Renee Iseli - Smits

Geluk

© Renee Iseli - Smits op 02.11.2021.

“Mam, was je vroeger gelukkig, ook met papa?”

Ik heb middagpauze en ben in een nabijgelegen café neergestreken voor een kleine lunch en kopje koffie. Aan een tafeltje naast mij zitten een vrouw van hoge en een vrouw van middelbare leeftijd. Beide dames zien er verzorgd en aantrekkelijk uit en zijn duidelijk samen een dagje uit. Ongewild ben ik getuige van de vraag die de dochter haar moeder stelt. Hun gesprek is van alledaagse dingen ongemerkt overgegaan naar een diepere betekenis. Ofschoon ik absoluut niet houd van het “afluisteren” van gesprekken, bij deze vraag spits ik toch mijn oren en raak nieuwsgierig naar het antwoord van de moeder. Dit komt na enig nadenken.

“Och kind, dat zou ik je echt niet kunnen zeggen. Ik, we dachten toen niet zo na over die dingen. Het was zoals het was. We raakten verliefd, trouwden, kregen kinderen en je had je handen vol met werk. Je vader en ik, ja, we hielden van elkaar. Maar hardop zeggen deed je dat niet. We zorgden gewoon zo goed mogelijk voor de ander, elk op onze eigen manier. Je vader werkte hard om te verdienen. Ik zorgde voor hem, jullie en het huishouden. Tijd om over onze relatie na te denken hadden we niet en twijfels heb ik nooit gehad. Hadden dingen anders, beter en fijner gekund? Ongetwijfeld. Het kwam toen alleen niet in je op om dingen echt anders te doen.”
De dochter knikt en denkt zichtbaar over de woorden van haar moeder na.

“Maar wat deden jullie dan als je ruzie had? Wij als kinderen hebben daar zelden wat van gemerkt.” Geboeid wacht ik op het antwoord.
“Natuurlijk hadden we onze meningsverschillen! Je vader was een schat, maar kon, zoals je weet, soms ook erg moeilijk doen. Het was in die tijd een ongeschreven regel bij ons, maar ook bij andere gezinnen die we kenden, om ruzies of woorden niet in het openbaar of in bijzijn van de kinderen uit te spreken. Dat deed je gewoon niet. We probeerden dit zonder publiek op te lossen. Wat lang niet altijd lukte, maar je vader en ik deden ons best jullie nooit wat te laten merken. Waarom vraag je dit eigenlijk zo?” De dochter zucht.
“Ach, bij Robert en mij vliegen de pannen soms van het dak. We hielden ons nog wel in toen de kinderen thuis waren, maar nu Elly als laatste de deur uit is, wordt het erger. Robert geeft mijn menopauze de schuld en ik verander inderdaad wel, zeg meer mijn mening, maar geloof niet dat dit alleen de oorzaak is voor onze spanningen. Soms ben ik alles gewoon zo zat.”
Er vliegt een glimlach over haar moeders gezicht. “Oh, denk je dat nadat jullie de deur uit waren het bij ons anders was?”
Even lijkt de moeder in haar herinneringen te verdwijnen. Haar dochter kijkt haar lang en onderzoekend aan.
“Daar heb ik je nooit over gehoord,” zegt ze dan.
“Waarom ook?” antwoordt haar moeder. “Hadden we jullie daar dan mee moeten belasten? Dat had toch geen enkele zin.”
“Nee, op zich niet, ofschoon we er voor jullie waren geweest, dat weet je. Maar als ik dit had geweten, dan had ik misschien zelf beter op deze fase in mijn leven voorbereid geweest. Nu heb ik soms geen idee wat me overkomt.”

“Maak het jezelf niet te zwaar, liefje.” De oude vrouw pakt liefdevol de hand van haar dochter.
“Hoe heet dat TV-programma ook al weer? ‘Goede tijden, slechte tijden’? En is dat niet precies wat je elkaar in een huwelijk beloofd? Dat je er altijd voor elkaar bent? Voor ons was dit vanzelfsprekend en we vertrouwden er tijdens de slechte tijden op, dat de goede tijden weer zouden komen. Ik kan je geen advies geven, Robert en jij zullen dit zelf moeten uitzoeken. Maar heb vertrouwen in jezelf.”
De moeder knijpt haar dochter even zachtjes in haar hand en vraagt dan: “zullen we de rekening vragen en nog even naar de markt gaan? In mijn eentje kom ik daar niet meer.”

Met een vol hart, vraag ik ook om de rekening en verlaat even later tegelijk met beide dames het café. Als mijn blik en die van de oude vrouw elkaar toevallig treffen, knik ik haar vriendelijk toe. Was het leven vroeger werkelijk zo eenvoudig en was geluk heel gewoon? Ik werp een blik op mijn handtas, waar ik vanochtend de papieren voor de aanvraag van mijn echtscheiding in heb gedaan. De handtas voelt zo veel zwaarder dan vanochtend.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  03.11.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Vooral het eind vind ik erg mooi!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  03.11.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Prachtig geschreven!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 478
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Rolf Berentsen: Eerst maar eens zestig worden!

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.