Voor schrijvers, door schrijvers
Poëzie

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 725

Even iets anders in deze onzekere tijd.

Een hele tijd geleden zat ik tijdens het ontbijt de krant te lezen toen ik op een gegeven moment in de lach schoot. ‘Wat is er aan de hand?’ vroeg Carolien die net een slok nam van haar koffie. Ik zei dat er verhaal in stond over iets dat iedereen op zijn tijd wel eens dwars zit. Een scheet.
Een scheet laten, vinden we vaak gênant maar toch doen we het allemaal of we dat nu willen of niet.

Caroliens moeder, met roots op Schiermonnikoog, leerde ons het gezegde: ‘Wie hem het eerste vernimd, heeft puup in het himd.’ Een gevleugelde uitspraak inmiddels waarop prompt gereageerd wordt met : ʻwie dat seit, heeft het leit.’
Soms moeten we er ook wel om lachen. Een tijd geleden zat ’s morgens één van onze kleindochters rustig op de bank even een filmpje te kijken toen ik wat hoorde. Wat was dat dan zei ik tegen haar. Ze begon hardop te lachen. ‘Onweer,’ zei ze met een ondeugend gezicht. ‘Foei,’ zei ik maar ik kon een lach moeilijk onderdrukken.

Ik vertelde Carolien dat er een kinderboek over geschreven was ‘Alles wat je moet weten over  scheten.’ Ik las haar een aantal wetenswaardigheden daarover voor:

  • Om darmmuziek te voorkomen is het beter om munt, gember ,komijn of venkelzaad aan het menu toe te voegen.
  • In de krant stond ook dat kleine kinderen elkaar na het laten van een scheet nog wel eens aan de billen ruiken. Ga dat vanaf nu ook vooral zelf doen zou ik zeggen, want uit onderzoek aan een Universiteit in Engeland is gebleken dat een scheet opschuiven de kans op kanker, hartaanvallen en dementie kan voorkomen. Stel je voor dat we dat met zijn allen in grote getale gaan doen, dan zou de gezondheidszorg een stuk goedkoper worden. Het feit dat het zo gezond was, kwam door de kleine hoeveelheid waterstofsulfide die in een scheet zit.
  • Wil je de gezondheidsvoordelen niet opsnuiven dan moet je snel wegrennen, want anders ruik je het na 15 seconden als iemand een scheet heeft gelaten.
  • Een mens produceert zo’n 0,5-1,5 L darmgas/dag hetgeen resulteert in 2 tot 25 scheten/dag! De meeste laten we overigens ’s nachts.
  • Soms zit je in gezelschap in een ruimte waarin je een scheet beter niet kunt laten waaien. Daar zit je dan met samengeknepen billen en met buikkrampen. Daar hebben ze in Japan wat op gevonden, een anti scheet onderbroek die geuren opneemt.
  • Steek een scheet niet aan, want die kan wel een steekvlam van een meter veroorzaken. Een vrouw in Japan overkwam het tijdens een operatie en liep verschillende brandwonden op door de laser waarmee de arts bezig was.

De volgende dag las ik de krant weer. Ik was niet de enige die had moeten lachen om het stukje in de krant. Marjan Berk die wekelijks een column in de krant heeft, was het ook niet ontgaan. Ze schreef : de scheet gerehabiliteerd. De scheet in waarde hersteld! Ze reisde het land rond met een programma en heeft een nummer geschreven dat over de verwaarloosde scheet gaat. Het heet: ‘Van het gas!‘

Een laatste advies. Pas op met het laten scheten. Voordat je het weet, krijg je de wind van voren!!

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Harry Boerkamp
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 242
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Even iets anders in deze onzekere tijd."

Geschreven door Harry Boerkamp . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...