Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 803

Eigenwijs

Lynn

Ze was jarig. Het feestje vond zoals gebruikelijk bij Mimi plaats. Dit keer had ze behalve vier meisjes ook een jongen gevraagd: Jochem. Voor de buitenactiviteiten zoals bomen klimmen had ze zich een jongen aangeschaft, omdat haar vriendinnen niet durfden. Ze klom al in de grote boom voor het huis sinds haar zesde. Kitty had gevloekt en getierd maar de volgende dag was ze er weer in geklommen en keek op het hoogste punt triomfantelijk naar beneden. Kitty zuchtte en wendde zich van het raam af.

‘Ik ga bij Joch’m spelen’, deelde ze Kitty vaak mee.

‘Het is Joch-CHEM’, zei Jochem geïrriteerd. Ze lachte, gaf hem een schop en liep hard weg. Kwaad rende hij achter haar aan. Ze kon harder lopen en hoger klimmen maar omdat hij een jongen was, gaf hij niet op en wachtte op de dag dat hij of harder liep of hoger klom. Kitty keek op het schoolplein zuchtend naar de twee belhamels die zich tussen de moeders met hun kroost wurmden en kleine broertjes en zusjes omver liepen. Verontwaardigd keken de moeders van hun huilende kroost naar de twee achter elkaar hollende kinderen. Vervolgens werd de schuldige gezocht, op wie ze hun frustratie konden botvieren. Kitty vreesde de agressieve blikken en liep snel van het schoolplein in de hoop dat de twee kinderen haar zouden volgen. Wat het geval was.

Met samengeknepen billen begaf Mimi zich vaak naar haar moeder, die steen en been klaagde over het kind. Lynn schreeuwde dat ze van oma niets mocht. Niet thuis spelen, niet op de bank hangen, niet in je neus peuteren, geen scheten laten en niet slurpen. Lynn hing altijd in de bank. Soms keek ze ondersteboven naar de televisie. Kitty ergerde zich vreselijk aan zulke zaken.

‘Mam laat toch, dat is toch niet zo erg?’

‘Zo beschadigt ze mijn bankstel’.

Mimi wist dat een verdere conversatie geen zin had.

Ze wilde het Lynn ook niet verbieden. Een zekere vrijheid moest ze behouden. Zo bleef de strijd in stand, want Lynn was er het kind niet naar om te luisteren. Niet zoals zij dat vroeger had gedaan. Ze had elke confrontatie met haar moeder vermeden. Stilletjes genoot ze ervan, hoe weinig angst Lynn toonde voor haar moeder.

Hoe ze soms haar tong uitstak tegen Kitty, die de eerste keren te verbouwereerd was om te reageren op zulk brutaal gedrag. Mimi had de eerste keer dat ze het had gezien achter haar hand gelachen.

‘Leek ze maar wat meer op jou’, zei Kitty toen Lynn kwaad de deur achter zich dichttrok om naar haar kamer te gaan. In het weekend vertrok Lynn naar Mimi zodat Kitty even kon bijkomen. Toen ze de spullen in de auto hadden gestouwd was het tijd om afscheid te nemen.

‘Zal je nog denken aan je omaatje’, kweelde Kitty tegen het kind.

‘Nee’, zei Lynn en stak haar tong uit.

‘Jij brutale aap’, zei Kitty. Lynn was al naar de auto gerend en had zich verschanst op de achterbank. Daar stak ze nog eens haar tong uit tegen oma.

Mimi glimlachte. Wat een heerlijk kind was het toch.

‘Waarom zeg je er niets van?’ gilde Kitty en keek haar kwaad aan.

‘Ach mam een beetje rebellie. Ze meent er niets van. Kom je zondag eten?’

Kitty knikte en zag er teleurgesteld uit.

‘Mam trek het je niet aan. Het komt wel goed’. Ze omhelsde haar moeder kort.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Annemieke Spaander
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 374
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Eigenwijs"

Geschreven door Annemieke Spaander . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!