Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Geraniums

“Kijk jij of er nog iets achtergebleven is op het balkon?” verzoekt mijn oudste zus. Het uitruimen van de woning van mijn aan kanker overleden jongste zus loopt op het eind. Haar hele leven is door onze handen gegaan. Bij het leeghalen van de kasten met fotoboeken en herinneringen aan haar hobby’s vielen we vaak stil. Als vrijgezel had ze veel gereisd, veel beleefd en alles goed gedocumenteerd. Het bladeren bracht de herinneringen en de verhalen. “Er hangt alleen nog een bak met vier armetierige geraniums aan de balustrade!” roep ik mijn zus toe. “Gooi maar in de container. Hoeft er alleen nog maar geveegd te worden!” Ik kijk naar de bloembak en net als bij het doorbladeren van de fotoboeken schieten de herinneringen door mijn hoofd. Haar lachende gezicht als ze met trots de rijkelijk bloeiende planten liet zien. “Zelf gekweekt en ze doen het zo goed!” kirde ze dan enthousiast. Nu zijn er enkel nog vier naar water en voeding snakkende plantjes van heel haar flora over. Ik loop naar beneden met de bloembak gevuld met vergane glorie. De afvalcontainer piept, ik doe de schuif open en ineens stromen tranen over mijn wangen. De schuif gaat ongebruikt dicht en met de bloembak in de hand loop ik naar mijn auto. De op sterven na dode planten neem ik mee. Ik ga ze goed verzorgen en misschien bloeien ze op. Ze krijgen de kans, die mijn zus niet had.     Potgrond, plantenmest, voldoende water, ruime potten en een mooie plaats in de zon zijn hun deel. Daar staan ze nu met nagenoeg kale stammetjes en hier en daar een net iets te geel blad. Ondanks alle goede zorgen blijven de geraniums er verpieterd bij staan. Mijn vrouw vraagt me om ze te verwijderen. “Die planten redden het niet, dat kan een leek als ik nog zien!” Ik glimlach wrang om haar opmerking. “Geef nooit op!” was het motto van mijn zus en met die gedachte in mijn hoofd blijf ik de planten verzorgen en hopen op betere tijden. Die komen er, want op een morgen zie ik dat enkele knoppen beginnen uit te lopen. De planten hebben het gered en binnen een paar weken verschijnen de eerste bloemen. Achter de geraniums gaan zitten hoort er, gezien mijn leeftijd, nog niet bij. In dit geval doe ik het met het grootste plezier, geniet van de bloemenpracht en koester zo een levende herinnering.


Henk van Duuren
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 177
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Meer schrijfactiviteiten