Hanne Lemahieu

Een buikgevoel

© Hanne Lemahieu op 04.12.2022.

Inspecteur Mahieu herbekeek aandachtig de camerabeelden van het ogenblik dat Karel Loogveldt de koffer opende. Dankzij een anonieme tip hadden Daniël Mahieu en zijn team Loogveldt kunnen arresteren. In ruil voor bescherming had de tipgever verteld dat Loogveldt zijn zinnen gezet had op een rode koffer waarin een collectie juwelen werd bewaard. Diezelfde koffer werd drie dagen later uit de kluis geroofd.
De commissaris en de procureur waren beiden in de wolken geweest met de arrestatie van Loogveldt en Mahieu had het niet over zijn hart kunnen verkrijgen hen in te lichten over de twijfel die bij hem ontstaan was over de schuld van Loogveldt.
Hanna Leman kwam de kleine verhoorkamer binnen met een bekertje koffie. De geur deed Mahieu watertanden.
“Loogveldt is schuldig, Daniël. Ik weet niet wat je hoopt te vinden maar met deze beelden ga je de commissaris en de procureur er niet van kunnen overtuigen dat Loogveldt onschuldig is.”
“Ik weet het. Deze beelden zijn te vaag en te korrelig.” Mahieu keek haar over zijn schouder aan. “Maar mijn buikgevoel zegt me dat er iets niet klopt. Geef me nog tien minuten om de beelden een laatste keer te bekijken.”
Leman knikte. Ze wist beter dan tegen haar collega zijn onstuitbare buikgevoel in te gaan. “Tien minuten. Bekijk die beelden, drink een grote beker koffie en zet de hele zaak daarna alsjeblieft van je af.”
“Ja, baas.”
“Onnozelaar.”
Toen Mahieu zich twintig minuten later van het koffiezetapparaat en zijn iPhone losrukte, kwam Leman naar hem toe.
“Wat is er?” vroeg hij, terwijl hij schuldbewust op zijn horloge keek.
“Loogveldt heeft misschien een alibi.”
“Een alibi?”
Loogveldt had verklaard dat hij de avond van de bankroof de hele tijd alleen voor zijn televisie had gezeten.
“Blijkbaar heeft zelfs een schurk als Karel Loogveldt zo zijn behoeften. Op het moment van de feiten was hij en ik citeer: “in het gezelschap van een goede vriend”” Ze snoof. “Daar hoef ik geen tekening bij te maken.”
“Nee”, antwoordde Mahieu automatisch. “Maar waarom komt hij hier nu pas mee op de proppen?”
Leman haalde haar schouders op en gaf Mahieu een gele Post-it Note.
“Michel Van Voorde”, las hij hardop. “Is die bekend bij ons?”
Leman schudde haar hoofd. “Ik heb hem opgezocht in alle databases. Hij heeft geen strafblad. Hij bevestigt dat Karel de hele avond bij hem was.”
“Shit.”
“Precies.”
“Dit ondersteunt wel mijn vermoeden dat er iets niet klopt.”
Leman rolde met haar ogen. “Zo simpel is het niet, Daniël. Het is niet omdat Loogveldt die nacht niet in de kluis geweest is dat hij onschuldig is. De inbreker kan zijn handlanger zijn. Dit betekent hoogstens dat de zaak nog niet afgerond is.”
“Precies. En om ze te kunnen afronden hebben we de toestemming nodig van de commissaris. Die zal niet gelukkig zijn met het nieuws.”

