Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 797

Bootje Over

Het water is zo donker in deze eeuwige nacht dat de kopjes op de golven donkerblauw weerkaatsen in het licht van zijn lantaarn op de achterplecht die bungelt op de het deinen van zijn boot op de golven. De rotswanden aan weerskanten van de rivier herhalen het klotsende geluid als zijn lange stok, waarmee hij zijn open sloep vooruit boomt van de ene naar de andere kant, het water insteekt. In den beginne was hij nog wel eens benieuwd wie hij zou aantreffen, maar door de jaren heen is hij murw geworden van alle gezichten, alle verhalen en alle rampen.

Bij het naderen van de oever ziet hij twee gedaantes staan, door hun gids moederziel achtergelaten op de afgesproken plek, een volwassen man en een jongetje, hij zal zijn twaalfde verjaardag nog net gevierd kunnen hebben. Zoals altijd kijken de arme zielen hem angstig en tegelijk hoopval aan terwijl hij aanmeert, in de verwachting dat hij ze iets kan vertellen over wat er allemaal gebeurd is en nog te gebeuren staat. Maar, zoals altijd, houdt hij zijn mond en gebaart de twee om in te stappen en de volwassen man doet dat ook zonder hem aan te kijken, het hoofd naar beneden. De jongen lijkt zich ineens iets te herinneren en, in plaats van de volwassen man te volgen, doet hij snel zijn rode rugzak af met een logo van een voetbalclub die de schipper herinnert aan een verre achterneef. Even mijmert de schipper over goede oude tijden, van eervolle gevechten in daglicht tegen een achtergrond van de Egeïsche zee, maar hij schrikt hier uit op als de jongen trots een munt voor zich omhoog houdt, gevonden in de rugzak, en deze aan de schipper toont.

“Ik moet betalen toch?” de trots op zijn kennis van deze lokale, onderwereldse gebruiken straalt in het duister “ik weet niet of dit genoeg is, maar het is wat. Toch mijnheer?”

Het betalen is al eeuwen in onbruik geraakt en wegens overbevolking aan deze kant van de rivier is toen per decreet besloten dat de schipper ook onbetalende passanten moest overzetten. Maar hij is er door geraakt.

Hij draait zich naar de volwassen man die met gebogen hoofd zit, de handen samengebald tussen zijn knieën.

“EN U?” het is lang geleden sinds hij gesproken heeft, maar het dwingend donderen van zijn stem werkt nog steeds “KUNT U UW LAATSTE OVERTOCHT BETALEN?”.

Doodsbang kijkt de man hem aan en schudt veel te snel zijn hoofd, zoals een moordenaar die te snel roept onschuldig te zijn.

“Ik kan ook wel voor hem betalen” en de jongen houdt trots een tweede munt omhoog. De schipper accepteert ook deze en begint aan de tocht terwijl de jongen gaat zitten. Vluchtig kijkt hij naar de munten, niet dat het van belang is: symboliek staat voorop. Hij ziet een afbeedling van een muis met twee grote oren en het woord “Disney” in sierlijke letters.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Dave Koresh
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 407
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Bootje Over"

Geschreven door Dave Koresh. Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!