Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

179 Hits

Publicatie op:
Gedeelde liefde

Zonlicht valt door het halfgeopende gordijn op mijn gezicht als ik wakker word. Als ik mij omdraai, zie ik dat mijn lief al uit bed is. Even later komt ze in haar nakie de slaapkamer in lopen. Fris gedoucht. Ze ruikt heerlijk. ‘Opstaan luilak,’ zegt ze.‘ Weet je wel hoe laat het al is?’ Ik kijk op mijn horloge die ik gisteren voor mijn verjaardag had gekregen. Half tien.    Ik rek me nog eens even lekker uit voordat ik opsta. Het was laat geworden gisteravond. Daarna spring ik onder de douche, misschien dat mijn lichte hoofdpijn dan ook overgaat.

Als ik even later beneden kom, ruik ik al de geur van de broodjes in de oven. Heerlijk die geur. Onder het ontbijt, opper ik het idee om naar de stad te gaan. Kan ik meteen even lekker snuffelen in de boekwindel. Mijn gekregen boekenbon verzilveren. ‘Mooi, dan kijk ik even naar nieuwe kleren. Ik moet nodig iets nieuws hebben, bijna niets past me meer,’ zegt ze. Ik reageer niet.

Het is prachtig weer als we naar de stad fietsen, zonnestralen vallen door de bomen waarvan het blad van sommige bomen al prachtige herfstkleuren heeft. Het is opvallend druk op het fietspad, niet alleen door de grijze golf op hun elektrische fietsen, maar ook opvallend veel wielrenners komen we op deze mooie dag, aan het eind van de zomer, tegen of worden we  door ingehaald. Regelmatig horen we iemand achter ons roepen: ‘Pas op, wielrenners.’ Een bel hebben ze niet. Als onze fietsen in de fietsenstalling staan, splitsen voor even onze wegen. Vaste prik, kan ze even ongestoord lekker tussen de kleren snuffelen. Ik geef mijn lief een kus en zeg: ‘tot straks, op ‘ons’ terras.’

Het is maar een klein eindje lopen naar de boekwinkel. Altijd als ik de boekwinkel ben, kijk ik automatisch eerst bij de boeken die in de boeken top 10 staan. Het boek waar ik vanochtend de recensie van in de krant heb gelezen, staat er nog niet tussen. Wel liggen er een paar boeken bij van schrijvers waarvan ik één of meerdere boeken in mijn boekenkast heb staan.

Terwijl ik in een boek een aantal bladzijden lees, staat een vrouw die een stuk jonger is dan ikzelf ben een eindje verderop ook in een boek lezen. Als ik een ander boek wil pakken, kijkt ze me aan en lacht naar me. Ik lach vriendelijk terug, ik ken haar niet.

Elke keer als ik in deze winkel ben, snuffel ik ook tussen de historische boeken die over deze oude Hanzestad zijn geschreven. Ook nu zie ik een mooi boek. Beeldschoon Deventer 1250 jaar. Een mooi fotoboek met begeleidende tekst. Alles over de oude Hanzestad blijft me trekken, ik heb niet voor niets hier jaren op school gezeten, gewoond en mijn hele leven gewerkt.

Als ik opkijk staat ze nog steeds in boeken uit de boeken top 10 te bladeren en vangen onze blikken elkaar.

Ik besluit om verder naar achter in de winkel te lopen, waar de boeken liggen die al wat langer uit zijn uitgebracht en die je vaak tegen een aantrekkelijke prijs kunt kopen. Ook nu vind ik een boek van mijn gading. ‘Tsjaikovskistraat 40’van Pieter Waterdrinker.

Ik heb zo aandachtig in het boek staan lezen dat ik niet gemerkt heb dat de onbekende vrouw dicht bij mij in de buurt is komen staan. Met het boek in de hand loop ik de trap op naar de platenafdeling, die sinds een aantal jaren onderdeel is van de boekenwinkel. Als ik achterom kijk, zie ik dat ze mij met haar ogen volgt.

Naast het lezen van boeken is muziek verzamelen ook een uit de hand gelopen hobby van mij. ‘Monday, Monday’ van the Mama’s and the Papa’s was de eerste single die ik in mijn jeugd kocht. Midden jaren zestig. Al gauw waren het geen singles meer die ik van mijn zakgeld kocht, maar werden het Lp’s en werd de platenverzameling steeds groter. Totdat er CD’ s op de markt kwamen, midden jaren tachtig. Sinds een aantal jaren staat de platenspeler ook weer in de kamer en heb ik weer  Lp’ s aangeschaft. Die tik in een plaat heeft toch ook wel wat.

Druk zoekend tussen de Lp’s en CD’ s hoor ik een vrouwenstem naast me. ‘Een mooi boek heb je uitgezocht.’ De onbekende vrouw die zo vriendelijk naar me lachte, is mij gevolgd naar boven en bladert in het boek. ‘Lijkt mij ook,’ antwoord ik en zoek verder tussen de Lp’s.

‘Ik heb het al een tijdje geleden gekocht en gelezen,’ zegt ze. ‘Zijn nieuwe boek, de rat van Amsterdam, is trouwens ook prachtig. Als ze het boek teruggeeft, raakt ze met haar hand mijn handen. Ze lacht.

Een onbestemd gevoel krijg ik ervan. Samen lopen we naar beneden. De Lp waar ik naar op zoek was, heb ik niet kunnen vinden. Als ik het boek afreken aan de kassa, zegt ze: ‘ misschien zien we elkaar hier wel vaker. Ik lees ook graag een goed boek.’

Lopend door de straat met historische panden, waar nu leuke winkeltjes inzitten, op weg naar de Media markt, vraag ik me af wie de aantrekkelijke jonge vrouw was. Ken ik haar en waarvan ken ik haar dan? Als ik de inkt voor mijn printer heb gevonden, loop ik een beetje doelloos door winkel. Apparatuur die mij anders deed watertanden, interesseerde me plotseling niet meer.

Ik loop terug naar de Brink en zie dat mijn lief al op het terras zit. Een lekker wijntje staat voor haar, een tas naast haar op de stoel.‘ Ik ben geslaagd,’ zegt ze lachend. Ik bestel een Brugse zotte. Als ik even later in gedachten ben, stoot ze me aan en vraagt: ‘Waar was je met jouw gedachten?’ De vraag wie de onbekende vrouw was, bleef door mijn hoofd spoken. Kennelijk had ze meer indruk op mij gemaakt dan verwacht.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Gedeelde liefde"

25.09.20
Feedback:
Tich leuk wanneer he indruk maakt op iemand anders. En buiten dat om, er is niets leuker dan struinen in een boekenwinkel. Heerlijk.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Nicole Schilder 25.09.20
  *Toch
  * je
  Slordig weer van me. Sorry.
 • Harry Boerkamp 25.09.20
  Bedankt voor je reactie Nicole. Uren kan ik doorbrengen in een mooie boekwinkel. Trouwens in Zwolle zit ook een hele mooie winkel in een verbouwde kerk. Waanders in de Broeren. Moet je eens een keer gaan kijken als je in de buurt bent.