Voor schrijvers, door schrijvers
Poëzie

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 652

Even iets anders in deze onzekere tijd.

© Harry Boerkamp op .
[Klik op de profielnaam of -afbeelding voor een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.]

Een hele tijd geleden zat ik tijdens het ontbijt de krant te lezen toen ik op een gegeven moment in de lach schoot. ‘Wat is er aan de hand?’ vroeg Carolien die net een slok nam van haar koffie. Ik zei dat er verhaal in stond over iets dat iedereen op zijn tijd wel eens dwars zit. Een scheet.
Een scheet laten, vinden we vaak gênant maar toch doen we het allemaal of we dat nu willen of niet.

Caroliens moeder, met roots op Schiermonnikoog, leerde ons het gezegde: ‘Wie hem het eerste vernimd, heeft puup in het himd.’ Een gevleugelde uitspraak inmiddels waarop prompt gereageerd wordt met : ʻwie dat seit, heeft het leit.’
Soms moeten we er ook wel om lachen. Een tijd geleden zat ’s morgens één van onze kleindochters rustig op de bank even een filmpje te kijken toen ik wat hoorde. Wat was dat dan zei ik tegen haar. Ze begon hardop te lachen. ‘Onweer,’ zei ze met een ondeugend gezicht. ‘Foei,’ zei ik maar ik kon een lach moeilijk onderdrukken.

Ik vertelde Carolien dat er een kinderboek over geschreven was ‘Alles wat je moet weten over  scheten.’ Ik las haar een aantal wetenswaardigheden daarover voor:

  • Om darmmuziek te voorkomen is het beter om munt, gember ,komijn of venkelzaad aan het menu toe te voegen.
  • In de krant stond ook dat kleine kinderen elkaar na het laten van een scheet nog wel eens aan de billen ruiken. Ga dat vanaf nu ook vooral zelf doen zou ik zeggen, want uit onderzoek aan een Universiteit in Engeland is gebleken dat een scheet opschuiven de kans op kanker, hartaanvallen en dementie kan voorkomen. Stel je voor dat we dat met zijn allen in grote getale gaan doen, dan zou de gezondheidszorg een stuk goedkoper worden. Het feit dat het zo gezond was, kwam door de kleine hoeveelheid waterstofsulfide die in een scheet zit.
  • Wil je de gezondheidsvoordelen niet opsnuiven dan moet je snel wegrennen, want anders ruik je het na 15 seconden als iemand een scheet heeft gelaten.
  • Een mens produceert zo’n 0,5-1,5 L darmgas/dag hetgeen resulteert in 2 tot 25 scheten/dag! De meeste laten we overigens ’s nachts.
  • Soms zit je in gezelschap in een ruimte waarin je een scheet beter niet kunt laten waaien. Daar zit je dan met samengeknepen billen en met buikkrampen. Daar hebben ze in Japan wat op gevonden, een anti scheet onderbroek die geuren opneemt.
  • Steek een scheet niet aan, want die kan wel een steekvlam van een meter veroorzaken. Een vrouw in Japan overkwam het tijdens een operatie en liep verschillende brandwonden op door de laser waarmee de arts bezig was.

De volgende dag las ik de krant weer. Ik was niet de enige die had moeten lachen om het stukje in de krant. Marjan Berk die wekelijks een column in de krant heeft, was het ook niet ontgaan. Ze schreef : de scheet gerehabiliteerd. De scheet in waarde hersteld! Ze reisde het land rond met een programma en heeft een nummer geschreven dat over de verwaarloosde scheet gaat. Het heet: ‘Van het gas!‘

Een laatste advies. Pas op met het laten scheten. Voordat je het weet, krijg je de wind van voren!!

Dit artikel delen?
Waardering voor je inzending op Schrijverspunt

Graag je waardering voor : Even iets anders in deze onzekere tijd.

Aantal hits voor dit artikel: 176
 
KLIK OP HET GEWENSTE AANTAL STERREN (1-5)  OM EEN WAARDERING TE GEVEN EN/OF SCHRIJF SVP EEN KORTE REVIEW
5 sterren = zeer de moeite waard, 4 sterren = de moeite waard, 3 sterren = lezenswaardig, etc..
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!
De waardering voor dit artikel:

3.675

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Reacties   

# RE: Even iets anders in deze onzekere tijd.Guido Aerts 23-03-2020 14:41
2e punt:opschuiven zal wel opsnuiven zijn, niet?
laatste zin: scheten laten ipv laten scheten?
# RE: Even iets anders in deze onzekere tijd.Harry Boerkamp 23-03-2020 15:29
Hallo Guido, je hebt helemaal gelijk.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

A Taste of Talent ?

Elke keer, bij een nieuw bezoek aan deze pagina, een ander en actueel leespakket!
Wist je?

Random:

Minderjarig, minder oordelen
| Yvon Arts | Column