Ewald Hagedorn

Even wennen

© Ewald Hagedorn op 27.12.2022.

Onderstaand verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Iedere overeenkomst of gelijkenis met bestaande personen berust op louter toeval.

Ze zijn verbijsterd, met stomheid geslagen. De koekenbakkers, de frituurfreaks, de soepspecialisten, de broodbewerkers en niet te vergeten de vleesfanaten. De redactie van hún website, hun geliefde website Keukenpunt heeft, zonder enige waarschuwing vooraf, de vertrouwde spelregels veranderd. Voortaan kunnen de leden – en de bezoekers – elkaars recepten beoordelen en van commentaar voorzien, nota bene zonder daarbij een verplichte puntenwaardering te geven.
Er wordt gehuild, gejammerd, getierd, gescholden, maar de hoofdredactie lijkt Oostindisch doof te zijn. Sommigen overwegen psychologische hulp te zoeken, anderen spannen samen en smeden snode plannen de hoofdredacteur eens een lesje te leren.

‘De ellendeling heeft zich vast onder zijn bureau verstopt, maar we sleuren hem aan zijn stropdas daaronder vandaan en we zullen eens zien wie hier de touwtjes in handen heeft. We zullen hem mangelen en prangelen tot hij alle veranderingen terugdraait.’
Het is Elizabeth Struik die deze ferme taal uitslaat en onmiddellijk krijgt zij van vele kanten bijval.
‘Er worden hier dagelijks zo veel nieuwe bomen geplant, ik zie door de bomen het bos niet meer. De kettingzaag erdoor!’
Dat is een rood aangelopen W.C. (Kees) Propitius, de anders zo beheerste, genuanceerde en relativerende intellectueel zwaargewicht, die deze dreigende woorden uitschreeuwt en met gebalde vuist onderstreept.
Buitenlandspecialist Lidwina Marcussen doet ook een duit in het zakje: ‘Het oeuvregemiddelde! Waar is het oeuvregemiddelde gebleven? We hebben er recht op! En nog iets, mensen die zogenaamde verbeterpunten aandragen, dat is gewoon arrogant. We zijn toch allemaal amateurs? Als een recept je niet aanstaat, dan maak je het gewoon toch lekker niet?’
En Tineke Duinpan, de zachtmoedige moeder aller hobbykoks: ‘Er is al zo veel narigheid en ellende op de wereld en nu ook nog eens dit erbij.’ De tranen staan in haar ogen.

Aan één persoon lijkt alle commotie voorbij te gaan. Het is de prominente Amsterdamse meester-kok Eduard Meidoorn. Glimlachend ziet hij het allemaal aan en op kalme toon probeert hij de gemoederen weer tot bedaren te brengen: ‘Vernieuwing stuit vaak op weerstand. Immers, wat bekend is, voelt vertrouwd en veilig. Vaak is het een kwestie van wennen en een gewenningsproces gaat doorgaans snel.’
Zijn sussende woorden lijken nauwelijks tot de uitzinnige menigte door te dringen. Meidoorn haalt zijn schouders erbij op. Hij is te druk met het beantwoorden van fanmail; doorgaans van aantrekkelijke, jonge vrouwen tussen de zestien en zesendertig jaar, die stuk voor stuk weleens een potje met hem zouden willen koken.
Verder wil hij vandaag nog enkele nieuwe recepten op Keukenpunt plaatsen. Een variant op de welbekende Groningse lekkernij Klont met brokken en een amuse van gefermenteerde vleermuisballetjes die hij, exclusief, via een Chinese connectie heeft verkregen.

De recepten staan nog maar nauwelijks op de website of de reacties stromen al binnen.
Elisabeth Struik: ‘Heerlijk Eduard, je blijft mijn favoriete kok.’
W.C. (Kees) Propitius: ‘Briljant kerel, je overtreft jezelf.’
Lidwina Marcussen: ‘Het water loopt me in de mond. Misschien iets minder peper?’
Tineke Duinpan: ‘Met veel plezier zal ik de Klont met brokken maken.’

Meidoorn glimlacht en kijkt dromerig van zijn laptop op. ‘Zie je wel, een gewenningsproces gaat snel.’

