Claude Aendenboom

Ghostbusters!

© Claude Aendenboom op 20.11.2022.

Binnenkort, op 8 december om precies te zijn, is het twintig jaar geleden dat mijn vader overleed. Volgens getuigen gleed hij die winteravond uit en viel met zijn hoofd pardoes naar achter op de beton. Hij kreeg een hersenbloeding maar hield nog stand tot in de kliniek. Hij wachtte op zijn kinderen en de twee vrouwen waarmee hij lief en leed had gedeeld maar niemand was aanwezig bij z'n allerlaatste zucht. Hij stierf eenzaam en berooid. Mijn broer vertoefde op dat moment immers in Den Haag samen met zijn vrouw die daar bij het Oorlogstribunaal werkte als tolk Arabisch-Engels. Moeder deed nachtdienst als verpleegster en ik wist van niks.
 
Het was pas de volgende ochtend dat mijn stiefbroer telefonisch het droeve nieuws meldde.
Ach, ik lijd nu alweer aan een writers block. Vaders leven is immers met geen pen te beschrijven. Ik hou het dus voor mezelf. Wel kan ik zeggen dat hij door het oog van een naald is gekropen, en dat is letterlijk te nemen. En als ik ooit nog een roman schrijf over deze grote man, krijgt het boek de titel 'Kamer versus kasteel Versailles'.
 
De begrafenis was erg sober! Oom Frank, een vrederechter liep ons zoals altijd voorbij en velde achter het altaar zijn Laatste Oordeel over l 'enfant terrible. De bloemenkransen werden gelegd. De zware bronzen klokken luiden. Peter Koelewijn zong:' Klaar voor de laatste sprong in het duister!'
 
Ik schreef deze tekst naar aanleiding van een tv-programma dat ik een uurtje terug bekeek bij mijn favoriete tv-zender. Een zeventigjarige zakenman werd op dat moment geïnterviewd. Hij had gewerkt als immobiliënagent net zoals vader. Even dacht ik een geest te zien. Maar nee, vader was zowaar uit de doden opgestaan. Hij had zoals altijd z'n zwarte haardos met veel brillantine naar achter gekamd en had zich gekleed in zijn favoriete donkerblauwe maatpak met een rood strikje. Wat was het heerlijk maar ietwat bizar om zijn mooie sluwe vossenoogjes weer te zien.
 
Snel zapte ik weg. Maar 5 seconden later keek ik terug naar het interview. Ik kwam weer tot mijn zinnen. Misschien was de man familie van ons. Maar toen het interview was afgelopen kwam de naam van de zakenman in beeld. En geloof het of niet: hij heette mijnheer...De Geest.
 
En ik grinnikte: Who you gonna call? Ghostbusters?

 

 
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
19-11-2023

Hits: 165

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.