis als het niet hoogdringend nodig is.
Ruime tijd geleden waagde hij het om rond Kerst en Nieuwjaar tot aan de voordeur te komen in de hoop een borreltje te versieren of een fooi te krijgen. Dat heeft geduurd tot hij de krenterigheid door had van de bewoners van deze plek.
De voordeur klemt een beetje. Wanneer ik ze openruk, merk ik dat het gesneeuwd heeft. In deze tijd van het jaar? Dan zie ik de voetstappen in de sneeuw. In de verte stapt iemand naar het tuinhek. Het is iemand in een rood pak met een rode muts met witte boord. Hij heeft een zware koebel in de hand. Voor het hek staat een slee met twee rendieren.
Hoezo? Is het dan al Kerstmis? Is er (n)iemand die dit weet?

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 221
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten