• Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Geraniums

“Kijk jij of er nog iets achtergebleven is op het balkon?” verzoekt mijn oudste zus. Het uitruimen van de woning van mijn aan kanker overleden jongste zus loopt op het eind. Haar hele leven is door onze handen gegaan. Bij het leeghalen van de kasten met fotoboeken en herinneringen aan haar hobby’s vielen we vaak stil. Als vrijgezel had ze veel gereisd, veel beleefd en alles goed gedocumenteerd. Het bladeren bracht de herinneringen en de verhalen. “Er hangt alleen nog een bak met vier armetierige geraniums aan de balustrade!” roep ik mijn zus toe. “Gooi maar in de container. Hoeft er alleen nog maar geveegd te worden!” Ik kijk naar de bloembak en net als bij het doorbladeren van de fotoboeken schieten de herinneringen door mijn hoofd. Haar lachende gezicht als ze met trots de rijkelijk bloeiende planten liet zien. “Zelf gekweekt en ze doen het zo goed!” kirde ze dan enthousiast. Nu zijn er enkel nog vier naar water en voeding snakkende plantjes van heel haar flora over. Ik loop naar beneden met de bloembak gevuld met vergane glorie. De afvalcontainer piept, ik doe de schuif open en ineens stromen tranen over mijn wangen. De schuif gaat ongebruikt dicht en met de bloembak in de hand loop ik naar mijn auto. De op sterven na dode planten neem ik mee. Ik ga ze goed verzorgen en misschien bloeien ze op. Ze krijgen de kans, die mijn zus niet had.     Potgrond, plantenmest, voldoende water, ruime potten en een mooie plaats in de zon zijn hun deel. Daar staan ze nu met nagenoeg kale stammetjes en hier en daar een net iets te geel blad. Ondanks alle goede zorgen blijven de geraniums er verpieterd bij staan. Mijn vrouw vraagt me om ze te verwijderen. “Die planten redden het niet, dat kan een leek als ik nog zien!” Ik glimlach wrang om haar opmerking. “Geef nooit op!” was het motto van mijn zus en met die gedachte in mijn hoofd blijf ik de planten verzorgen en hopen op betere tijden. Die komen er, want op een morgen zie ik dat enkele knoppen beginnen uit te lopen. De planten hebben het gered en binnen een paar weken verschijnen de eerste bloemen. Achter de geraniums gaan zitten hoort er, gezien mijn leeftijd, nog niet bij. In dit geval doe ik het met het grootste plezier, geniet van de bloemenpracht en koester zo een levende herinnering.


Henk van Duuren
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 293
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…