Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Spruitjes op het strand

De boterhammen van droog bruinbrood, door oma besmeerd met appelstroop over een dikke laag ouderwetse boter, smaken niet alleen gortdroog; er zit ook zand tussen. Zijn net gewisselde grote mensenkiezen malen het brood met tegenzin tot meelballen die met moeite door te slikken zijn. 

Alles smaakt zout. 

Ook al heeft opa met krakende rug een vaalrood windscherm opgezet, de wind waait het zand er gewoon omheen in zijn gezicht en hij moet zijn ogen dichtknijpen tegen de zon en het zand. 

Op het podium ligt een ouderwets dik tapijt van onbestemde kleur, de lampen, in verschillende kleuren, maken de zaal nog warmer dan deze op die zomeravond al is. Vanaf de zijkant staat hij klaar om op te komen, hij kent, net als zijn hele klas het stuk uit zijn hoofd en weet precies wanneer het zijn beurt is. Als zijn scene, zijn moment, aanbreekt lijken zijn benen op slag bevroren en ziet hij de meester sissen op de eerste rij en wild gebaren dat het zijn beurt is. Dan ontdooien zijn benen door een warme gloed vanuit de onderbuik en bij het realiseren van waar die warmte vandaan komt, draait zijn maag om. 

Onder het gelige licht van de straatlantaarn voor haar huis buigt hij langzaam zijn hoofd voorover, voorzichtig koersend naar haar mond. Zijn bloedbaan maakt een sprong als hij voelt dat zij hetzelfde doet. De vlinders in zijn buik hebben zich tot duizendtallen voortgeplant en willen eruit. Het zoenen gaat eigenlijk heel vanzelfsprekend maar hij heeft geen tijd om na te denken, want straks komt haar vader naar buiten en dan is alles voorbij.

Dan is alles voorbij.

Amper enkele secondes daarvoor was de man voor hem in het vliegtuig opgestaan, terwijl de bakjes eten werden uitgedeeld: vegetarisch, koosjer of halal. Het gebrul over een vrije staat en het hogere doel was onverstaanbaar voor de inhoud van de Boeing 747 die als een lego toestel uit elkaar zou spatten om stukken staal, koffers met gekleurde riemen en ledematen uit te strooien over een boerenland in de binnenlanden van de Balkan. 

En in die laatst secondes waarin zijn lijf vallend, gehavend en gedeeltelijk opengereten naar beneden stortte dacht hij aan haar, aan haar goedkope olily parfum. En aan zand. Zand in zijn mond.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 69
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

M'n eerste liefje (VI)

nov 13, 2019 Kort verhaal Hans Van Battel

Koen

nov 12, 2019 Poëzie Dorine Van der Marel

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Meer schrijfactiviteiten