Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Geen keus

Haar lange blonde haren wapperen woest in de wind. Dankzij de dikke winterjas heeft ze het warm, maar toch rilt ze heel even van emotie. De boot met haar minnaar aan boord is net vertrokken. Zal ze hem ooit weer zien?

Met een felgele baret in haar hand staat ze op de kade te zwaaien, ook al weet ze dat de man voor wie het bedoeld is haar al lang niet meer kan zien. Ze staat alleen tussen in elkaars armen huilende mensen, snotterende neuzen in door anderen aangeboden zakdoekjes. Zij heeft alleen Cees en die is nu weg op weg naar zijn missie.
Ze zet haar baret op het hoofd en maakt hem met een speld vast. Wat hebben Cees en zij de afgelopen dagen veel grapjes gemaakt over de kleur; dat er een gele brigade in het leger moest komen en dat zij daar dan kapitein over zou worden, hihi.

In gedachten draait ze zich om en loopt al dromend richting parkeerplaats. Ze kijkt niet waar ze gaat en botst bijna tegen iemand op. Met een schok herkent ze het gezicht van een foto, die Cees haar ooit eens heeft laten zien. Deze grijze krullenkop is zijn vader. Cees lijkt best veel op hem. Ze kijkt zoekend rond en ontdekt het ronde gezicht van Cees zijn moeder. Het is een kordate, nette vrouw. Ze staat, net als op de foto, schuin achter haar echtgenoot. De moeder heeft haar arm om een donkerharige jonge vrouw geslagen. Dat moet Mieke zijn, die tot haar verbazing veel op zichzelf lijkt, alleen is het een donkere uitvoering.

Haar hart klopt in haar keel als ze moedig op de jonge vrouw af loopt. Even legt ze de hand op de bovenarm van Mieke, omdat ze troosten wil. Zij houden allebei van dezelfde man, dan moeten ze evenveel verdriet hebben, toch? Ze mompelt iets van ‘geen keus’. Eigenlijk weet ze zelf niet goed wat ze daar mee bedoelt. Dat Cees geen keus kan maken tussen hen? Dat de twee vrouwen geen keus hebben en hem moeten laten gaan? Of dat de mannen en vrouwen aan boord uitgezonden worden door hogerhand en daarin zelf geen keus hebben?

‘Is jouw vent ook aan boord?’ vraagt haar negatief met een plat Amsterdams accent.

Even heeft ze de neiging alles te bekennen en uit te roepen: ‘Hij is van mij.’ Vervolgens zal ze dan de ogen uit krabben van haar concurrente. Al rollebollend over de kade zullen ze uitmaken wie hem mag hebben. Maar ze vecht tegen haar tranen en brengt met moeite uit: ‘Mijn broer.’ Dan loopt ze hard weg. Tijdens het rennen, verliest ze een hak van haar schoen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 92

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.