Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 563
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Een bijzondere ontmoeting

| Margot Heijnsbroek

Een bijzondere ontmoeting

Als een kostbaar kleinood heb ik de herinnering aan die ontmoeting gekoesterd, maar nu kijk ik er met gemengde gevoelens op terug. Het is acht jaar geleden dat ons wandelgroepje van vijf vrouwen, vanuit Portugal onderweg naar Santiago, op een landweg naast zijn paard-en-wagen die boer zag zitten. Zodra hij ons in het oog kreeg, sprong hij overeind om ons op appels en druiven te trakteren. ‘Zó’n hartelijke man!’, vertelde ik na thuiskomst iedereen die het wilde horen, om uitvoerig te beschrijven hoe wij ons bijna een half uur aan zijn heerlijke fruit én zijn Portugese warmte hebben gelaafd. Van ons accepteerde de man maar één broodje, waarin hij ook zijn paard liet delen. Intussen probeerden we het evident wordende communicatieprobleem te maskeren door gezamenlijk allerlei namen van voetbalfenomenen te scanderen. ‘Krrroif - si!’ Vaan Aneegim!’

Kort daarvoor hadden zich op dezelfde landweg minder leuke gebeurtenissen voorgedaan. Na een feestelijk versierde poort naar een dorpje te zijn gepasseerd, zagen we in de verte een muziekgezelschap aanmarcheren. De naar ons toewaaiende klanken verleidden ons om vrolijk mee te swingen. Maar naderbij gekomen bleken de muzikanten – jong, oud, man en vrouw – in plechtig-zwarte uniformen te steken, terwijl de muziek het karakter van een requim kreeg. Snel trokken we ons gezicht in een ernstige plooi, terwijl de stoet langzaam voortschreed. Op weg naar dat dorpsfeest zoals we aanvankelijk dachten, of naar een begrafenis? God mocht het weten…

Nog broedend op dit raadsel waren we weer gaan wandelen, toen een jonge vrouw in spijkerbroek ons in ijltempo wilde inhalen, en onze groet onbeantwoord liet. Wat bevreemd lieten we haar passeren, waarna we pas de gigantische takkenbos zagen waaronder haar smalle rug gekromd ging… Verbijsterd staarden we haar na, ons enigszins schamend om onze nieuwe lichtgewichtrugzakjes, die nu opeens best frivool leken. ‘Vreselijk!’ zuchtten we eendrachtig.

Zouden we dáárom zo gecharmeerd zijn geweest toen die boer ons in zijn koeterwaals van Portugees met wat Engels en Duits aansprak? ‘Ah, Ollandische ladies!’ Zijn vuile vingertoppen galant naar zijn lippen brengend uitte hij voor elk van ons zijn grote waardering, niet in het minst gehinderd door onze onladylike korte broeken, die bij enkele van ons ruim zicht op bespataderde benen boden. Toen we vóór het afscheid allemaal met hem en zijn paard op de foto wilden, begon de boer plotseling heftig aan zijn kar te sjorren. Verbaasd keken we toe, tót we begrepen dat hij de paardenkont niet op de foto’s wilde… Gezamenlijk lukte het de paard-en-wagen te keren, en de daarna volgende poseersessie – links, rechts en temidden van ons - doorstond de boer met waar engelengeduld. ‘Zó’n vreselijk aardige man! Om nooit te vergeten!’

Wanneer de herinnering zijn charmante onschuld verloren heeft? Ik weet het niet meer precies, maar wél waarom…

Jaren na onze wandeltocht schoot me in een flits te binnen dat we de boer destijds wel om zijn naam en adres hebben gevraagd, maar niemand eraan heeft gedacht de foto’s op te sturen.

  

  

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 184

(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Reacties   

# RE: Een bijzondere ontmoetingMargot Heijnsbroek 01-11-2019 12:43
Goed te horen dat zoiets anderen ook overkomt. Al blijft het merkwaardig....
+1 # Ook zoiets meegemaakt...Hans Van Battel 29-10-2019 22:07
Zo'n 40 jaar geleden een kudde geiten gehoed in de Pyreneeën. Na twee maanden uitbundig afscheid genomen van de boer en boerin en beloofd hen te schrijven... Nooit van gekomen.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Markt

Geschreven door stella Mantel. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Zonnetje schijnt. De kraampjes liggen vol.Er is van alles te koop.Daar komt een jonge vrouw aangehobbeld over de casseien. In de rolstoel zit moeder.Moeder ziet een mooie b...
Meer lezen van Margot Heijnsbroek ?
Actuele Top 3 van deze rubriek

Even iets anders in deze onzekere tijd.

23, mrt, 2020 Harry Boerkamp

Een sprankje hoop

07, mei, 2020 Esther Goesinne

Meneer Geurtsen

05, mrt, 2020 Harry Boerkamp
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!