Nicole Schilder

Geloof

© Nicole Schilder op 19.03.2022.

 

Van huis uit waren we Katholiek. Niet streng gelovig, zoals mijn grootouders aan beide kanten, die wekelijks de mis bezochten, en elke maaltijd baden voor aanvang. Toen mijn zusje werd geopereerd, brandde er bij mijn oma een kaars. Voor God, antwoordde oma desgevraagd.
Oh, zei ik, schouderophalend.
Er stond een fijn antiek bisquit beeldje van de Heilige Maria op het dressoir en aan de muur hing Jezus aan het kruis. Zijn ogen met de lijdzame blik volgden me vanaf de wand, zodat elke verkeerde beweging mijner zijds me mogelijk zou kunnen verdoemen.
Net zoals zwarte Piet deed, die op de één of andere manier altijd te weten kwam dat ik snoep gepikt had uit het oude, roestige appelstroopblik in de grote keukenkast.
Als je slecht bent, kom je in de hel, zei men, al was slecht voor mij een rekbaar en ruim begrip.
In elk geval was snoep pikken dus slecht, en liegen daarover nog erger.
Dat zei zwarte Piet ook.
Op school moesten we bidden, en zongen religieuze liederen.
Toen ik negen jaar was, werd de buurvrouw van mijn oma bewusteloos aangetroffen in de badkamer. Mijn oma stak voor haar ook een kaarsje op, in de hoop dat de buurvrouw snel gezond en wel weer zou komen koffiedrinken.
Geschrokken bedacht ik dat ik niks slechts mocht denken of doen, in de onwrikbare veronderstelling dat de buurvrouw op die manier in leven zou blijven. Op de stoep sloeg ik elke derde stoeptegel over, en bij het aankleden trok ik als eerst de rechtersok aan. Deed ik dat niet, dan zou de buurvrouw sterven.
Ze had de eerste week overleefd, al was ze nog in coma. Dat was al best lang, vond ik, misschien zou ze nu niet dood gaan. Ik vergat de derde stoeptegel en ook de rechtersok kwam weer als laatste aan.
Prompt erna overleed de buurvrouw alsnog.
Dat komt door mij, dacht ik geschrokken. God was toch wel streng.
Die aardige, glimlachende man met het gouden aureool.

Oma nam God niets kwalijk, daar kon je niet aan twijfelen, want die wist alles, en alles wat Hij deed was goed.
Maar ik nam afstand, misschien beter wanneer Hij mij niet meer zag, als ik zou ontsnappen, opgaand in de menigte als een verdwaalde korrel zand.
Hij hoorde me vaak toch niet, want ook het pesten op school bleef doorgaan, ongeacht hoe vaak en hoelang ik gebeden had.
Daarom groeide ik verder op zonder God.
De gedachte aan een niet bestaande God beviel me meer dan die aan een onverschillige, strenge en nietsontziende God.

Oma is allang dood. Ze werd dement en bezat aan het einde van haar leven niets meer dan het beeld van de Heilige Maria, twee jurken en een lege handtas.
Toen ze stierf waren we blij, omdat het lijden voorbij was. Misschien was ze eindelijk wel bij God, en had ze geen kaarsje nodig gehad om Hem te kunnen vinden.
Zelf ben ik nu bijna vijftig, en denk soms aan haar terug.
Het is oorlog, ze zou waarschijnlijk voor alle onschuldige slachtoffers bidden.
Dat kan ze nu niet meer doen.
Ik sluit mijn ogen en doe een gebed in haar plaats.
Zeker weten doe ik het niet, maar een klein beetje positiviteit kan waarschijnlijk geen kwaad.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
10-04-2023

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering, in cijfers, te geven. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  20.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi en teder stukje Nicole!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  20.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Herkenbaar en mooi geschreven ❤️
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!