• Korte verhalen

  Korte verhalen op Schrijverspunt
 • Informatie

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Breng s.v.p. een stem uit  door op de gewenste (1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

GELUIDSOVERLAST

“Ga je huiswerk maken, Sanne. Het blijft niet altijd Pinksteren,” zei mijn vader.

Ik sms’te Bas-van-hiernaast om hulp. Hij arriveerde binnen tien minuten rechtstreeks vanuit het Westerpark. Daar had hij zitten oefenen. Oom Daan zag het direct: “Hallo, kerel. Heb jij daar een klarinet bij je? Laat eens kijken. Hoe heet je? O sorry, ik ben Daan. Wat voor muziek maak je? Zullen we samen spelen? Zou te gek zijn.” En Daan begon zijn eigen euphonium al bij voorbaat uit te pakken.

“Wanneer mag ik antwoord geven?”

“Nu meteen graag.”

“Ik heet Bas. Ik wil best. Maar niet hier.”

“Hoezo niet? Ik blaas zachte poepjes. Jij doet lange noten. Toe nou!”

Bas draalde. Ik wist waarom. Niet vanwege die rare woordkeus van Daan (‘poepjes’). Mijn vader, die Bas z’n terughoudendheid echter niet begreep, meende toegefelijk: “Moet kunnen. Het is nog geen acht uur.”

Bas is twaalf- even oud als ik, maar goediger. Hij plaatste gehoorzaam een riet op zijn mondstuk. “Welke toonsoort?”

“Klinkend G mineur. Begin maar op de kwint.”

Bas stak het blaasinstrument tussen zijn tanden. Hij produceerde een hese fluistering, eerder een zucht dan een toon. Die ademtocht werd gevolgd door een reeks korte nootjes van oom Daan. Van reserve merkte ik niks meer. Het klonk als een schroeiende woestijnbries en verkoelende regendruppels- gek, heel anders dan ik had verwacht. Ronduit schitterend. Goeie muziek doet pijn. Je wordt overvallen door heimwee- zelfs wanneer je al thuis bent. Dus hield ik mijn hart vast.

Te kort duurde deze toverij. Weldra vernamen wij- door ons plafond heen- een geagiteerd gedruis. Boven werd buurman nijdig. Hij vloekte. Wild schoof hij een raam open. Twee harde tikken volgden. Geel eierstruif droop aan de buitenkant langs onze glazen balkondeur. Mijn vriendje had zoiets eerder meegemaakt, wist ik. Daarom en niet enkel omwille van de flatterende echo in de fietstunnel oefende Bas zelden binnen in de flat, maar liever buiten onder de spoorbaan.

Aan het samenspel kwam een abrupt einde. Verontwaardigd verliet mijn vader onze etage om hogerop in het pand verhaal te halen. Hij keerde- tot mijn spijt-  niet zegevierend terug. “Houd maar op, mannen, voordat Ton het meubilair omlaag keilt. Weliswaar is hij volgens zijn echtgenote aan het slapen, maar ik durf te zweren, dat hij zich achter hun keukengordijn verstopt had. Ik zag blote mannenvoeten: een sterk staaltje van somnambulisme.”

“Hè?” vroeg ik.

“Dat hij slaapwandelt. Misschien. En ga jij nou eindelijk eens wat aan je Frans doen, Sanne.”

 “Samen met Bas, ja?”

“Voor mijn part. Maar doe het! Wat wil je drinken, Daan?”

Oom Daan bestelde pils. 

Ik verdween met Bas naar mijn slaapkamer. We hoorden door de tussenmuur, hoe de volwassenen bier dronken en zich steeds meer opwonden. Van huiswerk kwam die avond weinig terecht. Wel heb ik een hele reeks gloednieuwe krachttermen opgevangen. Ook leerzaam: er waren zelfs Duitse bij.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 102
(De gemiddelde waardering is 2 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

WILDGROEI

nov 18, 2019 Joris van Os

Heksje Hadewijch

nov 21, 2019 sasha denhaene

De woordkunstenaar

nov 20, 2019 sasha denhaene

Ollie wil ook jarig zijn 

nov 29, 2019 Mirdin Bisscheroux

Meer schrijfactiviteiten

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…