Erik van der Velden

Greet escape

© Erik van der Velden op 19.05.2022.

Al vroeg in mijn jeugd fantaseerde ik over ontsnappingspogingen. Vrij wilde ik zijn, uitgebroken uit mijn gevangen zelf en vluchten met mijn klasgenootje Marleen, het meisje van mijn dromen. Van mijn fysieke krachten moest ik het niet hebben, dat was duidelijk. Ik sloeg nog geen deuk in een pakje lauwe roomboter en huilde al wanneer iemand in een krop sla sneed. Films als Escape from Alcatraz, The great escape en natuurlijk Papillon had ik echter goed bestudeerd en met succes; zelfs uit de wasmachine wist ik me te bevrijden al ging het bijna fout toen mijn zusje per ongeluk de kookwasknop indrukte. Ik bleek gelukkig uitgekookt genoeg om er op tijd uit te komen.

Op school knikkerde ik altijd met Marleen. Ze was een hoogblond engeltje met schattige knikkerputjes wanneer ze lachte. Haar kleine gestalte maakte haar ogen eens zo groot. Blauwe oliebonkers, stralend van de hemel waaruit ze was ontsnapt. Ik liet haar elk potje winnen om te genieten van het zomerfeest in haar gezicht. Helaas kon ik geen weerstand bieden tegen Bart en Koen, een stel pestjongens uit onze klas dat aan het eind van de pauze steevast haar knikkers afpakte. Om Marleen te troosten, sloeg ik op een dag mijn arm om haar heen en vertelde haar dat ik plannen had gemaakt voor onze vlucht.
‘Waarnaartoe?’ vroeg ze begeesterd. Voor een moment pingpongden mijn ogen en uiteindelijk richtte ik ze resoluut op naar het hemelblauw. Ik bloosde toen ik de meester op een afstandje zag lachen om mijn wilde voorstel.
‘Hoe gaan we dan ontsnappen?’ vroeg Marleen vervolgens.
‘Dat ga ik je straks vertellen tijdens mijn spreekbeurt,’ glimlachte ik. Ze glunderde, ik zwijmelde.

Veel verder dan de titel van mijn spreekbeurt, kwam ik niet. Zodra ik ‘Papillon’ zei, begonnen Bart en Koen geniepig te lachen.
‘Pappenjong?’ grinnikte Bart.
‘Slap pappenjong,’ vulde Koen achter zijn hand aan. Het gegiebel uit achtentwintig monden legde me compleet het zwijgen op. In een blinde paniek vloog ik de klas uit en rende huilend naar het fietsenhok. Opgesloten was ik, gemarteld in een krappe, prikkende trui van wijzende vingers tot ik de warme hand van de meester op mijn schouder voelde.
‘Vertel eens wie Papillon was,’ sprak hij troostend.
‘Hij zat vast op een gevangeniseiland voor een moord die hij niet had gepleegd.’ Alles wat ik wist, kreeg de meester in een stortbui van encyclopedische kennis over zich heen.
‘Wauw, je weet er veel van. Ik geef je een tien,’ glimlachte hij.

Nog geen week later besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en Marleen de liefde te verklaren. Ik schreef een liefdesbriefje, vouwde het tot vliegtuig en gooide het…tegen de meester aan. Hij vouwde het uit en las het stil. Nijdig krabbelde hij er iets bij. Onder luid gelach van mijn klasgenootjes loste ik op in de vloer.
‘Meekomen jij!’ beval hij me. Aan mijn arm nam hij me mee de klas uit en gaf me bij de deur stiekem mijn briefje terug met een geheimzinnig knipoogje. ‘De rest van de klas volgt ons in stilte.’ Mijn hart bonkte in mijn keel toen ik zag dat we naar de oude biologiekamer op de tweede verdieping liepen. Het was een stoffig hok en het verhaal dat de ziel van de overleden amanuensis er rondwaarde, deed de ronde. Zelfs mijn pestkoppen keken me meewarig aan toen de meester me het hok induwde en de deur achter me op slot draaide.
‘Maar meester, dat kunt u toch niet maken?’ hoorde ik Bart achter de deur jammeren.
‘Stil Bart! Wij gaan nu naar buiten voor de pauze. Ontsnappen uit het hok is onmogelijk. Laat dit een les voor iedereen zijn.’
Het geluid van de voetstappen ebde weg. Snel klikte ik het licht aan en las het briefje:

“Grijp je kans en voer je plan uit. Je kunt het!”

Driemaal moest ik het lezen voor ik het begreep. Had hij dit alles van tevoren uitgekiend, dacht ik. Was het hem allang duidelijk dat ik verliefd was op Marleen? Suikerbeestjes dribbelden door mijn aderen. Vlug schoof ik de kasten die de nooddeur naar de kooiladder belemmerden opzij. De sleutel van de deur moest ik op een logische plek zoeken. Ik zette mijn goed ontwikkelde brein flink aan het werk en kwam niet veel later met de oplossing: in het slot! De deur piepte bij het openen en ik klom via de stalen spijlen naar het dak. Daar aangekomen keek ik achter de reling neer op mijn klasgenootjes die beduusd om de meester heen stonden. Die keek omhoog en wees: ‘Niet te geloven. Kijk eens wie we daar hebben!’ De klas keek verbaasd op en joelde met een luid applaus. Ik waande me God. De ogen van de meester schitterden van tranen in de zomerzon.
‘Roep het maar! Schreeuw maar wat je al zo lang wil zeggen!’ Zijn stem sloeg over, net als mijn hart.
‘I…ik vind je lief, Marleen! Ik wil verkering met je!’ Het gejoel verstomde. De stilte maakte me secondenlang bang en klein. Een geroezemoes steeg op en liet mijn buik akelig branden. Maar toen ik Marleen naar de noodtrap zag rennen en met een noodgang naar boven zag klauteren, sterkte het gejuich weer aan. Boven ving ik haar op in een omhelzing.
‘Ik vind jou ook lief,’ snikte ze en gaf me de heerlijkste zoen op mijn wang.

De meester applaudisseerde boven zijn hoofd en joelde: ‘Ik ben trots op je, Greetje!’

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  24.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  wat een heerlijk, fijn geschreven verhaal.
  hier kan een mens blij van worden
  van mij " zes" sterren.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  24.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ontzettend leuk! In alle opzichten👏
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 422
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Carter Reed / 2 - TIJAN

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.