1 post
 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  933 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 15-05-2020

Hits: 516

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

 Een leugentje om bestwil.

Aangepast: 15-05-2020

Antilliaanse verhalen.

De titel van het korte, waargebeurde verhaal is:

 Een leugentje om bestwil.

“Meneer Boxem, u kunt zo mooi vertellen. Heeft u nog een bijzonder verhaal voor ons?”.

De leerlingen van de tweede klas vmbo keken me smekend aan. De rakkers.

“We hebben nog een kwartier hè voordat de bel gaat. Ik heb nog wel een verhaal. Oké, dat moet lukken. Doe je boek en schrift maar in je tas en luister. Het verhaal speelt zich af op het wonderschone eiland Curaçao. We gaan terug naar het voorjaar van 1981”.

“Wat maakte er vannacht toch zo’n geluid op zolder Jan? Zo’n schurend en slepend geluid ”, vroeg mijn moeder, terwijl ze een slokje van haar thee nam. ”Ook pa heeft het gehoord”. De temperatuur was vanmorgen aangenaam, maar de warmte van de opkomende zon was al voelbaar. De kleurloze chuchubi zong in de verte al zijn prachtige lied. Ik stond met mijn moeder op de porch(veranda) te praten. Gisteren waren mijn ouders op het vliegveld Hato gearriveerd.

Ik schrok van de opmerking van mijn moeder en zei wat onzeker: ”Ma, zie je die schuine boom tegen ons huis aanstaan? Bij veel wind schuurt die tegen de dakrand. Zie je? Meer is het niet”. “Oh gelukkig maar,” reageerde mijn moeder, “Stel je eens voor, dat het één of ander dier zou zijn. Dan zou ik ’s nachts geen oog meer dicht doen”. Ma liet haar ogen gaan over de Cabo Verdeweg, een straatje niet ver van het vliegveld. Aan beide kanten veel knoekoe. Ondoordringbaar. Vol met cactussen en stekelige bosjes. Een ideaal toevluchtsoord voor leguanen en andere reptielen.  Vanaf mijn huis kon je goed de grote blauwe vogels van de KLM zien vertrekken, richting Nederland. Vaak fantaseerde ik dan, dat ik even mee zou gaan om een kopje koffie bij mijn ouders te drinken.

Het bezoek van mijn ouders had een speciale reden. Over een week zou ik hier op Curaçao gaan trouwen en daar wilden ze natuurlijk bij zijn.

“Wat gaan we vandaag doen Jan?” vroeg ma. “Misschien vanmorgen nog even bijkomen van de vliegreis en dan gaan we zo rond 15.00 uur naar de baai. Oké?”

De drie weken op Curaçao vlogen voor mijn ouders voorbij met als hoogtepunt natuurlijk de trouwerij onder de palmbomen.

Op de dag van vertrek stonden mijn moeder en ik weer op de porch voor ons huisje te praten. De stemming was wat bedrukt. We waren beide in gedachten verzonken. “Jammer hè ma, dat jullie alweer teruggaan. Ik had jullie nog zoveel meer willen laten zien”. “Ja, ook voor ons is de tijd veel te snel gegaan”, zei ma. “Misschien dat jullie volgend jaar naar Nederland kunnen komen?”

“Nog even wat anders Jan. Waarom zaag je die boom niet om? Bijna elke nacht heb ik dat schuiven en schuren van de boom tegen de dakrand gehoord”. “Maar”, ging mijn moeder verder, “als je weet wat de oorzaak is, val je wel weer snel in slaap hoor. Maar toch. Ik zou het niet prettig vinden ‘s nachts dat geluid steeds te horen”.

Er verscheen een glimlach op mijn gezicht. “Waarom lach je? Heb je iets verborgen gehouden voor mij?” “Ma, jullie gaan over drie uurtjes naar de luchthaven  hè, om alvast de koffers in te checken?” “Ja, en…? “Nou dan zal ik je een geheimpje verklappen. Dat schuifelende en schurende geluid wordt niet veroorzaakt door die schuine boom in de wind hoor, maar…….”. Mijn moeder valt me, nog voordat ik uitgepraat ben, in de rede. “Toch niet door een eng beest hè Jan?”.

“Vind je een leguaan van ruim een meter lengte een eng beest?” ”Nee Jan, zeg dat het nietwaar is”.

“Jawel. Bijna elke avond komt er, via die schuine boom, een leguaan op onze zolder en gaat dan op zoek naar insecten, muizen en ander ongedierte”. Geen eng beest dus, maar een zeer nuttig dier.

“Oh Jan, wat vreselijk eng”, en haar gezicht trok wit weg, “Als ik dat geweten had, dan….”. “Precies, dan had je hier niet willen slapen. Het was dus een leugentje om bestwil”. Ma keek me met een lach op haar gezicht aan en zei: ”Rotjong. Je bent nog niets veranderd”.

Het was even stil in de klas. De leerlingen zaten nog even roerloos gevangen in het verhaal. De bel verstoorde deze weldadige stilte. “Tot morgen allemaal. En vergeet de toets voor volgende week woensdag niet.”.

Een meisje liep langs mijn bureau en fluisterde mij toe: ”Meneer, wat was dat een mooi verhaal. Gaat u morgen weer zo’n verhaal vertellen?” Ik moest even lachen. Eén ding wist ik zeker, deze verhalen blijven de leerlingen beter bij dan de mooiste lessen Nederlands.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

19.07.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Billenkoek
610
Lezen?
“Zal die jongen op de foto nu ook een kale kop hebben?
587
Lezen?
“Meneer, wat doet u hier?”
584
Lezen?