Asti Nurfiranti

EEN LIMBURGSE JONGEN

© Asti Nurfiranti op 03.01.2023.

   Ik nam een slok van een kopje thee. Ik kon alle mijn problemen vergeten. Onbedoeld keek ik een jongen aan. Hij was ober en werkte in dit koffiehuis. Hij glimlachte naar mij alsof hij vroeg of ik van mijn thee genoot. Een vriendelijke ober dacht ik.
 
   Ik las mijn boek, maar ik kon me niet concentreren. Ik had geen zin om een boek te lezen volgens mij. Ik wilde naar huis gaan. Ik wilde dat koffiehuis verlaten nadat ik betaalde. ‘Hey! Wacht!’ riep die jongen. ‘Mag ik iets vragen?’ vroeg hij. ‘Ja, natuurlijk!’ zei ik. ‘Houd je van dit koffiehuis? Ik zie dat je altijd bij ons langskomt’ zei hij. ‘Ja, ik vind dit café gezellig!’ zei ik. ‘Bedankt voor je compliment!’ zei hij.
 

Ik heb vlaai voor je. Hier!

Wat lief! Ik accepteerde zijn vlaai, maar eigenlijk begreep ik het niet. ‘Dank je wel!’ zei ik. ‘Graag gedaan! Nog een fijne dag!’ zei hij. Vervolgens ging ik naar huis. Onderweg dacht ik die jongen na. Ik was benieuwd naar hem. Vroeger zag ik hem niet als ik iets in dat café kocht. Hij was een nieuwe ober dacht ik.

   Ik droomde over hem toen ik sliep. Ik droomde dat hij door twee onbekende mensen werd geslagen. Ik wilde graag hem helpen, maar ik kon niet bewegen. Dat was een enge situatie. Ik probeerde te schreeuwen. ‘Nee! Wat was zijn fout? Stop!’ schreeuwde ik. Opeens schrok ik wakker. Ik vroeg me af hoe het ging met die jongen. Dat was mijn onrustige nacht.

   Volgende dag ging ik naar dat koffiehuis. Ik wilde weten of hij nog leefde. Ik kwam dan aan in dat café en gelukkig zag ik zijn gezicht. Ik was opgelucht. Hij besefte dat ik hem aan het aankijken was. Alweer glimlachte hij tegen mij. Weet je? Dat was een gulle lach volgens mij. Ik bestelde daarna wat ik wilde eten en drinken. Hij wist precies wat ik meestal bestelde. ‘Twee croissants en een kopje thee toch?’ vroeg hij. Glimlachend knikte ik. Ik kon niet liegen dat ik een beetje verliefd was op hem.

   Eerst voelde ik me rustig. Maar plotseling zag ik dat hij ruzie met andere ober had. Die andere ober was een vriend van hem dacht ik. Ik kon ze niet horen want ze praatten niet zo hard.

Een stomme jongen!

Zijn vriend was boos. Die jongen werd beledigd. Na de ruzie verliet zijn vriend hem. Maar toch was ik zeker dat die jongen geen ruziezoeker was. ‘Je hoeft niet verbaasd te zijn. Ze maken elke dag ruzie en we vinden het leuk!’ zei een vrouw tegen mij opeens. ‘Leuk?’ vroeg ik spontaan. ‘Ja! We wachten totdat ze een slaande ruzie hebben’ zei die vrouw. Was zij gek ofzo?

   In de nacht scheen de maan. Alweer droomde ik over die jongen. Ik zag dat hij een beetje bang was. ‘Help mij...’ zei hij tegen mij. ‘Wat is er aan de hand?’ vroeg ik. ‘Help...’ zei hij. Ik probeerde te vragen wie hij was. ‘Wat is je naam?’ vroeg ik benieuwd. Hij was stil. ‘Waarom zeg je niets?’ vroeg ik. ‘Een klein dorp in Limburg...’ zei hij. Ik verstond hem niet. Ik opende daarna mijn ogen en kennelijk was ik in tranen.

   Volgende dag ging ik naar dat café, maar ik had geen zin in een kopje thee of een croissant. Ik was op zoek naar die raadselachtige jongen. Die was er niet! Ik raakte in paniek. Ik vroeg aan een ober over die jongen. ‘Die Limburgse jongen bedoel je?’ vroeg hij. ‘Ik weet niet of hij een Limburgse jongen is’ zei ik. ‘Nee. Mijn naam is haas’ zei die ober. ‘Maar weet je misschien waar hij woont?’ vroeg ik. ‘Nee’ zei hij. Ik was teleurgesteld. Toen ik naar buiten wilde komen, riep een oude man mij. ‘Hey! Wacht! Kom eens hier!’ riep hij. Hij was aan het zitten, terwijl hij een kopje koffie dronk. ‘Zoek je die aardige ober met vlaai?’ vroeg die oude man. ‘Ja. Wacht... vlaai? Hoe wist u over de vlaai? Heeft hij zijn vlaai aan u gegeven?’ vroeg ik. ‘Inderdaad! Gisterenavond gaf hij een heerlijke vlaai. Hij zei dat hij van vlaai maken houdt. Dat is zijn hobby’ zei die oude man. ‘Heeft hij misschien iets tegen u gezegd? Over zijn woning, zijn beroep of zijn leven?’ vroeg ik.

