Voor schrijvers, door schrijvers
968 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen.
 
KLIK HIER om naar flitsverhalen te gaan.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

361 Hits

Publicatie op:
 Een leugentje om bestwil.

Antilliaanse verhalen.

De titel van het korte, waargebeurde verhaal is:

 Een leugentje om bestwil.

“Meneer Boxem, u kunt zo mooi vertellen. Heeft u nog een bijzonder verhaal voor ons?”.

De leerlingen van de tweede klas vmbo keken me smekend aan. De rakkers.

“We hebben nog een kwartier hè voordat de bel gaat. Ik heb nog wel een verhaal. Oké, dat moet lukken. Doe je boek en schrift maar in je tas en luister. Het verhaal speelt zich af op het wonderschone eiland Curaçao. We gaan terug naar het voorjaar van 1981”.

“Wat maakte er vannacht toch zo’n geluid op zolder Jan? Zo’n schurend en slepend geluid ”, vroeg mijn moeder, terwijl ze een slokje van haar thee nam. ”Ook pa heeft het gehoord”. De temperatuur was vanmorgen aangenaam, maar de warmte van de opkomende zon was al voelbaar. De kleurloze chuchubi zong in de verte al zijn prachtige lied. Ik stond met mijn moeder op de porch(veranda) te praten. Gisteren waren mijn ouders op het vliegveld Hato gearriveerd.

Ik schrok van de opmerking van mijn moeder en zei wat onzeker: ”Ma, zie je die schuine boom tegen ons huis aanstaan? Bij veel wind schuurt die tegen de dakrand. Zie je? Meer is het niet”. “Oh gelukkig maar,” reageerde mijn moeder, “Stel je eens voor, dat het één of ander dier zou zijn. Dan zou ik ’s nachts geen oog meer dicht doen”. Ma liet haar ogen gaan over de Cabo Verdeweg, een straatje niet ver van het vliegveld. Aan beide kanten veel knoekoe. Ondoordringbaar. Vol met cactussen en stekelige bosjes. Een ideaal toevluchtsoord voor leguanen en andere reptielen.  Vanaf mijn huis kon je goed de grote blauwe vogels van de KLM zien vertrekken, richting Nederland. Vaak fantaseerde ik dan, dat ik even mee zou gaan om een kopje koffie bij mijn ouders te drinken.

Het bezoek van mijn ouders had een speciale reden. Over een week zou ik hier op Curaçao gaan trouwen en daar wilden ze natuurlijk bij zijn.

“Wat gaan we vandaag doen Jan?” vroeg ma. “Misschien vanmorgen nog even bijkomen van de vliegreis en dan gaan we zo rond 15.00 uur naar de baai. Oké?”

De drie weken op Curaçao vlogen voor mijn ouders voorbij met als hoogtepunt natuurlijk de trouwerij onder de palmbomen.

Op de dag van vertrek stonden mijn moeder en ik weer op de porch voor ons huisje te praten. De stemming was wat bedrukt. We waren beide in gedachten verzonken. “Jammer hè ma, dat jullie alweer teruggaan. Ik had jullie nog zoveel meer willen laten zien”. “Ja, ook voor ons is de tijd veel te snel gegaan”, zei ma. “Misschien dat jullie volgend jaar naar Nederland kunnen komen?”

“Nog even wat anders Jan. Waarom zaag je die boom niet om? Bijna elke nacht heb ik dat schuiven en schuren van de boom tegen de dakrand gehoord”. “Maar”, ging mijn moeder verder, “als je weet wat de oorzaak is, val je wel weer snel in slaap hoor. Maar toch. Ik zou het niet prettig vinden ‘s nachts dat geluid steeds te horen”.

Er verscheen een glimlach op mijn gezicht. “Waarom lach je? Heb je iets verborgen gehouden voor mij?” “Ma, jullie gaan over drie uurtjes naar de luchthaven  hè, om alvast de koffers in te checken?” “Ja, en…? “Nou dan zal ik je een geheimpje verklappen. Dat schuifelende en schurende geluid wordt niet veroorzaakt door die schuine boom in de wind hoor, maar…….”. Mijn moeder valt me, nog voordat ik uitgepraat ben, in de rede. “Toch niet door een eng beest hè Jan?”.

“Vind je een leguaan van ruim een meter lengte een eng beest?” ”Nee Jan, zeg dat het nietwaar is”.

“Jawel. Bijna elke avond komt er, via die schuine boom, een leguaan op onze zolder en gaat dan op zoek naar insecten, muizen en ander ongedierte”. Geen eng beest dus, maar een zeer nuttig dier.

“Oh Jan, wat vreselijk eng”, en haar gezicht trok wit weg, “Als ik dat geweten had, dan….”. “Precies, dan had je hier niet willen slapen. Het was dus een leugentje om bestwil”. Ma keek me met een lach op haar gezicht aan en zei: ”Rotjong. Je bent nog niets veranderd”.

Het was even stil in de klas. De leerlingen zaten nog even roerloos gevangen in het verhaal. De bel verstoorde deze weldadige stilte. “Tot morgen allemaal. En vergeet de toets voor volgende week woensdag niet.”.

Een meisje liep langs mijn bureau en fluisterde mij toe: ”Meneer, wat was dat een mooi verhaal. Gaat u morgen weer zo’n verhaal vertellen?” Ik moest even lachen. Eén ding wist ik zeker, deze verhalen blijven de leerlingen beter bij dan de mooiste lessen Nederlands.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: " Een leugentje om bestwil."

19.07.20
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    70%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Op losse schroeven (368) H.o.p.e 24-04-2020

    Op losse schroeven... Zittend op een vreemd bed, denk ik na. Het kraakt. Er missen schroeven. Was het zoals ik het verwacht had? Was het zoals ik het gehoopt had? Was het zoals het me toegezegd was? Op...

    Lees meer: Op losse schroeven