SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Een geheim

Publicatie: 11.11.2020 | Nicole Schilder
 
Het is stil in het grote huis, op het tikken van de antieke pendule na. Het zonlicht valt op mijn verzameling Swarovski beelden in de glazen pronkkast. Een uit de hand gelopen hobby. Aan de muren hangen vergulde lampen en dure schilderijen. Overtuigd door een kenner kocht ik het minimalistische werk dat nu boven de openhaard hangt. Destijds moest ik het hebben, al weet ik nu niet meer echt waarom. Niemand zei nee.
Ik beweeg me voorzichtig door de kamer, gehuld in een kostbare designers outfit, op maat gemaakt door een beroemd couturier. Hans slaapt, hij heeft zoals vaak rugpijn, en ligt languit op ons bankstel, een echte Chesterfield. Hans, onze huisvriend en tevens mijn minnaar, wilde me destijds perse hebben. Zelfs al was ik getrouwd met zijn beste vriend Jan en al moeder van een zoon. Nog altijd heeft hij er alles voor over. Zijn geld, zijn vrijheid, hij neemt Jan, die alles best vindt, er zelfs op de koop toe bij. En dus wonen we met zijn vieren. Wat ik voel doet er niet toe, gevoelens zijn niet productief, noch gewenst.
Jan is tevreden, zolang hij zijn koffie krijgt, te eten, te drinken en zijn was maar gedaan wordt. Zijn sint bernhardshond is zijn grote liefde, zijn ware leven.
Hans werkt hard. Hij krijgt mijn gunsten er voor terug. Ik kreun en hijg wat en daarna roken we een sigaret.
Hij is net veertig jaar, en even tanig als zijn magere oude katten. Op sommige dagen oogt hij oud, met zijn witte haar en gepijnigde blik.
'Komt door al dat werken,' lacht hij weleens grimmig, grijpend naar zijn roze pillen, de enige vorm van pijnstilling die nog iets verlichting biedt.
Jan zwijgt, terwijl zijn beste vriend  regelmatig met mij slaapt. Zelf slaapt Jan tegenwoordig meestal beneden in de grote hal met de glimmende marmeren tegels. Op een dun matras. Naast hem zijn hond, die nu oud wordt en behoeftig.
'Je echte vrouw,' bijt ik hem soms venijnig toe. Op de dagen dat ik echt ongelukkig ben. Al weet ik niet waarom.
Mijn zoon weet niet beter dan dit. Er is een zwijgende papa Jan die de krant leest en een papa Hans die altijd meegaat naar de eerste hulp zodra hij een astma-aanval krijgt.
Vinden de buren het vreemd? Onze families? We zijn een gezin met een Hans op de bank, en soms in mijn bed, en een Jan in de stoel naast de openhaard.
Ik trek me niets aan van de onderzoekende blikken, de afkeuring, want die komen voornamelijk voort uit jaloezie, om ons huis, de auto's, het verwarmde zwembad, het geld, de juwelen.
'Wie wil dat nou niet?' zegt Hans vaak schouderophalend.
Maar soms, als ik alleen in bed lig, wachtend op Hans, keer ik weer terug naar oude tijden.
Waar ik in mijn bed wachtte op hem. Tot hij zou komen. Want papa zou er weer zijn, zoals iedere nacht.
Ik zie zijn oude gezicht, voel zijn sponzige, weke lippen, ruik zijn wrange, zure geur.
Zwijg.
Want als ik spreek, zal hij ontkennen. Hij zal mij ontmaskeren, een zondig kind, mijn ware smerige aard ontbloten.
Alles wat ik voel, het is niet echt, ik zal vergeten. Die rode jurk, dat gouden hangertje, een mooie pop. Het is bestemd voor mij. Alle liefde, alles is voor mij. Zolang ik doe wat hij wil. En zeg nou eens zelf, zo erg kan het toch niet zijn, want is het niet altijd zo voorbij?

WAARDERING

HITS:

595

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
12.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Heel knap geschreven Nicole, met een shockerend einde dat heel goed past bij het verhaal.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Mooi. Je schrijft heel beschrijvend zodat ik hier direct beelden bij krijg.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Goed geschreven met een verrassend einde!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Bijzonder verhaal met een mysterieus einde!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.