Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

441 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Korte verhalen
  • Eindejaarscadeau: een bonbondoos met een hartige vulling; of de rode spaniel pup 
Eindejaarscadeau: een bonbondoos met een hartige vulling; of de rode spaniel pup 

De meeste winters die in mijn geest zijn blijven hangen hadden meestal iets te maken met de komst van een nieuw huisdier, hetzij gebracht of geboren. Zo’n gebeurtenis gaf een extra tintje aan de feestmaand.

De puppy die het meeste plezier in huis bracht, kwam op Oudejaarsdag bij ons. Niet dat het hondje op zich mij het liefst was, want ik hield en houd van alle honden en katten evenveel. Het feit, dat zij geen gestorven hond op hoefde te volgen, maar zuiver bij ons kwam om onze blonde labrador retriever weer uit zijn plotselinge dip te halen, maakte van haar komst een dubbel feest.

Nooit zal ik vergeten hoe we dagen van te voren al in spanning zaten om onze kleine rode engelse cocker spaniel. Ons eerste teefje bovendien. Alles stond al voor haar klaar. Een nieuwe mand, lichtblauw halsbandje, dito satijnband om haar met een mooie grote strik op de foto te zetten, speeltjes,  voederbakjes. Alleen zij moest nog komen.

Die laatste dag werd de beste van het hele beroerde jaar dat gelukkig al weer achter ons lag. Een aaneenschakeling van vervelende gebeurtenissen waaronder een auto-ongeluk, langdurige ziekte, einde studie, misverstanden en pech op pech. Het nieuwe jaar zou in ieder geval anders beginnen, vrolijker dan het voorgaande.

De tijd kroop voorbij, het wachten duurde lang, maar eindelijk werd er tussen de middag aangebeld en stond de fokker in de deuropening met het hondje op de arm. We hadden haar ongezien gekocht in goed vertrouwen afgaand op de jarenlange ervaring van deze man en op zijn belofte voor ons een “mooie donkerrode” te reserveren. Het enige dat we van haar kenden was haar hoge blafje, dat door de telefoon klonk op de dag dat we informeerden. Des te groter was de verrassing.

Och, ze was nauwelijks groter dan de gemiddelde cavia en beeldschoon. Een miniatuur wondertje op vier pootjes met een kort parmantig staartje, prachtige flapoortjes en een paar donkere schitterogen die heel wat beloofden voor de toekomst. Het was nauwelijks te geloven, dat dit parmantige rode dametje met alles erop en eraan plotseling van ons was. Nou ja, misschien was ze nog wel meer van onze senior labrador reu, want hij was vanaf het begin al stapeldol op haar en zij op hem. Met een onverwachte energie als van een jonge hond was hij overeind  gekomen om kennis met zijn nieuwe vriendin te maken. Zo reusachtig groot en hoog als hij leek vergeleken bij dat kleine ding, dat daar tussen zijn voorpoten in samen met hem uit de grote waterbak stond te drinken.

Alles wat ze deed was vertederend of komisch en werd door ons bewonderd. Zo zelfs, dat de tranen spontaan over mijn wangen gleden toen ze haar kleine koude neus tegen de mijne drukte. Iedereen was verrukt van haar, vooral omdat ze er zo schattig uitzag, maar tegelijkertijd bijzonder pittig was. Een meisje met karakter. Vrijwel meteen bemoeide ze zich luid blaffend met onze twee katten die aan het bakkeleien waren. Het hielp en ze hadden ontzag voor haar ook al reikte ze nog niet eens tot hun schouders. Zo had ze meer van die typische eigenschappen die haar al gauw de bijnaam “bonbondoos met een hartige vulling” bezorgde.

Nooit was een Oudejaarsavond zo vlotjes en gezellig verlopen en zo snel voorbij. Het zal best winters zijn geweest buiten, maar het is allemaal langs me heen gegaan. Wat binnen gebeurde was veel belangrijker.  

Ze is inmiddels al een tijd niet meer op deze aardse wereld evenals de labrador die nog vier jaren met haar deelde en helemaal opgefleurd was, maar de herinnering aan die winter is gebleven en geeft een gevoel van binnen waaraan ik me warmen kan als het koud is.


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Eindejaarscadeau: een bonbondoos met een hartige vulling; of de rode spaniel pup "

© E.M.L.A. E

In elke boekenwinkel: