Erik van der Velden

Geheim van de Bovenkamer

© Erik van der Velden op 28.06.2022.

‘Vierennegentig…vijfennegentig…’ De glibberige stenen van de wenteltrap soppen aan haar voeten. Het belletje aan haar gulden enkelkettinkje rinkelt bij elke stap. In haar hand draagt ze een boek met een kaft van bladgouden bloemen. Ze weet niet wat erin staat; het is verzegeld met een hangslotje. Haar sopraanstem galmt angstig in de schemerige toren. ‘Honderddertien…honderdveertien…’ In de verte tingelt druipend water. Haar transparante nachtjapon heeft ze enkele decimeters opgetild om hem niet te bevuilen met modder. Spinnenwebben draperen de muren als maagdelijke sluiers. Ze ontnemen haar het schrale zicht. Af en toe wuift ze enkele spinnengordijnen rillend weg. Honderdvijfenzestig. Het getal flitst door haar hoofd; nog vijftien treden. Ze zoekt alvast naar een deur in de draaiing, maar raakt in paniek als ze alleen grijze stenen ziet.

‘Honderdvijfenzestig,’ kreunt ze hijgend. Ze kijkt wanhopig naar de kale muur. Er is geen aanwijzing te bekennen dat zich hier een deur bevindt. Slobberend gehijg achter haar sterkt aan. Angstig slaat ze tegen de koude stenen. ‘Laat me binnen alsjeblieft!’ Huilend botst ze met haar voorhoofd tegen de muur. De smaragd in haar hoofdkettinkje gloeit op. De muur kraakt onheilspellend en splinters steen spatten ervan af. Een diepe groef in de vorm van een deur tekent zich af en Madelon kijkt verbaasd op. Haar frons verruilt zich voor een glimlach op haar lieftallige gezicht. Naderende voetstappen en een grommend gesmak jagen haar opnieuw schrik aan. Wanhopig duwt ze tegen de muur die brokkelend opengaat.

De ruimte is behaaglijk warm. Aan de ronde muur hangen acht fakkels die de zaal volledig verlichten. Een zoetige geur bedwelmt haar en ze voelt zich al gauw heerlijk loom. De muur valt achter haar dicht, precies in de uitsparing. Veilig, denkt ze en ze kijkt rond in de bijzondere ruimte. In het midden staat een eikenhouten tafel gevuld met allerhande vloeistofglaasjes. Die koken rustig op gekleurde vlammen. Tussen twee smalle zuilen hangt een manshoge spiegel. Nieuwsgierig loopt ze ernaartoe. Ze is blij verrast door de schoonheid die ze erin gadeslaat. Ze brengt haar handen voor haar mond en slaakt een kirrend kreetje. ‘Ben ik dit?’ jubelt ze giechelend.

Twee aquamarijn blauwe irissen in prachtig grote amandelvormige ogen prijken in haar jonge gelaat. Haar konen kleuren zacht roze; een ontloken roos, wennend aan de eerste stralen van het ochtendgloren. Ze lacht en bemerkt hoe haar volle lippen een verliefd gevoel bij haar opwekken. Strelend verkent ze haar lichaam en ze geniet van haar fraai gewelfde vormen. Dartel draait ze een paar rondjes, waarbij haar gekrulde haren wuft mee zwaaien. Uiteindelijk landen ze in een grove spiraal over haar mond en schouder. Ze ruiken naar verse bloemen en glanzen goudkleurig in het fakkellicht.

‘Bevalt het je wat je ziet?’

Madelon schrikt op en kijkt om zich heen. Gegeneerd brengt ze haar haren als scherm voor haar borsten en houdt het vergulde boek preuts voor haar kruis. Haar spiegelbeeld zwelt aan. De witte japon verdonkert erin naar grijs en uiteindelijk matzwart. Haar haren veranderen in een capuchon die doorloopt in de gevormde pij. Ze kan haar gezicht op twee lichtende ogen na niet meer zien. Ze gilt het uit van schrik als de persoon plots uit de spiegel stapt. De spiegel verdwijnt geluidloos in de muur.

