Ewald Hagedorn

Groene zeep

© Ewald Hagedorn op 01.08.2022.

Het begon allemaal met een zeswoordenverhaal. De overstap naar 55 woorden was snel gemaakt: appeltje-eitje. Hij schreef korte verhalen, deed aan tal van schrijfwedstrijden mee, werd regelmatig voor een bundel geselecteerd en won enkele prijzen. Blogs en cursiefjes schreef hij met twee vingers in de neus en zijn ogen dicht. Meerdere malen per week inspireerde de actualiteit hem tot een messcherpe column. Naast enkele vrije verzen produceerde hij aan de lopende band sonnetten, kwatrijnen, elegieën en wat dies meer zij.
Toen was hij aan het grotere werk toe en vier maanden later zette hij definitief een punt achter het laatste woord van een indringende, psychologische roman van ruim tachtigduizend woorden.
Natuurlijk koos hij voor De Woelige Wesp, toch de meest gerenommeerde uitgeverij in het Nederlands taalgebied. Na precies zes maanden lag zijn manuscript weer in de brievenbus. Het geheel zat nog net zo netjes verpakt als hij het had ingestuurd. De synopsis was blijkbaar wel gelezen.
‘Geachte heer,’ was de onpersoonlijke aanhef. ‘Met veel interesse hebben wij uw manuscript bekeken. Helaas is het niet passend binnen ons fonds. Blijft u vooral schrijven en wij wensen u verder veel succes.’
Twaalfhonderd uur inspanning en noeste arbeid werd met drie standaardregeltjes afgedaan. Van pure ellende trok de getormenteerde schrijver een grote Chinese porseleinen bloemenvaas over zijn hoofd. Drie dagen later bevrijdde een behulpzame buurvrouw hem, met behulp van een ruime hoeveelheid groene zeep, uit zijn benarde positie. Twee dagen lang staarde hij vanaf zijn cognackleurige Chesterfield bank naar het plafond en overwoog hij bij de ijzerhandel een grote koperen haak en een stevig touw aan te schaffen. Uiteindelijk hing hij zijn laptop aan de wilgen en werd hij lid van de plaatselijke korfbalvereniging. Meestal zat hij op de reservebank en dat veelbesproken gemengd douchen bleek ook niets anders dan een broodjeaapverhaal.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  02.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Hilarisch stuk Ewald, en inderdaad vanwege de irrelevante aspecten tussen neus en lippen door.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  02.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Je noemt het gedoseerd absurdisme en daar loop ik wel warm voor. Ook voor je woordkeuze en de totaal irrelevante en daarom hilarisch precieze omschrijving van zijn bank, trouwens. Bonuspunten voor iedereen die broodjeaapverhaal aan elkaar schrijft.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 909
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jeroen Zijlstra: De Twaalf Provinciën

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.