Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Gebeurtenissen

Publicatie: 01 september 2020
 
De eerste dagen na de gebeurtenissen zag je vrijwel niemand op straat. Maar koelkasten raakten leeg, voorraadkastjes ook en op de bezorgdienst hoefde voorlopig niet te worden gerekend. Schichtig haastte men zich naar de supermarkt, waarbij zorgvuldig werd vermeden elkaar aan te kijken. Niemand wist trouwens wat er daadwerkelijk was gebeurd. Misschien maar goed ook, want wat niet weet, wat niet deert. Over de gebeurtenissen werd zo min mogelijk gesproken. Een herdenkingsmonument kwam er uiteindelijk niet. Geen kunstenaar die zijn handen eraan wilde branden.
Het dagelijks leven gaat inmiddels weer zijn gewone gangetje, maar er is een leven van voor en een leven van na de gebeurtenissen. Over een ding is vrijwel iedereen het eens: dit mag nooit meer gebeuren.

De gebeurtenissen bleven niet zonder consequenties. Ze kregen nog een staartje zogezegd. Consequenties die in de volksmond overigens gevolgen werden genoemd, maar er daarom niet minder toe deden. Bovendien rees de vraag wat er aan de gebeurtenissen was voorafgegaan, waar zij uit waren voortgevloeid. Het staatshoofd sprak klare taal. Dat we met z’n allen voor hetere vuren hadden gestaan en dat we trots op onszelf mochten zijn, hoe klein ons landje ook was. Ook de minister-president deed op zijn beurt een manmoedige poging het aangeslagen volk op te beuren: ‘Dit zijn kwesties die een essentiële, proactieve aanpak behoeven. Waar we uiteindelijk gezamenlijk een keiharde klap op moeten geven.’

De oudere generatie echter bleef een rugzakje vol consequenties met zich meetorsen. De jongere generatie wist zich primair los te maken van de gebeurtenissen en de consequenties volledig te accepteren. Zij dansten en zij flirtten, slurpten goedkope slobberwijn en naaiden erop los. De koelkasten raakten langzaam maar zeker weer gevuld, keukenkastjes puilden uit en de bezorgdienst draaide als vanouds op volle toeren.
De gebeurtenissen leken als een splijtzwam de samenleving in tweeën te hebben gedeeld. Enerzijds zij die zich verbitterd afvroegen of het ooit weer zo zou worden als het geweest was, anderzijds zij die toekomstperspectief zagen en nieuwe mogelijkheden met beide handen aangrepen. Enkele slimmeriken wisten zich zelfs een zeker inkomen te vergaren door de gebeurtenissen te duiden. Een deskundige verklaarde dat de oerknal als moeder der gebeurtenissen moest worden gezien.

Lang geleden schreef een Indiase wijsgeer dat alles eindigt zoals het is begonnen. In dat geval eindigen we met een enorme knal. De kans dat wij daar iets van merken lijkt mij nul komma nul nihil. Misschien zelfs nog minder, maar daarmee begeef ik mij op een hellend vlak. Dat is wellicht net zo complex als de kwantumtheorie en dat gaat mij de pet te boven. Gelukkig ook maar; met mijn obsessief karakter kan ik mij moeilijk ergens van losmaken.
Goedbeschouwd volgt de ene gebeurtenis op de andere en daartussendoor speelt zich ons leven af. Zolang er geen stenen bloempot op ons hoofd valt, we getroffen worden door een enge ziekte of een vergissingsbombardement, valt er nog genoeg te genieten.
WAARDERING
HITS
362
AANGEPAST: 01-09-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
01.09.20
Graag je feedback a.u.b.:
Leuk, zeker doordat de naam van het “beestje” niet genoemd wordt en je toch weet waar het over gaat.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 01.09.20
  Dank voor je reactie, Annemarie. Volgens mij weet jij meer dan ik ☺ Voor de goede orde, dit is geschreven in oktober 2018, dus over een pandemie gaat het zeker niet.
  • Ewald Hagedorn 01.09.20
   @Ewald Wederom een dubbele weergave van een reactie. Technische problemen blijven zich voordoen helaas.
  • Ewald Hagedorn 01.09.20
   @ Annemarie Steenbergen Dat kan inderdaad heel goed, Annemarie. Ik wilde een absurdistisch verhaal schrijven en toch serieus tegelijkertijd. Ik dacht aan een oproer, een volksopstand, een gewapend conflict met een buurland, een verschrikkelijke natuurramp, een vijandige confrontatie met buitenaards leven et cetera. Iets groots dat heel veel impact op de bevolking had. Een pandemie is niet bij me opgekomen. Ik wilde het aan de lezer overlaten. Gebeurtenissen... van welke aard dan ook.
  • Annemarie Steenbergen 01.09.20
   @Ewald Dan heb jij een voorspellende blik gehad. Je zou dit verhaal heel goed kunnen toepassen op afgelopen tijd. ?
  • Ewald Hagedorn 01.09.20
   correctie: oktober 2019
01.09.20
Graag je feedback a.u.b.:
In elk geval genoten van dit verhaal. Prachtig.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig