Hanne Lemahieu

EigenVerantwoordelijkheid

© Hanne Lemahieu op 03.12.2022.

Thomas Agerman leunde achterover in zijn stoel met gekruiste armen en zijn benen over elkaar geslagen. Iedereen in de kamer keek hem aan.
Zijn dochter Paula, was ontzet.
Frances, zijn echtgenote, was verbijsterd.
Fred Van Aste was achterdochtig, net als zijn vader, maar ook opgewonden.
Fred zijn moeder en de bemiddelaar staarden Thomas verbaasd aan.
“Thomas…”
“Nee, Frances. Ze krijgt geen cent.”
Paula zat als een standbeeld kaarsrecht op haar stoel, haar handen gevouwen in haar schoot. Nerveus. Hulpeloos.
De aanblik katapulteerde Thomas drie jaar terug in de tijd, toen een heel andere Paula hem wist over te halen ‘zich niet meer met haar te bemoeien’.
“En maak het niet te laat!”
Paula zuchtte geërgerd. “Nee, mam!”
Op weg naar de voordeur stak ze haar hoofd om de keukendeur. “Oh, en pap? Je hoeft me niet op te halen, oké?! Je maakt me daarmee al genoeg belachelijk aan school.” Misschien besefte ze hoe onbeschoft dat had geklonken want ze had eraan toegevoegd: “Anders lachen ze me weer uit.”
Thomas had niet kunnen antwoorden. Hij moest teveel moeite doen om zijn woede in toom te houden.
Uiteindelijk had hij beheerst geantwoord: “Zoals je wilt.”
Sindsdien was hij nooit meer doodmoe in zijn wagen gesprongen om haar door wind en regen rond te rijden. Hij liet haar rondhangen aan de schoolpoort en op fuiven zolang ze wilde.
Na een paar teleurstellingen had Paula begrepen dat haar ‘vrijheid’ een prijskaartje had.
Tot heel recent.
Paula vierde haar op handen zijnde 18e verjaardag met een groep vrienden, waaronder ook Fred en zijn vriend Lieven. De jongens lokten Paula en Nina weg van de anderen. Dronken besefte Paula pas na een paar knepen in haar billen en borsten wat er gebeurde. Fred beweerde later dat ze het wilde omdat ze hem pas na enkele ogenblikken van zich afduwde en vluchtte, met Nina op sleeptouw.
Onderweg belde Paula voor het eerst in meer dan drie jaar haar vader.
De oproep werd niet weggedrukt, maar ook niet beantwoord.
Enkele dagen later kwam ze Fred tegen op de universiteit waar ze allebei economie studeerden. Fred begon haar te jennen, zei ‘hoe zij zeker nooit meer zo’n kans zou krijgen op een gewillige man’, tot Paula haar zelfbeheersing verloor. Volgens het rapport van de dokter die Fred later onderzocht, had ze hem “een blauw oog, en een gebroken neus geslagen”.
“En meerdere keren geschopt, in mijn kruis”, had Fred er nadrukkelijk aan toegevoegd toen de bemiddelaar het doktersattest oplas. “Maar het slachtoffer was bereid tot een minnelijke schikking”, luidde het in de oproepingsbrief die Paula had ontvangen.
Het slachtoffer. De hypocriet, zij was het slachtoffer!
Maar dat kon ze niet bewijzen.
Wat had het ook voor zin, als zelfs haar eigen vader geen moer gaf om háár kant van het verhaal? Het leek er zelfs sterk op dat hij zich verheugde. Alsof hij had zitten wachten op deze gelegenheid om haar te kunnen zeggen: “Zie nu maar eens hoe je jezelf redt, zonder mijn hulp.”
Dat kon ze niet. Maar haar moeder zou toch zeker wel voor haar in de bres springen? Ook al had haar vader haar verboden geld van de rekening te halen?
“Mijnheer Agerman?” verbrak de bemiddelaar de stilte.
“Ik heb beloofd dat ik mijn, nu meerderjarige, dochter niet meer zou behandelen als een kleuter. Paula kan gaan werken om de gevraagde som, waar we overigens niet moeilijk over doen, bijeen te schrapen. De rest laat ik aan u over.”
Zonder nog een woord te zeggen stond hij op en verliet het kantoor.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 87
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jeanine Lagendijk: Vergeten onderbroek

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.