Lieven Kattestaart

Goed voornemen

© Lieven Kattestaart op 08.12.2022.

 

Het jaar 2017.
Het is eind December en we brengen, na enig licht verweer mijnerzijds, de Feestdagen door bij Thaise schoonmoeder in de Isaan. Goedmakertje : met heerlijke temperaturen en zonneschijn alom lijken de donkere dagen voor Kerst verder weg dan ooit.

Net wakker, de vingers brandend aan een mok vers gezette oploskoffie en de ochtendzon op de bol, slenter ik over het braakliggende veldje naast schoonma's huis. Geheel content met het leven, terwijl ik op de achtergrond hoor hoe vrouwlief Oy, gezellig kwetterend met de buren, mijn ontbijt in elkaar fröbelt.
Een vredig plaatje.

Op de uiterste hoek van het braakliggende stuk grond staat een geestenhuisje. Ooit felrood van kleur, is het nu door de tand des tijds en ongenadige zon een vaag verhaal geworden. Ik had het al vaker vanuit de verte bekeken. Zoals altijd licht gefascineerd door wat die Thai toch bezielt om dit soort dingen overal neer te plempen.
En er om de haverklap wierook, bloemslingers, en, bij gebrek aan een beetje christelijke fles wijn in deze gewesten, wat plaatselijk vuurwater bij te offeren.

Uiterst bijgelovige flauwekul als je het mij vraagt, en de vraag oproepend of de Wijzen wel echt uit het Oosten kwamen.
Maar dat idee houdt deze nuchtere kaaskop wel vóór zich, want mijn ontbijtje maakt zich tenslotte niet vanzelf.

Het huisje hoorde ooit bij de gammele houten woning van mijn Thaise zwager, nu al weer vele jaren in Bangkok residerend.
Wat hier ter dorpe vrede op aarde bracht, want vergeleken met hem was iedere andere dronken klaploper in de buurt een aanwinst.

Het huis werd gesloopt, de planken verkocht, en het geestenhuisje bleef vervolgens eenzaam achter. De enigen die het nu nog bezoeken zijn de mussen die er een nestje bouwen, of de met mos overdekte offerglaasjes gebruiken als drinkbak.

Nieuwsgierige die ik ben, kom ik dichterbij. En bekijk het geheel nog eens goed, nu vanaf een meter afstand.
Conclusie: vogelhuisje in verval.
Als ik vervolgens verder wil gaan met mijn relaxte ochtendronde, hoor ik zacht een stem.
Zwak, maar onmiskenbaar. De blik hemelwaarts heffend is daar niets te zien, terwijl ik toch zou zweren dat het van boven kwam.

Dan hoor ik achter me: 'Come here, come on.' Mijn nekharen gaan overeind staan door het unheimische gevoel dat ik krijg. Maar om me heen kijkend ontwaar ik niets dan dorre rijstvelden. Dan versta ik nogmaals: 'Come on, come here!
Nu weet ik het zeker, het komt uit het huisje!
Aan mezelf twijfelend doe ik een stap terug, koffie morsend in het droge gras.
Gefascineerd naar het vaalrode geestenverblijf starend, weigert mijn eigen geest even dienst.
Dan, eindelijk, dringt het tot deze geïmporteerde kleibint door dat Thaise huisjes waarschijnlijk geen Engels spreken.

Ik tover mijn telefoon tevoorschijn en besef een broekzak-gesprek te hebben gevoerd met een live uitzending van YouTube. Dezelfde uitzending die ik vanmorgen tijdens het koffiezetten beluisterde.
De ongewenste seance verbrekend zie ik nog net hoe een golden retriever een goedkeurende aai over de bol krijgt van zijn baasje.

Terug slenterend naar huis en ontbijt is mijn eerste goede voornemen voor het nieuwe jaar een feit.

Namelijk om ook déze bijgelovige flauwekul maar voor mezelf te houden.

 

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 121
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

F.P.G. Camerman: De Schreeuw van de Griffioen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.