• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Gestolen goed gedijt niet...

Publicatie: 10 januari 2021
Voor Annemarie en Nicole die zich afvroegen of ik ook nog andere verhalen kon schrijven.
 
Sprookje voor volwassenen
 
In het dorp wist iedereen dat vrouwtje Salome onmetelijk rijk was. Haar man Joris werkte hard en verdiende veel geld met handel. Soms was hij maanden weg en als hij terugkwam waren de ruimen van zijn schip vol met goud en sieraden. Maar in plaats van het op te maken verborg hij het geld, misschien om later als hij oud was te kunnen genieten van zijn oude dag, samen met Salome.
Maar die dag zou nooit komen. Op een nacht dat het stormde en regende en de herfstbladeren door de stille straten van het dorp werden gejaagd kwam het bericht dat het schip op een rots was gelopen en doormidden gebroken. Niemand had het overleefd. In de loop van die week spoelden wrakstukken aan, samen met de lichamen van de omgekomen bemanning. Elk lichaam kreeg een eervolle begrafenis,precies zoals Joris gewild zou hebben, zei Salome.
Maar het lichaam van Joris kwam niet terug.
Van de ene op de andere dag was ze een gebroken vrouw geworden. Met een stok in haar hand liep ze iedere dag gebogen naar de kust in de hoop dat hij aan zou spoelen.
Iedereen hield zijn adem in als ze s' nachts terug kwam lopen en haar stok hoorden op de stenen. Tak..tak..tak..tot het stopte bij de deur van haar huis.
Een man en een vrouw die op doorreis waren hoorden het verhaal in het dorpscafé en toen ze hoorden van de rijkdom van Salome besloten ze nog iets langer te blijven.
Op een nacht, verborgen in de donkere schaduwen van de overhangende daken wachtten ze op Salome. In de verte hoorden ze al het tikken van haar stok..Tak..tak..tak.
Salome stopte voor de deur van haar huis en op het moment dat zij de deur opende overvielen ze haar. Ruw sleurden ze haar verder naar binnen, namen haar mee naar de kelder en bonden haar vast. Ze wilden Salome net zo lang martelen tot ze hen zou vertellen waar haar goud was verstopt, maar tot hun verbazing vertelde ze alles wat ze wilden weten.
Salome wist dat ze oog in oog stond met de dood maar het leven was voor haar zonder Joris toch niets meer waard.
Waardig vertelde ze aan de man en de vrouw waar alles was verborgen en ze spraken af dat hij zou gaan kijken of het waar was wat ze had verteld. Zij zou bij Salome blijven en haar bewaken tot hij terug kwam.
Hij haastte zich weg en de vrouw bleef achter bij Salome. Maar in plaats haar te bewaken martelde ze de arme vrouw, sneed haar met een zwaard in stukken en gooide haar lichaam in het vuur.
 
Een paar maanden later namen een man en vrouw hun intrek in een mooi kasteel met landerijen en eigen personeel. Mensen uit de streek fluisterden dat ze fabelachtig rijk waren maar terug getrokken leefden.
Op een nacht toen ze wilden gaan slapen hoorde de vrouw opeens een geluid in het kasteel. Tak..tak..tak,,alsof een stok op de stenen vloer tikte. Ze trok de dekens over haar hoofd maar het geluid ging niet weg. Na een paar dagen en nachten waarin ze geen oog dicht had gedaan kon de vrouw er niet meer tegen. Het resoneerde in haar hoofd en weerkaatste tegen de muren van het kasteel, maar vreemd genoeg hoorde verder niemand in het kasteel het geluid. De vrouw werd krankzinnig en op een ochtend trof haar man zijn vrouw aan op de keukenvloer. Ze had zichzelf vergiftigd. Haar pupillen waren weggedraaid en het wit van haar ogen staarde hem aan. Haar lichaam lag verkrampt in haar eigen braaksel en bloed met haar mond wijd open. Haar tong was zwart en haar keel opgezet.
De man draaide zich om en vluchtte weg, zo ver en snel als hij kon.
 
Drie weken later keek hij uit over de eindeloze vlakke zee en streek tevreden over zijn snor. Hier, op de wijde oceaan kon hem niets gebeuren.
De kapitein kwam naar hem toe met het weerbericht in zijn hand.'Een rustige zee, mijnheer. Als het zo blijft bereiken we over Afrika over twee dagen.'
Hij knikte hautain.'Ik ben in de kajuit, kapitein.'
Hij werd wakker doordat hij uit zijn bed op de grond viel. Het schip kraakte en schudde en was een prooi van de storm. Huizenhoge golven sloegen over het dek en in de orkaan braken de masten af als luciferhoutjes. Hagelstenen zo groot als eieren sloegen gaten in het dek. Toen hij erin was geslaagd aan dek te komen kon hij niet geloven wat hij zag.
De bemanning was van boord en op dat moment realiseerde hij zich dat zijn laatste uur was geslagen. Striemende regen en bulderende windstoten beukten op het schip en schreeuwend van angst probeerde hij zich vast te houden aan het roer. Maar zijn spieren verkrampten. Na een paar minuten moest hij los laten en brak het schip doormidden.
Binnen enkele seconden zonk het en een kolkende zee sloot zich boven het wrak.
 
 
 
 
WAARDERING

HITS

319

Artikel aangepast: 11-01-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
10.01.21
Feedback:
Leuk verhaal en met veel fantasie geschreven.
Ik ben het met Nicole eens, dat er wat taalfouten inzitten. Ik zou dit nog even goed controleren.
Ook denk ik dat je er veel meer uit kunt halen: je verhaal heeft potentie.
Mijn tip: houd je geschreven taal eenvoudig en kort. (hartje)


Show more
10.01.21
Feedback:
ik bewonder je fantasie en je verteltrant. Dat is echt goed! Neem iets meer de tijd om je verhaal te vertellen/ schrijven. Er staan nu nog wat spel en tikfoutjes in, die je eenvoudig met de bewerkknop kunt herstellen. Het is al een stuk netter, maar ik denk dat je er nog meer uit kunt halen dan je nu doet. Jaja, ik ben streng, maar ik bedoel het goed.
Show more