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   W.J. (Hans) Villerius · 1 months ago
   Het gemis van Anja’s stamppot in dit doorwrochte artikel wordt ruimschoots vergoed door uw beschrijving van het verhitte geschreeuw van Propitius met zijn kettingzaag. Zoiets is weer eens heel wat anders dan de badkuip van Archimedes, de appel van Newton, de hamer van Nietzsche en de laatste sigaret van Willem Frederik Hermans. Ik kan niet anders zeggen: Zeer verfrissend!
   (Het vorige commentaar was deels weggevallen. Dat overkwam mij een dag of wat terug ook al. Ik dacht toen aan censuur. Die zorg werd weggenomen door de sitebeheerder. Maken al die nieuwe toeters en bellen Schrijverspunt nukkig? Joost mag het weten.)
   • This commment is unpublished.
    Ewald Hagedorn · 1 months ago
    Beste W.J. (Hans) Villerius, frappant dat u aan de stamppot van Anja refereert. Voor meester-kok Meidoorn schijnt haar kookkunst een onuitputtelijke inspiratiebron te zijn. Propitius heeft naar verluid zijn kettingzaag voorlopig weer in de schuur opgeborgen.
    Aanpassingen en veranderingen leiden inderdaad niet zelden tot technische onvolkomenheden. Liever deze kinderziektes doorstaan dan de gruwel van censuur ondergaan en mét u wacht ik de ontwikkelingen af. 
  • This commment is unpublished.
   W.J. (Hans) Villerius · 1 months ago
   Het gemis van Anja’s stamppot in dit doorwrochte artikel wordt ruimschoots vergoed door uw beschrijving van het verhitte geschreeuw van Propitius met zijn kettingzaag. Zoiets is weer eens heel wat anders dan de badkuip van Archimedes, de appel van Newton, de hamer van Nietzs
  • This commment is unpublished.
   Louise van der Hee · 1 months ago
   Mee eens, Ewald. Gewenning gaat meestal snel. Al stribbelen we eerst even tegen. En het positieve van deze verandering is misschien wel dat we makkelijker feedback kunnen geven zonder daar meteen een aantal sterren aan vast te plakken. En nog iets; de waardering kun je ook nog steeds geven. Het is alleen losgekoppeld van elkaar.
   Ik had gisteravond vijf sterren gegeven, maar wilde even tijd maken om daarnaast ook met een reactie komen, want ik vond dit korte verhaal lekker luchtig en in een gemoedelijke sfeer geschreven en dat is belangrijk; om elkaars mening te respecteren.
   • This commment is unpublished.
    Ewald Hagedorn · 1 months ago
    Louise, zelf verwacht (en hoop) ik op het volgende effect: minder koehandel met het over-en-weer elkaar sterren toebedelen. Minder nietszeggende reacties en meer reacties die wel wat meer toevoegen. De tijd zal het leren. 
    • This commment is unpublished.
     Louise van der Hee · 1 months ago
     Daar kan ik me helemaal in vinden. Ewald. En eerlijke terugkoppeling kunnen we immers ook zien als een gratis schrijfadvies.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 1 months ago
   satire, ik hou ervan. Ben het nog steeds blij met DEZE veranderingen. Wennen doet alles, mensen zijn goed in aanpassen: opzij, naar boven, naar beneden.
   Ik ben geen klager. Maar als je niks zegt, worden zaken ook niet opgepikt. En ook deze modus is geen definitieve. Wellicht nog wat knopjes links aandraaien, in het rechterpannetje nog wat roeren, wat zout en peper en voila. In ieder geval,
   de hartelijke groeten van Elisabeth Struik.
   • This commment is unpublished.
    Ewald Hagedorn · 1 months ago
    Dank voor je reactie, Elsbeth / Elisabeth 😉

    Wat ik aan SP waardeer is dat de redactie met grote regelmaat tracht de website te verbeteren. Natuurlijk kunnen zij het niet iedereen naar de zin maken en soms zullen ze de plank misslaan. De huidige veranderingen zijn een gevolg van veelvuldige kritiek op het oude systeem, onder andere door ondergetekende.
    Ik ben ook jarenlang actief geweest op een andere schrijfsite, waar in 12.5 jaar nog nooit íets is veranderd en de redactie niet openstaat voor enige kritiek. Een website die jammer genoeg langzaam leegloopt en doodbloedt.
    Het is heel menselijk om bij veranderingen (van welke aard dan ook), al snel te mopperen en in de stress te schieten. Ook ik ben daartoe geneigd, maar beter kunnen we eerst vertrouwd raken met de nieuwe situatie en pas dan oordelen. 
    • This commment is unpublished.
     Elsbeth Boom · 1 months ago
     niet openstaan voor kritiek is inderdaad vele malen erger. ik ben benieuwd wat er nog meer gaat gebeuren. En of er nog tweeks van het een of het ander komen. Ik groet u hartelijk, meneer Meidoorn. Ik duik weer mijn bed in, corona verslaan. Als ik dat net zo ferm aanpak als dit ...
     • This commment is unpublished.
      Ewald Hagedorn · 1 months ago
      Dan wens ik je veel beterschap. Zelf ben ik er net van hersteld. Vijf vaccinaties ten spijt ben ik er doodziek van geweest. Nog altijd ben ik kortademig en hoest ik veel. Heb ik het 2.5 jaar kunnen ontlopen, krijg ik het alsnog. Hopelijk ben je weer snel op de been!
      Wie weet, als je weer beter bent, dat je kunt deelnemen in het ledenpanel en zo zelf met suggesties en opbouwende kritiek een bijdrage aan SP kan leveren. 
      • This commment is unpublished.
       Elsbeth Boom · 1 months ago
       ik ben ook behoorlijk ziek, mijn eerste keer en inderdaad ook de vaccinaties en altijd voorzichtig.
       gelukkig heb ik mijn zoon niet aangestoken.
       ledenpanel is een goed idee. zat ook altijd in leerlingenraad, studentenraad en bij studentenvakbond. wordt tijd om de jonge mij weer eens op te poetsen
  • This commment is unpublished.
   Danny Vandenberk · 1 months ago
   Savoureerbare satire :-) Ik heb er zoals gebruikelijk slechts een heel klein stukje van meegekregen, maar dit is een prima aanmoediging om een en ander even op te zoeken.  
   • This commment is unpublished.
    Ewald Hagedorn · 1 months ago
    Dank je, Danny. Savoureerbaar, dat moest ik even opzoeken. Zoals je weet ben ik momenteel wat minder aanwezig en actief op SP, maar enkele dagen geleden werd ik hier de veranderingen gewaar en stuitte op wat gemopper en kritiek. Dat prikkelde mij tot bovenstaand verhaaltje. 
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  5 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.6
Stemmen: 7
Hits: 549
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Angelo Damkat: Louis Gouverneurs Verzamelde Vervoeringen - Germania Felix

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.