Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • kort verhaalHet korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • meedoenWil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis).Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Bootje Over

Het water is zo donker in deze eeuwige nacht dat de kopjes op de golven donkerblauw weerkaatsen in het licht van zijn lantaarn op de achterplecht die bungelt op de het deinen van zijn boot op de golven. De rotswanden aan weerskanten van de rivier herhalen het klotsende geluid als zijn lange stok, waarmee hij zijn open sloep vooruit boomt van de ene naar de andere kant, het water insteekt. In den beginne was hij nog wel eens benieuwd wie hij zou aantreffen, maar door de jaren heen is hij murw geworden van alle gezichten, alle verhalen en alle rampen.

Bij het naderen van de oever ziet hij twee gedaantes staan, door hun gids moederziel achtergelaten op de afgesproken plek, een volwassen man en een jongetje, hij zal zijn twaalfde verjaardag nog net gevierd kunnen hebben. Zoals altijd kijken de arme zielen hem angstig en tegelijk hoopval aan terwijl hij aanmeert, in de verwachting dat hij ze iets kan vertellen over wat er allemaal gebeurd is en nog te gebeuren staat. Maar, zoals altijd, houdt hij zijn mond en gebaart de twee om in te stappen en de volwassen man doet dat ook zonder hem aan te kijken, het hoofd naar beneden. De jongen lijkt zich ineens iets te herinneren en, in plaats van de volwassen man te volgen, doet hij snel zijn rode rugzak af met een logo van een voetbalclub die de schipper herinnert aan een verre achterneef. Even mijmert de schipper over goede oude tijden, van eervolle gevechten in daglicht tegen een achtergrond van de Egeïsche zee, maar hij schrikt hier uit op als de jongen trots een munt voor zich omhoog houdt, gevonden in de rugzak, en deze aan de schipper toont.

“Ik moet betalen toch?” de trots op zijn kennis van deze lokale, onderwereldse gebruiken straalt in het duister “ik weet niet of dit genoeg is, maar het is wat. Toch mijnheer?”

Het betalen is al eeuwen in onbruik geraakt en wegens overbevolking aan deze kant van de rivier is toen per decreet besloten dat de schipper ook onbetalende passanten moest overzetten. Maar hij is er door geraakt.

Hij draait zich naar de volwassen man die met gebogen hoofd zit, de handen samengebald tussen zijn knieën.

“EN U?” het is lang geleden sinds hij gesproken heeft, maar het dwingend donderen van zijn stem werkt nog steeds “KUNT U UW LAATSTE OVERTOCHT BETALEN?”.

Doodsbang kijkt de man hem aan en schudt veel te snel zijn hoofd, zoals een moordenaar die te snel roept onschuldig te zijn.

“Ik kan ook wel voor hem betalen” en de jongen houdt trots een tweede munt omhoog. De schipper accepteert ook deze en begint aan de tocht terwijl de jongen gaat zitten. Vluchtig kijkt hij naar de munten, niet dat het van belang is: symboliek staat voorop. Hij ziet een afbeedling van een muis met twee grote oren en het woord “Disney” in sierlijke letters.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 165
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Meer schrijfactiviteiten