Voor schrijvers, door schrijvers
 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Een doodnormale dag - De Zwarte Agenda

Een doodnormale dag

Oke de dag start en hoe... Vermoeiend hoor! Na een lange preek van mijn moeder kon ik dan eindelijk na 10 uur even paar tellen mijn bezigheden doen! Maar men wat sloopt alles aan mij! Het leven hier, mijn beweging, mijn hele leven gewoon eigenlijk... Niet dat ik wil klagen. Nee integendeel ik zoek al het geluk op. Ik leef niet voor niks met de gedachte ‘Carpe Diem’, maar het wordt weleens te veel.

Maargoed we starten de dag weer! Zoals gewoonlijk met mijn gebruikelijke ochtendrituelen, zoals wakker worden, tandenpoetsen, omkleden en vervolgens het overheerlijke bakje koffie nemen! Ik zou er niet zonder mee kunnen.

Als dat is gedaan mijn eten voorbereiden of vaak komt het erop neer dat ik bezig ben met alles klaar te leggen en de dagelijkse chaos van gister structureren en opruimen, zoals onder andere de bekende vaatwasser. Men wat een zooi heeft een huishouden van drie personen al.

Enfin dat gedaan, dan weer naar boven en ongeveer een half uur lang staan pielen aan mijn ogen. Laagje voor laagje smeer ik weer mijn mascara en oogpotlood tot aan litteken van mijn jaren in ziektes insmeren met zalf, mijn hoofd weer van een frisse washand ontdoen en vervolgens alles wat er dan allemaal al te binnen schiet opschrijven in mijn boekje.

Je kent het wel, zo’n mooie zwarte agenda, ook wel to do list, waarin ik alle chaos opschrijf en bijhoud en taken van de dag en de dingen die absoluut moeten opschrijf. Ja ik zou echt niet zonder mijn boekje kunnen. Mijn houvast, die ieder moment verschijnt, waar ik ook ben. Sterker nog ik ben er verslaafd aan, want zonder dat boekje met pen kan ik niet eens normaal praten met iemand. Beschamend toch?

Uiteindelijk na sondevoeding gehad te hebben, heerlijk hoor op de vroege ochtend alweer een zeurende moeder naast je bed, omdat je niet normaal durft te eten en kan eten en ook gewoon ziek bent, en op deze manier al je dagelijkse voeding zowat in één keer al binnen krijgt. Ja je kent het wel of eigenlijk nee je kent het niet. Dit is namelijk het leven van een ziek persoon, zoekende naar antwoorden, werk en zakelijke bezigheden. Maargoed al jouw inspiratie, to-do’s en andere bezigheden schrijf je in jouw mooie boekje. Ondertussen check ik mijn mail en maak ik mijn eetschema van die dag ervoor. Men je komt erachter dat je voor de duizendste keer te veel hebt bewogen en te veel ‘los zomaar willekeurig rare dingen’ hebt gegeten.

Angsten roepen gelijk al op en je moeder zit o zo vrolijk nog steeds zeurend naast je de sondevoeding te geven. Al met al schrijf je maar alles van je weg in je boekje. Kortgezegd door al je to-do’s op te schrijven en zo snel mogelijk alles klaar te maken om in actie te komen. Dat betekend dus letterlijk ‘het huis uit vluchten om vervolgens wie-dan-leeft-wie-dan-zorgt’ acties te hebben.

Vervolgens heb je wel weer een brief van je moeder in je agenda gepropt. Je maakt nog snel een foto van je agenda, met jouw grens van maximaal twee bladzijdes per dag, aangezien ik altijd meer pagina’s wil gebruiken want ideeën en inspiratie te veel. Maar goed je gefrommelde briefje van je moeder erin. En stopt er nog twee lege verjaardagskaarten voor zowel je zus die over paar dagen jarig is en je dietiste de dag ervoor in.

Oke dat ik de dag na mijn zus weer jarig ben slaan we maar even over, want ik heb daar totaal geen zin en behoefte aan.

