Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 813

En de wind waait

Herstel verhaal

Ik neem jullie mee naar mijn bureau waar ik achterzat, het stond bureau vol legen blikken bier, volle asbakken, lege hoesjes om speed op te hakken snuifbuisjes, mesjes borden die er dagenlang stonden, soms nog met voedsel erop wat beschimmeld was en achter dat bureau zat ik te drinken, snuiven en voor me uit te staren in het lege depresieve niets.Als ik wat hoorde, b.v. de buren liepen de trap af, was ik alert, ik dacht 'die lopen zo hard de trap af om mij te treiteren', ik was paronoide,soms ook angstig en bleef sons dagen wakker omdat ik dacht "dalijk komen ze binnen als ik slaap en hebben ze me". Overal lag wel een mes of een knuppel maar voornamelijk staarde ik in het lege niets van mijn depressie, onverzorgd als een natte dweil in de hoek van de douche die er al 3 dagen lig te stinken.Ik kwam alleen buiten om boodschappen te doen en ontweek mensen uit de buurt, zij waren ook getuigen geweest hoe mijn hond was neergestoken en niemand vroeg hoe het met me was en dat stak net zo erg als het mes in mijn hond. Ik zat vastgeroest als een kettingspanner op een ouwe opoe fiets met mijn gedachtes Toen deed de psygose zijn intree, ik dacht dat er in mijn tuin en om mijn huis mensen stonde te scanderen "jij moet weg hier uit de buurt""jou moeten we niet vieze tokkie" een dichter als jij heeft alleen zijn deuren, gordijnen en rolgordijn dicht nepschrijver" and so one. Ik pakte twee grote koksmessen en liep door mijn huis richting elk geluid wat ik hoorde want als er één binnen kwam was die voor mij als wraak voor mijn hond die was neergestoken waardoor ik in die was depressie geraakt. Dit heeft een dag en een nacht geduurd de voldende ochtend dacht ik dat een van mijn vrienden via het raam wilde binnenkomen aangemoedigt door de menigte uit de buurt. ik dacht "hem wil ik niet neersteken, pakte de telefoon en belde de politie en zei "of ik word belaagd of ik heb hulp nodig en ik had hulp nodig ik werd naar het GGZ gebracht.Zelf als je denk dat je gek ben weet je nog dat je hulp nodig heb alleen de angst is op dat moment geen goeie raadgever maar geeft je een irriele blik op de normale dingen en geluiden die paseren, je weet het maar ben bang.

Dan neem ik jullie nu mee naar het GGZ

Toen ik binnenkwam bij het GGZ was de psygose an sich weg al geloofde ik heilig dat wat ik dacht dat wat er gebeurd waar was. Maar ik voelde me veilig, het waren toffe gasten die me hielpen . De speed en slaaptekort had zijn tol geeist , ik sliep, at sliep en at en dit zeker anderhalve week waardoor ik ook weer op aarde kwam en me met terugwerkende kracht realiseerde in wat voor een toestand ik had gezeten en rust regelmaat, goed eten zorgde ervoor dat ik weer een heldere kijk op het leven en mijn situatie kreeg, er moesten dingen veranderen.Ikzelf als eerste want ik was geen jack karouack hemingeway of bukowski die hadden wel de disepline om uit of in hun depressie toch 4 a viertjes p/d te schrijven ik zat vol zelfmedelijden en schreef alleen maar shit.

Ik gebruikte al 28 jaar drugs en dat moest nu stoppen, ik zou mensen de deur moeten gaan werken en ik moest een structuur in mijn leven bouwen . ik kwam in contakt met Marloes van der Valk en die zorgde er voor dat ik in de keuken van het GGZ kon werken en ik een curcus kon volgen als ervaringswerker .Ik was entosiast In de keuken is hygiene nr 1 dus ik moest gewassen geschoren en netjes aangekleed zijn zonder vlekken want dat zijn bacterien. Ik moest er op tijd zijn en merkte dat ik door met mensen om te gaan, ik geen last had van mijn depressie En de waardeering die ik kreeg door het werk dat ik deed voelde ik me weer het mannetje dat wat ik was, wat 50 jaar ik was 29 en orde, structuur ritme, zelfverzorging hadden daarvoor gezorgd. Nu mijn huis nog aanpakken.

Ik kreeg vrij van het GGZ om mijn huis op te ruimen, ik kocht dan 6 blikken bier en ruimde een beetje op, vreemd genoeg was het toch een vertrouwde omgeveng maar voelde me er niet thuis dus ik moest met de shovel door mijn huis om er een thuis van te maken. terug bij het GGZ moest ik blazen en werd eruit gezet wegens alcehol gebruik.

Gelukkig had ik het vrijwilligerswerk nog. En ik ging opweg naar het werk ging ik steevast in gebed "God wilt u een zegen geven over de dag, wilt U zorgen dat de sfeer goed is 'laat mij werken als een gewaardeerde kracht en God of niet je heb jezelf in ieder geval geindoktineerd over hoe jij wil dat het moet gaan en zo zal het gaan! Ook de curcus kwam er aan en ik hield me aan mijn peilers structuur, ritme, zelfverzorging nu ook mijn omgeving schoonhouden en inplaats van alles pot dicht ,gordijnen open, frisse lucht en alle messen en knuppels allemaal weg van hun standaard plek.

Ik gebruikte af en toe weer speed maar het gevoel was anders toch nam ik incidenteeel speed en was lichtelijk para, ik keek mensen niet aan en op het werk ging het goed maar soms voelde ik me niet bij de groep. Inmiddels deed ik de curcus 'werken met eigen ervaring'en vroeg "is een onderhouds dosis speed net zo goed als b.v. een onderhoudsdozis medicatie"ik kreeg de hele klas over me heen en besloot definitief te stoppen met speed. De alcehol heb ik niet laten staan maar wel flink gereduceerd want je gaat makkelijk denken en gebruik zo weer een lijn speed. Na het werk een biertje en sávonds of als ik vrij ben waar ik achter mijn schone bureau fris gewassen zit te schrijven en heb houvast aan de ritme structuur orde en regelmaat met als grote stimulands mijn werk en de positiviteit die je krijgt als je onder de mensen komt, in mijn nu schone spijkerbroek t-shirt, geknipt en geschoren.

Dan hoef ik jullie niet meer mee te nemen, ik heb nog steeds orde strucktuur regelmaat en hou me aan het verzorgen van mezelf en mijn omgeveing maar ik moet jullie waarschuwen,een terugval is zo gebeurd, ik heb me net uit een tweeweekse terugval getrokken waar ik niet voor koos, je valt zo terug in oude patronen. Dan moet je jezelf niet straffen maar de peilers pakken die mij nu al anderhalf jaar staande houden en kin omhoog schouders recht en oppakken wat je liet vallen , en hoe het moet, ik weet het niet maar van een beetje tegen wind krijg je stevige spieren en de wind waait ook over het gras en als je goed luisterd hoor je ze gieren van de lach.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© anton combe
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 361
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "En de wind waait"

Geschreven door anton combe . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!