Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

475 Hits

Publicatie op:
DS

Papa's lieveling was ik. Natuurlijk hield vader ook van mijn broertje, maar als hij mij zag straalden zijn ogen. Heerlijk is de herinnering aan zijn sterke armen die mij zwierend neerzette op de achterbank van zijn rode snoek, waarvan de bekleding lekker vertrouwd rook naar leder vermengd met sigarenlucht en aftershave. Op zonnige dagen ging het dak eraf, terwijl de wind onze haren bespeelde, zongen papa en ik keihard mee met de liedjes uit de cassetterecorder.

Wat heb ik gehuild toen mijn ouders besloten te scheiden en mijn vader met zijn secretaresse ging samenwonen. Na een tijdje kregen ze ook nog kinderen, eerst een zoon en precies een maand voor mijn zestiende verjaardag: een dochter. Afgelopen week is zij zestien geworden. Er was voor haar een groot tuinfeest georganiseerd. Vader hield trots een lange speech en ik zag dat zijn ogen straalden.

Mijn halfzusje zie ik vaak. Regelmatig komt ze bij me thuis en onder het genot van een mok thee, vertelt ze van alles over haar belevenissen. Tussendoor struint ze graag in mijn kledingkast. We hebben tegenwoordig dezelfde maat, dus dat leidt onvermijdelijk tot verkleedpartijen. Soms helpt ze me bij het inpakken van bestellingen. Ik heb namelijk dichtbij de dorpskern een brocante winkel. De klandizie hiervan is karig, meestal zijn het mensen die slechts even komen rondsnuffelen. Maar daarnaast drijf ik een webshop en deze is gelukkig, met dagelijkse bestellingen uit het hele land, zeer succesvol.

Toen ik mijn halfzusje op haar verjaardag de felbegeerde fles parfum cadeau gaf, reageerde ze enthousiast. Dit zou ze zaterdag opdoen bij de eerste officiële date met haar nieuwe vriendje. Ze gebruikte gelijk de gelegenheid om me smekend te vragen haar mijn rode blouse te lenen. Ik bedacht dat deze nog moest worden gewassen. Toegevend stelde ik voor dat ze met de reservesleutel van onze pa, de blouse zaterdag bij mij thuis kon ophalen. In verband met het alarm gaf ik haar de opdracht me van te voren te bellen, dan kon ik het telefonisch uitschakelen. De hele dag zonder alarm vond ik te link, want de laatste weken was in mijn buurt al een paar keer ingebroken.

Rond half elf belt ze. Snel stop ik mijn pumps in de rugzak en trek loopschoenen aan. Via de deur van het magazijn kies ik het pad over de hei. Na een kwartiertje flink rennen ben ik thuis en wissel bij het tuinhek mijn schoenen. Al in de hal word ik verwelkomt door een walm parfum. Mijn halfzusje hoor ik meezingen met haar iPod. Ze reageert niet eens verbaasd mij te zien en vind het vanzelfsprekend dat ik me heb bedacht dat de blouse nog moet worden gestreken. Ik geef haar de opdracht de strijkplank en bout te pakken, onderwijl vis ik de blouse uit de wasmand.

Het strijkijzer laat ik flink heet worden en druk met gehandschoende vinger, een paar maal op de stoomtoets. Mijn halfzusje ligt languit op bed te bladeren in een tijdschrift. Alles is voor haar vanzelfsprekend. Dat ik hier sta te strijken, dat ik haar als zusje accepteer, dat voor haar zestiende een groots tuinfeest is georganiseerd, dat zij het leven mag leiden wat mijn leven had moeten zijn en dat zij papa's lieveling is. Met de gloeiende bout loop ik naar het bed. Mijn linkerhand pakt stevig haar weelderige blonde haren en in een precisie beweging duwt mijn rechterhand het ijzer tegen haar keel. Ze slaakt een lelijke kreet en kijkt me met opengesperde ogen aan. Haar armen en benen spartelen en ze geeft een valse riedel van een van de beste Beatles songs: ‘Help’. Geïnspireerd laat ik nog wat stoom ontsnappen en duw verder en harder. Heerlijk die geur van verschroeit vlees vermengd met parfum. Op het moment dat ik stront ruik, liggen haar armen en benen stil.

Binnen een persoonlijk record van dertien minuten ben ik weer terug. Vlug trek ik mijn pumps aan en loop zogenaamd peinzend de winkel binnen. Een smaakvol gekleed stel staat de spiegel in bronzen lijst te bewonderen. Vriendelijk vraag ik hen of ik kan helpen. De vrouw informeert hoe oud de spiegel is. Ik antwoord:

‘Oud genoeg om van te houden.’

De man vraagt naar de prijs. Ik kijk in de spiegel, mijn glanzende ogen weerkaatsen het beeld.

‘Onbetaalbaar!’

We lachen alle drie, waarop ik de prijs noem en het stel akkoord gaat.

Naast de kassa zie ik een briefje liggen.

Schattebout, zullen we straks samen lunchen? Ik ben nu even bij de garage.

Knuffel Papa.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "DS"