Hij praatte graag over Noorbeek. Dat is een mooi dorpje

Noorbeek? Ik wist het niet. ‘Als je Noorbeek niet kent, dan ga ik je vertellen. Dat is een klein dorpje in Limburg’ zei die oude man. ‘Oh, bedankt voor uw informatie’ zei ik. ‘Vind je die jongen leuk?’ vroeg die oude man lachend. ‘Nee meneer’ zei ik. ‘Zo ja, dan is het normaal’ zei die oude man. ‘Nee meneer. Ik ken hem niet’ zei ik. ‘Laat maar! Ik maak een grapje’ zei die oude man. Hij gaf daarna een papiertje aan mij. Weet je? Dat was een adres. ‘Ook gaf hij zijn adres omdat ik gek ben op zijn vlaai. Ik ben van plan om zijn vlaai te bestellen voor een verjaardagsfeest van mijn kleinzoon’ zei die oude man. ‘Zou ik dit adres mogen noteren op mijn notitieboekje?’ zei ik. ‘Natuurlijk!’ zei die oude man. Nadat ik dat adres noteerde, bedankte ik hem. Daarna nam ik afscheid van hem.

   Onderweg naar huis zag ik die jongen. Echt! Die jongen! Alleen zat hij in een tuinbank. Ik probeerde daarna hallo tegen hem te zeggen. Hij kende mijn gezicht nadat ik hallo zei. Hij zag er blij uit. Ik zat vervolgens naast hem. ‘Waarom zit je hier? Werk je niet?’ vroeg ik. ‘Nee. Vandaag kan ik niet werken’ zei hij. ‘Waarom?’ vroeg ik. ‘Mijn moeder is ziek. Ik moet voor haar zorgen. Maar... bedankt voor het vragen’ zei hij. Ik glimlachte naar hem. ‘Ben je een Limburgse jongen?’ vroeg ik. ‘Ja, dat klopt. Hoe wist je dat?’ vroeg hij. Ik gaf geen antwoord. ‘Vlaai! Ik gaf vlaai aan je, dus je dacht dat ik een Limburgse jongen ben toch?’ zei hij opeens. ‘Juist!’ zei ik. Maar eigenlijk was dat niet waar.

Ben ik een stomme jongen?

Zijn zin maakte mij verdrietig. ‘Nee. Dat is helemaal niet waar’ zei ik. Glimlachend keek hij mij aan. Zomaar verliet hij mij. Weet je? Ik vergat zijn naam te vragen.

   Ik wilde graag naar Noorbeek gaan. Ik was zeker dat hij in dat dorpje woonde. Toch had ik zijn adres. Volgende dag maakte ik een reis. Ja, ik ging naar Noorbeek. Ik las goed zijn adres. Ook vroeg ik aan een paar mensen. Dat duurde niet zo lang om zijn huis te zoeken. Eindelijk kwam ik aan bij zijn huis. Ik belde aan en hij opende dan de deur. Hij was verrast door mijn bezoek. Hoewel hij verrast was, begroette hij mij hartelijk. Nadat we op de bank zaten, praatten we.

   Tijdens het gesprek vond ik de situatie van zijn huis niet normaal. Ik ontmoette niemand. Ik vroeg daarna aan hem. ‘Waar is je vader? Heb je een broer of een zus?’ vroeg ik. ‘Ja, ik heb één grote broer. Mijn vader is aan het werken’ zei hij. ‘En hoe gaat het met je moeder?’ vroeg ik. ‘Met haar gaat het niet goed. Zij is ziek’ zei hij. ‘Blijft zij thuis of ligt zij in een ziekenhuis?’ vroeg ik benieuwd. ‘Sorry maar ik moet mijn keuken even opruimen. Ik kom bij je zo’ zei hij. Huh? Hij deed raar. Heel erg raar!

   Weet je? Ik had 10 minuten gewacht en ik verveelde me. Ik was ongeduldig. Ik wilde graag weten wat hij aan het doen was. Ik ging daarna naar zijn keuken en ik zag dat hij iets slechts ging doen. ‘Mijn God! Stop!’ schreeuwde ik. Haastig trok ik zijn lichaam om hem te helpen. ‘Wat ga jij doen?! Wat?!’ vroeg ik huilend.

Ik wil me ophangen

Ik kon het niet geloven. ‘Waarom?! Dat is niet goed!’ zei ik. Hij kalmeerde mij. Hij probeerde tegen mij te glimlachen. ‘Rustig aan...’ zei hij. Ik was opgelucht, maar opeens nam hij een mes dat op een tafel lag. Voor mij pleegde hij zelfmoord. Ik krijste hysterisch. Er vloeide bloed. Ik kwam buiten en ik riep om hulp. ‘Help! Help mij! Een jongen heeft zelfmoord gepleegd! Help mij alsjeblieft!’ riep ik. Veel mensen hielpen mij en een van de mensen belde de politie. Ik was in shock en ik viel flauw.

   Ik opende mijn ogen. Ik lag op bed en ik voelde me niet lekker. Mijn moeder zei dat ik koorts had. ‘Ik ben zeker dat je hem wilde helpen. Je bent een dapper meisje. Ik ben trots op je’ zei mijn moeder fluisterend. Ik zei niets en ik was in tranen.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 3 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 3.0
Stemmen: 1
Hits: 184
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

S.M. Tola: Het meisje van het Land van de Adelaar

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.