Korte verhalen

55 woorden verhalen op Schrijverspunt
  • Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

    De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

    Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.
  • Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Een bijzondere ontmoeting

Een bijzondere ontmoeting

Als een kostbaar kleinood heb ik de herinnering aan die ontmoeting gekoesterd, maar nu kijk ik er met gemengde gevoelens op terug. Het is acht jaar geleden dat ons wandelgroepje van vijf vrouwen, vanuit Portugal onderweg naar Santiago, op een landweg naast zijn paard-en-wagen die boer zag zitten. Zodra hij ons in het oog kreeg, sprong hij overeind om ons op appels en druiven te trakteren. ‘Zó’n hartelijke man!’, vertelde ik na thuiskomst iedereen die het wilde horen, om uitvoerig te beschrijven hoe wij ons bijna een half uur aan zijn heerlijke fruit én zijn Portugese warmte hebben gelaafd. Van ons accepteerde de man maar één broodje, waarin hij ook zijn paard liet delen. Intussen probeerden we het evident wordende communicatieprobleem te maskeren door gezamenlijk allerlei namen van voetbalfenomenen te scanderen. ‘Krrroif - si!’ Vaan Aneegim!’

Kort daarvoor hadden zich op dezelfde landweg minder leuke gebeurtenissen voorgedaan. Na een feestelijk versierde poort naar een dorpje te zijn gepasseerd, zagen we in de verte een muziekgezelschap aanmarcheren. De naar ons toewaaiende klanken verleidden ons om vrolijk mee te swingen. Maar naderbij gekomen bleken de muzikanten – jong, oud, man en vrouw – in plechtig-zwarte uniformen te steken, terwijl de muziek het karakter van een requim kreeg. Snel trokken we ons gezicht in een ernstige plooi, terwijl de stoet langzaam voortschreed. Op weg naar dat dorpsfeest zoals we aanvankelijk dachten, of naar een begrafenis? God mocht het weten…

Nog broedend op dit raadsel waren we weer gaan wandelen, toen een jonge vrouw in spijkerbroek ons in ijltempo wilde inhalen, en onze groet onbeantwoord liet. Wat bevreemd lieten we haar passeren, waarna we pas de gigantische takkenbos zagen waaronder haar smalle rug gekromd ging… Verbijsterd staarden we haar na, ons enigszins schamend om onze nieuwe lichtgewichtrugzakjes, die nu opeens best frivool leken. ‘Vreselijk!’ zuchtten we eendrachtig.

Zouden we dáárom zo gecharmeerd zijn geweest toen die boer ons in zijn koeterwaals van Portugees met wat Engels en Duits aansprak? ‘Ah, Ollandische ladies!’ Zijn vuile vingertoppen galant naar zijn lippen brengend uitte hij voor elk van ons zijn grote waardering, niet in het minst gehinderd door onze onladylike korte broeken, die bij enkele van ons ruim zicht op bespataderde benen boden. Toen we vóór het afscheid allemaal met hem en zijn paard op de foto wilden, begon de boer plotseling heftig aan zijn kar te sjorren. Verbaasd keken we toe, tót we begrepen dat hij de paardenkont niet op de foto’s wilde… Gezamenlijk lukte het de paard-en-wagen te keren, en de daarna volgende poseersessie – links, rechts en temidden van ons - doorstond de boer met waar engelengeduld. ‘Zó’n vreselijk aardige man! Om nooit te vergeten!’

Wanneer de herinnering zijn charmante onschuld verloren heeft? Ik weet het niet meer precies, maar wél waarom…

Jaren na onze wandeltocht schoot me in een flits te binnen dat we de boer destijds wel om zijn naam en adres hebben gevraagd, maar niemand eraan heeft gedacht de foto’s op te sturen.

  

  

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 84
(Gemiddelde waardering 3 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Koen

nov 12, 2019 Poëzie Dorine Van der Marel

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

Meer schrijfactiviteiten