Eelco Visser

Een kleine wereld

© Eelco Visser op 03.08.2022.

‘Wat weet jij nou van gezelligheid. Een lekker boek lezen met de benen op tafel en een kop sterke koffie binnen handbereik; starend in het haardvuur luisteren naar Joan Armatrading en af en toe graaien in een kom met chips of popcorn, dat vind ik pas gezellig. Jij altijd met je gezeik dat je winkelen wilt, daar word ik depri van.’

Met een klap smijt ik de kamerdeur achter mij dicht. Ik leun tegen de muur om even tot rust te komen en roep: ‘Ik laat Lex even uit, hoor.’

Een kwartier later loop ik via de achterdeur het huis weer in. In de keuken staat Lotte: ‘Schrik niet, Fred is er’, fluistert zij. ‘Je weet wel, Freddie van de krakersbeweging, mijn oude vlam en partner in crime. Hij schijnt jou een paar maanden geleden gesproken te hebben.’

Fred was ik in het voorjaar tegengekomen toen ik op een terrasje zat. Gehurkt rustte hij uit tegen de gevel van een kledingzaak aan de overkant. Ik riep zijn naam en wenkte hem. Toen hij dichterbij kwam zag ik zijn versleten schoenen, zijn afgedragen broek en zijn wilde bos haar, en had ik spijt. Zo te zien was Bacchus zijn grootste vriend.

‘Ah, nu zie ik het. Kareltje de rijke stinkerd van de Statenlaan, is het niet?’ zei hij toen hij naast mij ging zitten. Hij stak van wal en vertelde mij zijn hele geschiedenis. Na een uur was ik eindelijk van hem af. Dat zijn woonhuis en winkel in tweedehands boeken in vlammen waren opgegaan, was mij als enige bijgebleven.

 ‘Hij wil in onze camper wonen. Van mij mag het’, zegt Lotte.

Mijn ogen schieten vuur: ‘Ben je gek geworden. Daar komt niets van in.’

Lotte schudt meewarig haar hoofd: ‘Karel, hem de camper weigeren, dat is toch asociaal? Hij gaat niet weg, wen er maar aan.’

Fred staat plots in de deuropening te zingen: this is the end, beautiful friend, this is the end, my only friend, the end.

‘Brutale hond. Op jou zit ik niet te wachten’, bijt ik hem toe terwijl ik kokend van woede mijn koffie pak en naar buiten storm.

Uren later loop ik de Statenlaan weer in. Gerard, de sleutelmaker, komt aangereden en stopt naast mij. Het raampje aan de bijrijderskant gaat open: ‘Hoi Karel. Lullig joh, zo’n inbraak. Ik heb de sloten vervangen. Je kunt weer rustig slapen.’

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Verrassend open einde. Laat veel aan de verbeelding over.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Eelco 12.08.22
   Dank voor de reactie, Samuel. Een open einde vind ik vaak ook interessant. Toch heb ik de indruk dat veel lezers liever een afgerond verhaal lezen.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 306
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Op zoek... - Carla Beukers

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.