Je loopt je dagelijkse wandeling langs het meer en hebt je backpack tas maar weer op je rug. Je doet zoveel interessante dingen op en geniet echt optimaal van het leven. Vervolgens denk je ook aan al je bezigheden en slaat je boekje, al zittende aan een picknickbankje bij het meer, open.

Vervolgens pak je als eerste de brief van je moeder en lees je haar appje waarin daarentegen weer heel lief staat:

Lieve schat, je bent niet in gevaar! Er is geen dreiging! Probeer via focus op ademhaling dreigings gedachten af te weren. Er wordt over jou gewaakt en zoals een herder voor zijn schapen zorgt, zo zorg ik als een moeder voor haar kudde. Ik haal jou met een haak uit een put. Zo hoef ik niet af te dalen en kan je toch worden gered! Laat de dreiging los en ervaar mooie dingen.

En mijn reactie daarop was:

Ik heb uw brief gelezen. Ik wil dingen doen voor het anders als maar bezig zijn met het eten, met angsten, verleden en confrontaties aangaan en alles omtrent mijn gezondheid. Ik wil afleiding om zo ook mijn chaos in eetpatroon beter te kunnen ordenen en ik wil dingen doen om er ook voor andere te kunnen zijn, alsmede ik kennis wil vergaren in ‘mijn vakgebied’ en zo andere ook van dienst kan zijn. Ik wil doen om niet 24uur per dag met mijn ziekte in huis geconfronteerd te worden en dingen te leren omdat ik jong ben en nog veel heb te leren. Ik wil dingen afwerken waar ik mee bezig ben en ik wil hersens uitdagen door ze te prikkelen met nieuwe kennis, nieuwe bezigheden en inspiratie!

Als reactie op wat vragen van mijn moeder antwoord ik nog snel: ‘En hoe doe ik dat in uw ogen het ‘connecteren van de juiste verbindingen in de hersenen?’

Lief berichtje! Maar ik wil mijn eigen taken doen, andere keer misschien.’ Ze stelde namelijk voor om monopolie te gaan spelen midden op een gewone doordeweekse dag even ‘het schijnt leuk te zijn’ monopolie te spelen?

Vervolgens ga je snel verder met je wandeling en taken voor die dag, want ja over paar uurtjes heb je weer voeding en is het weer chaos, verdorie.

Nog snel schrijf je al jouw to do’s wat weer in je mobiel staat in je agenda en vordert de dag.

Weer een picknickbankje en wat meters verder met ondertussen luisterend een webinar over gebouwonderhoud krijg je weer een bericht van moeders wat je de inspiratie geeft om zo uit het niets je ex een bericht te sturen. Gewoon je ex? Hoe kom ik daar opeens bij!

Vervolgens sluit je je agenda maar snel weer dicht, die je ondertussen gehaast voor je had gelegd en weer wat punten had opgeschreven en schrok van al jouw taken die je nog moet afwerken.

In haastige spoed ga je ‘eigenlijk nu pas’ beginnen aan je taken van die dag met een buik vol met emoties, pijn, verdriet en vooral ook voeding! Ik loop snel richting fiets en vervolg mijn bezigheden van die dag!

Even later naar de stad te zijn geweest, een metro krant bij elkaar gesprokkeld te hebben en te beginnen aan je takenlijst verder pak je uit je fietstas het pak drinkyoghurt die een maand over de datum al is, maar gister pas hebt gekocht en wilt die terugbrengen.

Vluchtig lees je in je agenda bij de overige ‘nog-te-kopen-en-doen-taken’ dat je een nieuwe zwarte agenda moet kopen.

Nee dat meen je niet! Mijn zwarte agenda is hierna gewoon leeg! Mijn trouwe vriend. Deze dag vullen de laatste twee bladzijdes uit dit prachtige boek! Wat moet ik nu doen?

Verschrokken raak ik in paniek! En ren in snel vlucht naar de dichtsbijzijnde boekwinkel!

Bij jezelf denkend: ‘dan maar niet al je taken en bezigheden. Dan maar niet die kaartjes schrijven en een spelletje of whatever met je moeder doen.’

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 616
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…