Twee uur later parkeerde Mahieu zijn zwarte Citroën voor het huis van Michel Van Voorde. in een buitenwijk van de stad. De bel hing ietwat los.
“Waarom zijn we hier ook alweer?” vroeg Leman terwijl ze omhoog keek naar de armzalige voorgevel.
“Het alibi dat die Van Voorde Loogveldt verschaft heeft, deugt niet.”
“Je gelooft niet dat Loogveldt homoseksueel is?” vroeg Leman glimlachend.
“Ik vind het vreemd dat hij hier niet vroeger mee op de proppen gekomen is.”
“Misschien wilde hij Van Voorde zijn reputatie beschermen.”
“Hm. Misschien.” Mahieu betwijfelde of een gluiperd als Loogveldt zich iets aantrok van de gevoelens van andere mensen, ook al verschaften ze hem alibi’s.
Leman merkte op: “Stel dat Michel en Loogveldt een relatie hebben. Dan heeft Loogveldt Van Voorde misschien weten te verleiden om hem te helpen met zijn misdaad en heeft die daar nu spijt van. Misschien is hij bang geworden en wil hij zijn handen aftrekken van heel die zaak zonder Loogveldt in de steek te laten. Door Loogveldt een alibi te geven, hoopt hij zowel Loogveldt als zichzelf van alle blaam te zuiveren.”
“Dat zou kunnen”, antwoordde Mahieu nadat hij een tweede keer op de bel had gedrukt. “Maar waarom kwam hij dan niet meteen zelf naar ons toe met zijn verhaal?”
Leman haalde haar schouders op. “Hij is blijkbaar niet thuis.” Ze keek door de groezelige gehaakte gordijnen door het venster. “Daniël! Loogveldt zit binnen. En Van Voorde ligt bewusteloos op de grond!”
Mahieu wierp zich tegen de voordeur maar die was steviger dan de staat van de voorgevel deed vermoeden.
“Daniël! Loogveldt gaat ervandoor!”
Mahieu schoot het slot kapot en trapte de voordeur in. Met getrokken revolver doorkruiste Mahieu met een paar stappen de kleine woonkamer. Hij greep Loogveldt bij het rugpand van zijn T-shirt voor deze door de achterdeur kon ontkomen. Met een harde por in zijn rug dwong Mahieu de dief terug naar binnen waar hij hem in de zetel neerduwde.
“Hoe is het met hem?” vroeg hij aan Leman die naast de bewoner van het huis neerhurkte. Van Voorde was bij bewustzijn maar zijn gezicht was rood aangelopen en hij had moeite met ademen.
“Hij heeft een lichte hartaanval gehad, denk ik. Ik bel een ambulance.”
Mahieu keek neer op Loogveldt die met grote ogen naar Van voorde keek. “We hadden ruzie. En plots greep hij naar zijn borst en zakte in elkaar.”
Mahieu zijn blik viel op het uurwerk om Loogveldt zijn pols en vloekte. Zonder Leman haar vragende blik te beantwoorden knielde hij neer en stroopte Van Voorde zijn linkermouw op. Om zijn pols droeg hij een gouden horloge. Van Voorde trok luid kreunend zijn arm tegen zijn borst en probeerde zich op zijn zij te draaien.
“Daniël, wat doe je?” vroeg Leman.
Mahieu negeerde haar. Hij richtte zich tot Loogveldt. “Michel heeft jou ingehuurd.”
Loogveldt keek naar de vloer tussen zijn voeten.
“Daniël, waar heb je het over?” vroeg Leman maar Loogveldt knikte. “Die vreselijke schatter moet ontdekt hebben dat Michel de juwelen wilde laten stelen om geen successierechten te moeten betalen.”
“En later belde hij naar de politie met een anonieme tip waarna jij werd gearresteerd. Maar jij hebt de diefstal niet gepleegd.”
Leman en Loogveldt keken hem allebei scherp aan.
“Ik geef toe dat het lang geduurd heeft voor ik het doorhad. De camera’s in de kluis zijn zo goed als waardeloos. Maar er is op de beelden van die nacht heel kort te zien hoe de dief die de kluis binnendringt een horloge draagt om de linkerpols. Jij draagt het jouwe om je rechterpols.”
Loogveldt keek naar zijn uurwerk en dan naar Van Voorde. ”Maar waarom?” vroeg hij na een korte stilte. “Michel had gezegd dat hij het hele plan wilde vergeten.” Hij keek opnieuw naar zijn kompaan en herhaalde: “Waarom?”
Van Voorde probeerde iets te zeggen. Na een paar ogenblikken zei Leman in zijn plaats: “Michel wist dat de schatter van jullie plan op de hoogte was. Door zelf de misdaad te plegen hoopte hij jou te beschermen.”
“Maar intussen had jij besloten om jezelf een beter alibi te verschaffen door te zeggen dat je die bewuste nacht bij Michel was. Daarom ben je kwaad op Michel en sloeg je daarnet op de vlucht voor ons.”
Loogveldt keek van Mahieu naar Van Voorde. De stilte die volgde werd verbroken door het geluid van naderende sirenes.

Later keken Mahieu en Leman de ambulance na, leunend op de motorkap van de Citroën.
“Hoe laat is het nu?” vroeg Leman.
Mahieu keek op zijn horloge toen zijn maag luid begon te knorren.
“Etenstijd!”
Ze lachten allebei en Mahieu zei: “Mijn buikgevoel laat me echt nooit in de steek!”

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 87
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Valérie Lempereur: Patricia achter het raam op de Wallen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.