1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  924 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 05-09-2020

Hits: 349

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Een stap teveel

Aangepast: 05-09-2020

De Salamander

Midden in de jungle zat de salamander te drinken uit een poel. Na weken had het eindelijk weer eens flink geregend. Het beestje had enorme dorst en was hierdoor misschien wat minder alert voor zijn omgeving dan normaal. Opeens uit het niets een trilling in het water... En nog een... de salamander schrok, er was gevaar.

Hij kende deze trillingen niet. Het was geen roofdier, daar was het te hard voor. Het was ook geen op hol geslagen kudde, want het was te rustig. Onbekend, hij wist niet waar hij naar toe moest en bleef verstijfd staan.

Plotseling stampte nog geen tien centimeter naast de salamander een grote zwarte schoen neer in de modder. En nog één en nog één. Hij bleef stil totdat, één van deze zwarte schoenen bleef staan.

De salamander vluchtte, alsof hij wist wat er te wachten stond....

Op verkenning

John maakte deel uit van een verkenningspeloton, ze waren met vijf man naar voren gestuurd. Dit was zijn eerste missie en hij zou wel eens bewijzen wat hij waard was. Toen de sergeant om vrijwilligers vroeg was hij dan ook een van de eersten die zich melde.

Geboren en getogen in Ellingbrook, een klein stadje in het noorden van de rocky mountains, had John een goede jeugd gehad. Zijn vader werkte als auto monteur en zijn moeder was huisvrouw. Ellingbrook is een kleine, gesloten gemeenschap en de mensen die er wonen zien niet veel van de wereld.

Toen John zestien jaar oud was en opgeroepen werd om in dienst te gaan vond hij het niet erg. Hij wist dat hij naar Vietnam gestuurd zou worden, en dat was prima. Hij was Ellingbrook ontgroeid en dit was zijn kans om de wereld te gaan ontdekken.

Hij was een grote, stevige kerel. Charismatisch een zeer populair tijdens zijn training. Hij genoot van zijn tijd in het leger en hij had het gevoel echt iemand te zijn.

Eenmaal in Vietnam aangekomen moest hij weer bij het begin beginnen. Bij aankomst voelde het allemaal nog spannend en nieuw, maar na een paar dagen latrines schoonmaken en groentje genoemd te worden was hij erop gebrand zichzelf te bewijzen.

Hij liep in het midden op zijn eerste verkenningsmissie. Het was warm en benauwd en na de hevige regenval van eerder die dag was het erg vochtig en klam. Door de bladeren van de jungle banen de mannen zich voorzichtig een weg

Misstap

John keek naar beneden en zag een salamander verstijfd naast een waterpoel staan. Zijn rechtervoet kwam tien centimeter naast het beestje neer en hij vernam dat hij ergens op stapte en klik... John stond net zo verstijfd als de salamander.

John was op een mijn gestapt. En nu? Wat kon hij doen, hij was verstijfd van de angst, het zweet brak hem uit en hij merkte dat het hele peloton stil geworden was. Hij moest nadenken, maar dat lukte niet. Hij keek naar beneden en zag de salamander wegrennen. Hij keek het beestje na en wou zijn voorbeeld volgen: vluchten.

Maar wat zou er gebeuren als hij van de mijn afstapte, zou die dan exploderen. En wat nou als hij staan bleef, ging hij dan sowieso af?

“Blijf staan John, hulp is onderweg” hoorde hij achter zich, maar hoe lang moest hij blijven staan. De tijd leek wel stil te staan, het leken wel uren dat hij stond te wachten. Hij begon vermoeid te raken, alle spieren in zijn lijf waren aangespannen en zijn benen begonnen te trillen. Zijn stevige schoenen begonnen te glijden in de modderige grond waarin hij stond. Hoelang duurt het godverdomme wel niet, dacht hij, en zijn voeten begonnen meer en meer weg te glijden. “Hou vol jongen, het duurt niet lang meer”. Maar dat mocht niet baten, zijn linker voet gleed naar achteren en John verloor zijn evenwicht.

Een veilig heenkomen

De salamander had een veilig heenkomen gevonden, beschut in de bossen tweehonderd meter van die gevaarlijke schoen vandaan. Maar een nieuw gevaar dreigde.

Een flits, een oorverdovende knal en een drukgolf kwam de salamander voorbij en hij stond opnieuw stokstijf voor zich uit te kijken. De rust keerde weer en de salamander ging maar wat verder van al dat gevaar vandaan om nog maar eens wat te drinken.

En John, die lag op de grond, een paar meter van de mijn vandaan. Zijn hoofd onder de scherven, zijn rechterbeen verbrijzeld, leegbloedend op de modderige ondergrond van Vietnam. Hij blies hier zijn laatste adem uit… omgekomen door een stap teveel.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

06.09.20
Feedback:
Mooi geschreven vanuit die 2 perspectieven. Goed verhaal!
Show more
06.09.20
Feedback:
Mooi.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
De grote reis
322
Lezen?
De indringer
141
Lezen?
55 woordenverhaal
Een opwelling
111
Lezen?