Erik van der Velden

Een gelukkig uiteinde

© Erik van der Velden op 26.01.2022.

‘Wanneer zie ik je weer Karl?’

Haar krakende stem is het praten haast verleerd. Ze heeft gebroken met de mensen en slentert door het huis. Nieuwjaar is inmiddels ingeluid met doffe dreunen en hels lichtende vuurpijlen. De warmte van een kaars op de dressoirkast speelt met enkele wenskaarten van familie. Ze hangen aan een lint. “Gelukkig uiteinde. Een goed 2001.” Een bries verlaat haar neus. De tijd zeult ze als beenblok mee. Weer een luide knal. Ze schrikt.
'Karl, snel! Kom naar de kelder!’ Ze kijkt in de door angst bevroren ogen van de jonge deserteur. Zijn ransel is ingepakt om de vlucht naar bevrijd gebied te kunnen maken en zich over te geven. Hij blijft verstijfd staan.
Ze gaat de kelder in en ontsteekt de kaarsen van een vijfarmige zilveren kandelaar. De vlammetjes strelen haar gerimpelde gezicht warm en teder.
Zijn vingers raken haar huid heel licht en volgen de weg van haar slapen tot haar kin. ‘Ich muss hier weg,’ zegt hij en drukt een liefdevolle kus op haar lippen. Dan draait hij zich om en rent tientallen meters over het erf.
Een duizendklapper van de Chinees op de hoek schiet gaten in de nacht. Ze ploft neer op de schommelstoel en knijpt haar ogen zó hard dicht dat ze tranen. Buiten klinkt gejubel en gejuich. De kelderdeur staat op een kier. Kruitdampen en rook vullen langzaam de ruimte.
'Karl!’ schreeuwt ze panisch. De verstikkende rook van de inslag heeft zijn lichaam verzwolgen.

Een oogverblindend licht lost de walm langzaam op. Vingertoppen strelen haar jonge gezicht warm en teder.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  30.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Aangrijpend en voelbaar!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  29.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Zintuigelijk en daarmee invoelbaar geschreven
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 578
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jeanine Lagendijk: Vergeten onderbroek

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.