Lieven Kattestaart

Gevalletje imagoschade

© Lieven Kattestaart op 13.09.2022.

China Airlines, vlucht 0066 naar Bangkok.

Naast mij in Economy zit een wereldwijze Nederlandse jongeman, vingervlug toetsen meppend op zijn dure laptop. Tegelijkertijd een waterval aan ongevraagde informatie spuiend over gemaakte deals, belastingteruggave-foefjes, verzekeringsweetjes, en business in het algemeen.
Monoloog op grote hoogte.

Ik voel me wat overbluft. Mede door korte nachtrust, mijn niet bestaande IT-achtergrond, en nimmer wijkende vliegzenuwen. Oorzaak van diezelfde korte nachtrust.

Vrouwlief naast me snurkt intussen onbekommerd voort, en zal pas tegen ontbijttijd gewaar worden dat haar geboorteland nadert.
Jaloersmakend, want in tegenstelling tot haar is het mij nooit gelukt ook maar een half uurtje vergetelheid te vinden aan boord van een vliegtuig.
Zelfs niet na het onderweg innemen van flink wat Schiedams huppelwater, ooit liefdevol aangekocht voor mijn Thaise zwager.

Daarbij is ze zalig onwetend van de computer-nerd naast me, die tevens gediplomeerd ouwehoer blijkt te zijn. Een van die lieden die je doen verlangen naar een zitplaats op de vleugel, of naast een tweetal huilende baby's.

Buur, niet gehinderd door enige zelfreflectie, bombardeert mij verder met weetfeitjes.
Geen onderwerp of men heeft er een mening over, geen probleem of de oplossing wordt al aangedragen.
Het enige waar men niet over praat is de bestemming van onze vlucht.
Die blijkt namelijk nog terra incognita te zijn voor hem en zijn drietal metgezellen. Die zich achterin onledig houden met wein, weib und gesang en dus geen tijd hebben naast zijn stoel te verschijnen voor een onderonsje.
Geluk zit in kleine dingen, zo blijkt maar weer.

Net als ik me schrap zet voor een lange geestdodende vlucht, en mijn buurman op een schietstoel fantaseer, word mij tussen neus en lippen een dikke enveloppe getoond.
Met als inhoud vele tienduizenden Thaise bahts, zo te zien vers van de pers.

De cash van de groep, genoeg om hen een week lang onbezorgd te laten rondhobbelen in de Thaise dreven.

Reden van dit kleine fortuin aan contant geld: de penningmeester naast me vertrouwt Thaise banken niet. Om over geldwisselaars ter plaatse maar te zwijgen.
Eerste keer in Bangkok, met op iedere straathoek een lachende oplichter, hém pakken ze niet.

Een vluchtige blik op het bijgevoegde bonnetje leert mij dat er geen reden is het Wilhelmus aan te heffen. Thuisbankier heeft hem afgescheept met een koers die meer dan verontrustend lager ligt dan de officiële. Daarmee aantonend dat je niet tien uur lang krap hoeft te zitten om getild te worden.

Voorzichtig breng ik hem op de hoogte van dit kleine detail. Waarop hij ietwat verbolgen zijn kompanen van het devalueren van hun vakantiegeld gaat verwittigen, gelijk een onheilsprofeet op vliegtuigslippers.

Als hij terugkeert ben ik, om verder onderwijs van onwetenden te voorkomen, tot mijn eigen verrassing in slaap gevallen.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  13.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 455
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

K. Bos: Vervoering in de voerstreek

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.