‘Alstublieft, doe me geen kwaad,’ smeekt ze grienend.
‘Je hoeft niet bang te zijn, je bent hier veilig.’ De stem van de man is warm en diep, bijna vaderlijk. Madelon ontdooit. Ze kijkt hem geïntrigeerd aan.
‘Wie bent u?’ vraagt ze verlegen. De mysterieuze man trekt een stok uit de mouw van zijn pij en draait er soepele rondjes mee.
‘Ik ben de Verhalentovenaar. Niet iedereen beheerst de magie van een verhaal, Madelon. Het begint met een kiem, soms slechts één woord.’ Madelon ziet hoe de lucht aan de punt van de stok sliertig wordt. ‘De woorden vormen zich tot zinnen…’ Lange draden lucht binden zich wollig aan het uiteinde. De man blijft onverminderd doordraaien. Madelon kijkt gebiologeerd toe. ‘De zinnen worden alinea’s en op het eind heb je een prachtig weefsel van woorden die volledig met elkaar zijn verbonden. Voor jou: een suikerspin…’ Madelon neemt de grote suikerspin gretig aan. ‘…of een tunnelwebspin,’ zegt de man onheilspellend. Gillend laat Madelon de suikerspin vallen als ze ziet hoe een grote harige spin er wroetend uit tevoorschijn komt. Het geheel lost onmiddellijk op in de vloer.
‘Waarom deed u dat?’ vraagt ze boos. ‘Ik ben als de dood voor spinnen!’
‘Dat deed ik niet. Ik denk dat je het nog niet helemaal begrijpt.’
‘Wat valt er te begrijpen? U heeft die heerlijke suikerspin voor mij verpest,’ simt ze, ‘en ik houd nog wel zo van suikerspinnen…hé, hoe wist u dat eigenlijk?’
‘Heb je nog steeds geen idee waar je bent?’ vraagt hij, terwijl hij een dampend paars drankje van de brander neemt.
‘Waarschijnlijk droom ik,’ zegt ze somber. ‘Alles is nep.’
‘Alles is zo echt als je maar wil. Je bent in de Bovenkamer; de machtigste plek voor jou op aarde. Van hieruit heb je kansen om jouw wereld te regeren, alleen benut je ze nog niet. Hier, drink dit op, dan zal ik je laten zien wat ik bedoel.’
Madelon neemt de kolf met de dampende vloeistof aarzelend in haar hand en zet het glas aan haar lippen. Het ruikt naar een bloemenveld in de lente. Ze neemt een flinke teug. De smaak is onbeschrijflijk lekker en ze voelt zich heerlijk licht. De stenen uit de grijze muur klappen open en vervormen tot gekleurde vlinders. Ze fladderen achter elkaar aan richting de middagzon. De vloer verandert in gras dat aan haar voeten kietelt. De fakkels groeien tot grote populieren die ritselend wuiven in de lentebries. Achter de bomen ziet ze de prachtigste kleuren van een weids bloemenveld dat haar een serenade van geuren schenkt. Madelon spreidt haar armen en snuift de frisse luchten in met haar ogen gesloten. Wanneer ze die weer opent, is ze terug in de schemerige toren. Ze staart naar de kolf. Het laatste beetje vloeistof erin is helder en transparant.
‘Dat is gewoon water. Drink het, sluit je ogen en beschrijf wat je zag in je gedachten.’
Ze glimlacht en geeft een gedetailleerde beschrijving van haar belevenis. Ze gaat er zo in op dat ze de beelden weer levendig voor zich ziet. Ze voelt het boek dat ze nog steeds in haar hand draagt, gloeien. Bij elk woord dat ze spreekt, hoort ze gekras, alsof iemand erin schrijft. Het kietelt plezierig in haar handpalmen. De tovenaar houdt een gulden sleuteltje voor haar ogen en duwt het in het slotje.
‘Lees maar wat erin staat,’ knipoogt hij. Madelon schrikt van verbazing als ze haar woorden in haar eigen handschrift terugleest. Ze kijkt de man verbluft aan.
‘Woorden zijn magisch. Ze vormen jouw werkelijkheid. Jouw innerlijke schoonheid is je nieuwe uiterlijk geworden. Maar niet alleen dat; er is nog meer. Jouw zinnen hebben het vermogen om mensen te helen en valse ideeën om te buigen. Alles wat je schrijft, zien mensen voor zich. Jij zal ze sturen als een gids door de duisterste nachten van hun bestaan en ze doen inzien wat hun intenties tot gevolg kunnen hebben.’
‘Maar er zijn toch meer mensen die verhalen schrijven?’ vraagt ze laconiek.
‘Die mensen hebben geen gouden ganzenveer,’ antwoordt de man grijnzend. Prompt dwarrelt er een gulden veer neer op het geopende boek. ‘Wanneer je ermee in het boek schrijft, kun je er mensen mee sturen. Ze worden willoos en volgen jouw plot. Maar gebruik de veer niet voor eigen gewin, want dan gaat hij zich tegen je keren. Het vergt enige oefening, dus stel je doelen in het begin niet te hoog.’ Madelon knikt begrijpend. Ze voelt zich oppermachtig en wil niets liever dan wegdromen om haar verhalen te vormen en mensen gelukkig maken. ‘Ga nu terug via de trap waarlangs je bent gekomen. Als het je lukt om Gorgel met de ganzenveer te verslaan, ben je klaar voor je taak.’ De muur opent zich weer en Madelon rent zelfverzekerd en machtsgeil naar buiten met de veer in de aanslag.
‘Kom maar op, Gorgeltje!’ roept ze. Het monster stond haar ongezien op te wachten en met een brul zet hij zijn klauwen in de frêle deerne. Na enkele kreten is het stil.

De tovenaar schudt zuchtend zijn hoofd. ‘Shit.’

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  13.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  wat een triest verhaal zeg! Ik geef je vijf sterren en een dikke pluim! Ik hou van je! Wat een goed verhaal zeg
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 284
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Het inprentum - W.E. Strijker

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.