Bart Jongeling

Frans fabrikaat

© Bart Jongeling op 29.06.2022.

In de autowerkplaats in Saint Léonard de Noblat was de roldeur vanwege de hitte omhoog gedraaid. Lance Armstrong had de tour gewonnen-al wist nog niemand dat hij doping had gebruikt-er was een Concorde neergestort in Gonesse, de bossen in de Limosin hadden zware littekens van de kerststorm, maar Zinedine Zidane had Frankrijk Europees kampioen gemaakt.In de gapende opening die de werkplaats scheidde van een parkeerplaats met zinderend asfalt stond een lange man van ongeveer dertig jaar. Zijn donkerblonde haar krulde weelderig rond zijn bezwete slapen. Zijn ogen keken hulpeloos de wereld in, als een kind dat zijn moeder kwijt was.‘Monsieur, mon enchappement est dans le chemin,’ sprak hij in een hopeloos Frans.‘U bedoelt wat met uw uitlaat ligt op de weg? Het overige verkeer, kan het passeren? Is het noodzakelijk voor het aanroepen van de politie?’ sprak de patron van de werkplaats.‘Non, non, le police n’est pas nececaire,’ sprak de man. Aan zijn lelijke accent te horen was het een Duitser. Of erger, een Nederlander.‘Goed. Als ik u begrijp goed, ik moet u helpen met een auto kapot. Mag ik weten het merk?’ Als de patroon niet oppast rijdt die vreemde snuiter in een Saab. Of erger, een Vauxhall. Of in wat voor technische idiotie die noorderlingen zich nog meer verplaatsen. Inreparabel.‘C’est un Peugeot. C’est pourqoui je suis tres heureuse de trouver votre garage.’ De lange man giechelt raar.Maria zei dank. Dat viel weer mee. Gelukkig had die vent een fatsoenlijke auto. Maar wat lulde hij nou over een uitlaat op de weg? Peugeots verliezen nooit hun uitlaat. Die zijn gemaakt in Frankrijk!‘Is het mogelijk voor u te vertellen waar we vinden uw auto?’ vroeg de patron van de garage.

‘Ah, oui. Ma voiture est juste dans le frontière municipal. Dans le Dee trente trois.’

‘Aha. Dat is dichtbij.’ De patron liep door de open roldeur de felle zon in naar de blinkende metallicblauwe Peugeot 206 van de zaak.

‘Zet u. We berijden deze auto precies naar uw auto,’ sprak de patroon terwijl hij de deur openhield voor de man.

‘Votre voiture est froide,’ zei de man terwijl hij voorover boog richting de airco.

‘Van waar komt u?’ Vroeg de patroon.

‘Je suis Hollandais,’ zei de man.

‘U kent Eric Dekkérre? Het was in Limoges dat hij won. Dat is vlakbij hier, u weet?’ sprak de patroon.

‘Qui, Erik Dekker. Un cicliste très sportive,’ zei de man. ‘Arretez,’ viel hij zichzelf in de reden en wees naar de kant van de weg. ‘Ici mon vehicule!’

Verbaasd keek de patroon naar de berm. Half gekapseisd stond daar een geribbeld koekblik. Het was een J7. De patron wist precies wanneer hij voor het laatst zoiets had gezien. In 1980, toen hij tien was. Toen had de bakker er eentje. Hij kreeg een zoet broodje, maar dan wilde de bakker wel een wederdienst….

Geïrriteerd draaide de patroon de 206 voor het oude gevaarte en wendde zich naar zijn passagier.

‘Luister meneer. U zegt mijn auto, het is een Peugeot. Maar u zegt niet: mijn auto hij is oud! Hoe kunnen wij repareren een auto zo oud?’

‘Pardon monsieur, mon Fransais est trop mal pour expliquer…’

‘Wel, kijken wat of we kunnen doen,’ sprak de patroon. Hij stapte uit, gevolgd door de bedremmelde Hollander. De patroon keek naar het hoge gras waarin een roestbruine uitlaat lag uit te rusten van een lange reis.

Het was weer 1980. Hij had honger. De dikke bakker wenkte hem vanuit de deuropening van zijn Peugeot J7.

‘Is het dat je wil een broodje met chocolade, mijn kleine? Kom! Bestijg mijn wagen!’

De patroon duwde de schuifdeur van de Hollandse J7 open. De Hollander was naast hem komen zitten.

‘Kunt u openmaken de motorkap?’

De Hollander gehoorzaamde. Hij haalde de kap die als een deksel van een cassouletpan tussen de voorstoelen inrustte er vanaf, om de motor te onthullen.

De patroon bekeek de schade. De twee meter lange pijp was van het spruitstuk gebroken.

In de J7 van de bakker rook het naar zoet deeg en zweet. ‘Dit blijft ons geheimpje, mijn jongen!’

‘Vous pouvez réparer, vous pensez?’ verdrong de Hollander de herinneringen van de patron.

‘Ja, ja. U kunt gewoon rijden. Ik pak een touw om te binden uw uitlaat aan uw stoelpoot. Hij zal maken alleen wat lawaai. Dat is alles.’

 

De patroon reed weg van de Hollander en zijn verdomde koekblik. In zijn achteruitkijkspiegel zag hij hoe de J7 zich vulde met blauwe koolmonoxide.

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  20.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Prachtig verhaal Bart!!. Wees op uw hoede met de Franse depannage! Ik zal u geven de 5 sterren.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 313
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Lucas Flamend: De epigenetica van ADHD en glutamaat

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.