SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Frans

Publicatie: | Jan van Beek

Het trieste ongeduld van Frans

Ik las het vanmorgen in de krant, in twee bescheiden advertenties onder elkaar. De tekst van de eerste trok meteen de aandacht, niet de door trots en verdriet opgemaakte dichtregels in cursief, wel zijn naam in vette letters daaronder.

‘Die heeft het verdorie niet lang volgehouden,’ drong het tot mij door.

Maar wat voor verbazing zorgde waren de drie vrouwennamen daar weer onder, hij was dus getrouwd en had, zo te lezen, twee dochters.

Ik wist het niet en ik besefte dat ik een oordeel over hem had geveld dat nergens op was gestoeld, beoordeeld op uiterlijkheden, ik had hem totaal anders ingeschat.

Hoeveel weken terug was het nog maar dat hij onze schoorsteen van een nieuwe laag pleisterwerk had voorzien.

Frans was stukadoor en daarnaast groot, uit de kluiten gewassen breed gespierd dus waarschijnlijk sterk, en een gezicht, rond en blozend met ogen die een verwonderde blik uitstraalden alsof hij alles om hem heen voor het eerst aanschouwde. Het verried zonder enig voorbehoud dat zijn roots op het platteland lagen.

Frans droeg die dag, naast een zwart shirt en een militarylook bodywarmer, een bruine ribbroek, wijd en met kniestukken en het kruis zo ongeveer halverwege de knieën, waardoor een nogal harige bilnaad zichtbaar werd. De uitstulping bij de gulp behoedde de broek voor verder afglijden. Geworden tot een gewoonte sjorde hij het geval zo ongeveer om de twintig tellen met één hand omhoog.

Bij het afspreken van de klus talmde hij nogal met de duidelijkheid, het was met alles “jao, dat kan wa”, dat nooit erg overtuigend klonk en bijna altijd vergezeld ging met, “om en noabie”.

Zoiets als: “kan ik er voor de vakantie nog op rekenen?” “Jao dat kan wa, zo om en noabie,” en “blijft het bedrag onder de vierhonderd euro?” “Jao, denk wa, zo om en noabie.”

Frans was komisch op zijn manier, zijn onbehouwen manier van communiceren en zijn onorthodoxe wijze van handelen werkte op de lachspieren.

Frans begon aan het werk op een morgen om half acht, onaangekondigd. Uiteraard lagen we nog in bed, onze dagindeling wijkt nogal af van die van Frans, zo bleek.

Ik had het al gehoord en luisterde, mijn vrouw stootte me aan, “wat gebeurt er toch allemaal?”

Een dof gebrul samen met een oorverdovend gerammel klonk er vanaf onze oprit.

“Ja, sorry,” verontschuldigde hij zich later, “de uitlaat heeft het opgegeven en is door de garage nog niet gerepareerd.

“Oh, oké.”

“Ik heb ze ook nog niet gevraagd om dat te doen.”  

Dat was in het zuiverste plat maar uitermate serieus bedoeld, desondanks klonk alles wat bij Frans over de lippen kwam nogal humoristisch, zonder dat hij dat zelf wilde of door had.

Even later leek de wereld helemaal te vergaan, een enorm gebonk daverde tussen de huizen, waarbij ongetwijfeld alle vogels van het erf werden verjaagd. “Da’s mijn begin van elke werkdag,” vertelde hij eveneens later. Hij had uitgebreid het cement van de vorige klus uit de cementkuip geslagen, daarna pas kon hij aan het werk.

De buurt was vroeg uit de veren die dag. 

Frans hield zijn schaft zo ongeveer om het uur, dronk de koffie uit z’n eigen thermoskan maar schoof ook aan als wij koffie dronken. Hij praatte niet veel maar als hij iets vertelde ging het over klussen waar wel eens iets was misgegaan, waar hijzelf of onderdeel of het middelpunt, dan wel de oorzaak van was.

Maar daarentegen, net zo regelmatig, als hem iets gevraagd werd en het antwoord bleef ergens hangen tussen zijn hersenen en z’n stembanden, dan staarde hij naar de grond en kreeg een kop nog roder dan de tomaat van de SP. Vooral als mijn vrouw naar hem keek in afwachting van een reactie. “Frans is duidelijk geen vrouwenvlees gewend,” fluisterde ik haar later in.                            

In het middaguur moest Frans even weg, ‘wat materiaal ophalen,’ zei hij als een soort verontschuldiging. Hij koppelde zijn aftandse terreinwagen los van de aanhanger en rammelde weg. Bij terugkomst, meer dan een uur later, zette hij de Japanner weer achterwaarts voor zijn aanhanger.

En ineens leek het of hij haast had, het pleisterwerk aan de schoorsteen vorderde alsof er drie stukadoors aan het werk waren. Hij repte over nog een klus, een klein klusje, dat kon hij nog net voor het donker redden. Ik rekende een alleszins redelijk bedrag met hem af.

Frans smeet al z’n attributen los in de aanhanger, stak zijn hand op en ratelde met veel kabaal en branie weg de inrit uit, de straat op. De aanhanger bleef staan, zielig alleen, als een vergeten kind.

Een kilometer verderop kon ik zijn Toyota nog horen.

Even was het stil op de wereld, toen begon heel in de verte het lawaai opnieuw, werd gaandeweg luider en bleef hangen bij ons inrit. Frans reed voor de derde keer zijn Japanner achterwaarts het pad naast ons huis in tot vlak voor zijn aanhanger.

“Ik bun wat vergett’n,” was het enige dat hij zei, hij haalde laconiek zijn schouders op en hees zijn broek omhoog.

Dat Frans ziek was, ongeneeslijk ziek was, hoorde ik pas later.

Hij wist het destijds zelf al langer, hij wist ook al dat het een kwestie was van enkele maanden.

Met geen woord heeft hij er over gerept.

Was het daarom, die haast, de tijd die hem zo aanspoorde.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
13.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Geen
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
21.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi verhaal, Jan. Met interesse gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Graag gelezen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
18.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ontroerend verhaal.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.