SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal.
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Dromen

Publicatie: | Bart Jongeling

Mijn pen is leeg, zoals mijn hoofd. Nog niet zo lang geleden speelde in mijn beeldende brein de ene fantasie haasje over met de andere, maar nu heerst er daarbinnen beklemmende stilte. 

Ik voltooide mijn tweede manuscript aan het begin van dit jaar. Het eerste schreef ik in de jaren 90. Ik las dat voor aan mijn groep acht, als docent-met-een-hobby. Het niveau van dat eerste schrijfsel ben ik inmiddels ontstegen. 
Maar ik weet nog wel hoe het ontstond: in een slapeloze nacht droomde ik het hele verhaal van begin tot eind bij elkaar, met mijn ogen open. Het enige wat ik hoefde te doen was het verhaal  ‘s avonds laat na het nakijken uittypen op een oude leverkleurige computer, nog met word perfect.

‘Write drunk, edit sober’, zei Hemingway. 

Ik zei altijd:’het leven is te kort voor perfectionisme.’ Op een bepaald moment was het verhaal gewoon klaar. En je dromen waren immers per definitie briljant. Maar toen kreeg ik een burn out en raakte ik daarmee mijn lezerspubliek kwijt.

In eenzaamheid, zonder feedback van de klas, zwoeg ik op mijn verhalen. Het bijzondere is dat ik nu minder snel tevreden ben.  Soms schrijf ik teksten in twee of drie versies, net zo lang totdat ik kan zeggen: beter dan dit kan ik niet. Dan is het tijd voor mijn schepping om lezers te vinden, het liefst zonder dat het wordt verdrukt in het gedrang van een slushpile. Dat wil ik mijn kind niet aandoen. Als een vader die veronderstelt dat zijn kroost hoogbegaafd is wil ik tegen beter weten in naar de drukbezette juf van de klas stappen. 
‘Ik heb er drie en dertig in de klas zitten, meneer. En allemáál verdienen ze aandacht,’ zegt de juf terecht.
Dus lees ik tips. Hoe passeer je de slushpile? Hoe bereik je zonder al te veel kleerscheuren de klaarstaande Hercules die je naar het veilige uitgeversland vliegt?

Tip één: speel je in de kijker. Doe mee aan schrijfwedstrijden. 

In 2018 dien ik een kinderverhaal in bij een wedstrijd georganiseerd door schrijversschool Script plus en uitgeverij Lemniscaat. Het thema is ‘vriendschap’. De hoofdprijs is nu eens geen boekenbon of een gratis rondleiding in de Koninklijke Bibliotheek, maar een gesprek ten burele van de vermaarde uitgeverij. Na een paar weken open ik een verheugende mail. Gefeliciteerd! Je bent op de shortlist beland! 
Maar in het zicht van het vliegveld, op de feestelijke prijsuitreiking in boekhandel Scheltema in Amsterdam (op de warmste oktoberdag sinds honderd jaar) sneuvel ik alsnog. Positief blijven! Ik heb me in de kijker gespeeld! Nu mijn manuscript opgestuurd naar Lemniscaat! Nu weten ze wie ik ben! 

Na drie maanden komt er het bekende briefje: u past niet in ons fonds. 

Niet getreurd! Nog een keer door het manuscript gaan! Meer vaart in het verhaal, meer humor! Een redactrice inhuren. En het internet napluizen op andere schrijfwedstrijden.
Zou de Zilveren Strop wedstrijd iets voor mij zijn? Nee, denk ik. Ik ben kinderboeken auteur. Ik weet niets engs. Totdat ik een nachtmerrie krijg (dit keer dus droom met mijn ogen dicht). De nachtmerrie wordt vertrekpunt van het verhaal. Ik herschrijf het vijf keer, dan stuur ik het op. Misschien is het na vijf keer herschrijven niet meer eng? Wie zal het zeggen…
De laatste wedstrijd waaraan ik meedoe is een kinderverhaal schrijven met als thema ‘familie’. Ik schrijf het net voor de deadline. Hoofdprijs: een gratis cursus van Mirjam Oldenhove, de schrijfster van de Mees Kees boeken. Aan de slag! Er is geen tijd meer voor een tweede, derde of vierde versie. Maar ik herlees en herlees het, en ik vind het zelf een heel leuk, humorvol, ontroerend verhaal. 
En dan komt de e mail: We vonden het héél moeilijk om een shortlist samen te stellen….we hebben genoten van je verhaal….vooral doorgaan….misschien kan je voor ongeveer zeshonderd euro een beginnerscursus volgen bij Scriptplus….

En nu is mijn kop dus leeg. Ik ben doodmoe van mijn fantasie.

‘Weet je hoe vaak de Beatles zijn afgewezen?’ Ja. Maar die deelden de smart met hun vieren. En publiek hadden ze al, in The Cavern. Ik wil even niet meer dromen met mijn ogen open. Ik ben moe. Ik wil slapen.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
03.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Met plezier gelezen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
02.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Plezier om te lezen. Droom goed gedeeld.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.