Tom Vansweevelt

Een droomjob

© Tom Vansweevelt op 23.01.2023.

Mijn naam is Daniël en ik ben nu al drie maanden treinbestuurder, een droomjob!
Gisteren moest ik de vroegste trein uit Den Helder besturen: de lijn Den Helder helemaal naar Nijmegen, lekker lang rijden. Ik woon in Alkmaar en moest dus naar Den Helder, maar ik kan geen auto rijden, alleen maar een treinlocomotief. Ik nam dus in Alkmaar de sprinter die eigenlijk naar Haarlem moest en reed ermee naar Den Helder (achteruit, spannend!). Er zat nog maar één passagier op, die was die nacht blijven slapen. Hij kwam bij mij zijn koffietje drinken en vroeg of hij mee kon terug naar Alkmaar straks. Geen probleem voor mij, ik ben een aardige treinbestuurder.
In Den Helder moest die trein natuurlijk ergens achter blijven. Ik stopte 500 meter voor het station en liep met mijn nieuwe vriend over de rails (geen treinen om 4.30u) en klokte in voor de trein naar Nijmegen van 5.02u. Er stond een andere trein op ons spoor, maar ik wist van niets hoor. We vertrokken dus een half uur later dan gepland, maar dat was niet erg. Zo kon ik wat beter kennis maken met Dominique, mijn nieuwe vriend. Om 5.32u vertrokken we.
Ik vergat bijna te stoppen in Alkmaar omdat Dominique en ik het net over mijn postzegelhobby hadden. Gelukkig kan ik goed achteruit rijden en kwam toch in het station terecht, waar 4 passagiers uitstapten. Ook Dominique helaas, maar we wisselden nog vlug onze telefoonnummers uit.
Op die lijn vergeet ik altijd of ik nu moet stoppen in Heiloo of niet. Ik appte dus vlug Dominique of hij eens zou kunnen kijken op ns.nl. Hij appte terug ‘niet stoppen’ en ik reed door. In Castricum kwam echter een berichtje ‘sorry, verkeerd gekeken, stoppen in Heiloo.’ Ik stuurde terug: ‘ik ben al te laat en rij door hoor, Xx’.
Onderweg stopte ik nog even om de passagiers te wijzen op een prachtige zonsopgang, maar ik was de enige die buiten stond te genieten. Ze sliepen natuurlijk allemaal. Dat kan ik uiteraard niet doen als bestuurder, stel je voor!
Na Amsterdam had ik wel een volle trein en drie conducteurs onder mijn hoede. Ik wou ze echt even spreken, ik ben tenslotte verantwoordelijk voor hen. Ik nodigde ze één voor één uit bij mij om hen te leren kennen en de juiste taken mee te geven. De gesprekken duurden wat langer dan voorzien, we vertrokken dus uit Amsterdam Amstel weer wat later. Niet erg, we waren al laat, die 35 minuten konden er ook nog bij.
Als er een langere tijd geen stations zijn (of ik vergeet er één) doe ik soms het spelletje ‘Stipjes’. Dat heb ik zelf verzonnen en gaat als volgt. Ik zie in de verte een stipje en dan gok ik wat het is: een koe op de rails, een voetbal, een beetje sneeuw of een mens die klaar staat om te springen of een boom. Soms klopt het, soms niet. Ik word er wel beter en beter in.
Gisteren tussen Driebergen-Zeist en Arnhem zag ik een roze stipje aan de linkerkant en ik gokte op een boom met plastic zak, en toen het bewoog dacht ik een springer, maar opeens 300 meter voor de stip wist ik het. Ik trok aan de noodrem en stopte precies naast mijn moeder in haar roze regenjas. Net op tijd had ik herinnerd ik me dat mama in de buurt van Veenendaal woont. Ik draaide mijn raampje open en maakte een praatje, gaf haar een kus en kreeg een snoepje. Toen dacht ze even na en gaf me de hele zak. ‘Om uit te delen, ‘ zei ze. Ik ging rond met de traktatie, maar na één wagon was het zakje leeg en toen moest ik weer verder, jammer.
Wat later had ik ineens zin in een grapje. Net voor Arnhem zijn er veel spoorwegovergangen. Sommige zijn met slagboom en rode lichten en geluidsignaal, maar één heeft niets. Tweehonderd meter voor de overgang zorgde ik dat de trein stilstond en ik wachtte. Er kwam een auto aan en die stopte. Ik zag de bestuurder naar mijn trein kijken en nog eens kijken. Hij draaide zijn raampje open en keek nog eens. Dan zag ik de auto vooruit gaan en op dat moment had ik gewacht. Ik toeterde ontzettend hard en lang dat ik de auto zag schokken en toen was ie weg. Wat heb ik gelachen. Daarna reed ik door.
Verscheidene treinen hadden die van mij al rechts ingehaald want we hadden –daar rond Arnhem- al 2 uur en 24 minuten vertraging. Toen ik bericht kreeg dat er weer een trein ons ging inhalen, had ik daar geen zin in. Helaas had ik het bericht wat laat gelezen –ik moest appjes van Dominique beantwoorden en het spelletje ‘Stipjes’ hield me bezig- en daar was de trein al. Ik versnelde en daar reden we naast elkaar. Lekker racen tot ik vertraagde en mijn collega doorliet.
Met een gezapig gangetje kwamen we in Arnhem aan, net geen 3 uur vertraging (mijn record is 3 uur 17 minuten). Ik kreeg een berisping van de stationsdirecteur, ging een koffie drinken en nam de trein naar Alkmaar. Die treinreis was saai. Ik viel in slaap en werd pas wakker in Den Helder, maar daar moest ik toch zijn om de volgende ochtend weer te vertrekken. Ik nam een hotelletje en had een nacht zonder dromen.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 5.0
Stemmen: 1
Hits: 70
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Gé Peeters: De schoen van Koeman

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.