Korte verhalen

Korte verhalen op Schrijverspunt

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen.Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waardeer je een kort verhaal? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Aan het lijntje

Je lange blonde haren wapperen terwijl je door het park heen huppelt. Het is herfst en een vers gevallen bladerdek fladdert achter je op van de grond als je er doorheen rent. Ik weet dat je dit heerlijk vindt dus ik herinner je niet aan de tijd, dat is wat ik altijd zo mooi heb gevonden aan je: dat je je nooit wat aantrekt van de klok. Je laat uren door je vingers glippen terwijl je geboeid bent door een vogeltje, ze vloeit uit je handen als ik je blote buik streel terwijl we op de bank liggen maar nu gutst het de spuigaten uit en ik roep je bij me, het is tijd om te gaan.

Onderweg naar het gebouw van de therapeut fantaseer ik dat ik iedereen die vertederend naar ons omkijkt, thuis aan zijn partner vertelt over het romantisch stelletje dat ze nu weer hebben gezien. Terwijl we lopen aai ik af en toe door je haar en voel dat het weer eens geknipt moet worden.

“Je moet echt een keer langs gaan bij deze mevrouw, ze is heel aardig hoor” had mijn moeder een week geleden met een meelevende blik gezegd “dit kan echt zo niet langer, sorry, ik heb zelfs al een afspraak voor je gemaakt”.

Dat overviel me wel, “alleen met mij? Maar dan moet Bella daar toch ook bij zijn?”

Weer die meelevende blik.

“Tuurlijk, neem haar ook maar mee” sloot ze zuchtend het compromis. Onze relatie bleef een hekel punt.

“Hallo, ik ben Joris Buitenhof, dit is Bella, we hebben een afspraak met mevrouw Driessen”. De dame achter de receptie lacht vertederend naar je, een steek van jaloesie en achterdocht, maar ik houd me in. We hebben nauwelijks tijd om een plek te zoeken in de lege wachtruimte als diezelfde dame al naar ons toeloopt met haar ene hand gevouwen in de ander.

“Mevrouw Driessen kan u nu zien” en ze loopt voorop door de gang om een witte deur te openen en met haar hand ons uitnodigend binnen te laten.

Als we de kamer binnen lopen kijkt de mevrouw met witte stofjas pas na een paar seconden op van haar computerscherm. We gaan allebei zitten, jij nestelt je in de linker stoel, ik in de rechter. Misschien ben ik toch wat nerveus.

“Mijnheer Buitenhof” begint de dame, Bella negerend, “schijnbaar moeten we het hebben over uw ..ahum.. relatie”

Ik kijk opzij, jij kijkt me onschuldig aan.

“Ik begrijp het niet” begin ik ”We zijn hartstikke gelukkig samen. We zijn zelfs aan het denken aan trouwen en een kindje..”

Dan onderbreekt ze me “Maar dat is nu net het probleem mijnheer Buitenhof” voor het eerst kijkt ze naar jou, je begint spontaan te kwispelen, “dat kan écht niet. Niet met een golden retriever mijnheer Buitenhof. Écht niet.”

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 201
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster