Voor schrijvers, door schrijvers
 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Een elfje uit het Hoge Noorden

Toen ik een kleine jongen was, kwam er elke nacht een elfje op bezoek. Het was een elfje zoals je die in sprookjesboeken aantrof: ze had lange gekrulde haren en hemelsblauwe ogen. Mijn elfje heette Frida.

Ze sprak foutloos Nederlands, ofschoon ze stamde uit het Hoge Noorden. Daar leefde ze gelukkig met haar familie onder een stel reusachtige rotsblokken. Maar op een dag werden die rotsen verwijderd om een snelweg aan te leggen en daarop was Frida naar het zuiden gevlucht.

Mijn ouders geloofden niet in haar bestaan. Dat vond ik vreemd, want ze geloofden wel in tal van dingen die mij onwaarschijnlijk leken. 

'Waarom ga je niet eens bij hen langs?' vroeg ik op een nacht.

'Ik laat mij nu enkel zien aan wie in mij gelooft,' zei Frida, 'later misschien.' Zoals elke keer legde ze mijn haren schoon. Ik was immers nogal een woelwater in die dagen.

Frida verdween even plots als ze was gekomen. Ik zocht haar stiekem in het nabijgelegen bos, maar trof er enkel tovenaars en feeën aan. Er leefden toen nog opvallend veel feeën in het bos zoals er ook opvallend veel bosbessen groeiden.

Vele jaren later keerde ik in de universiteitsstad met een medestudente terug van de les. We bleven even verpozen op een bruggetje in de binnenstad. Het was het begin van de lente, de zon prikkelde maar er stond een verraderlijke bries. Mijn haren waaiden alle kanten uit.

Mijn medestudente glimlachte en legde met een teder gebaar mijn haardos opnieuw goed.

'Ik ken jou,' zei ik, 'jij bent het.'

'Ja,' gaf ze toe, 'ik ben het al de hele tijd.'

We zoenden elkaar heel voorzichtig en heel zuinig, want zo doen elfjes dat. 

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 432
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…